Παρέμβαση στο ΥπΑΑΤ κατα τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου

ΛΑΚΩΝΙΑ. Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης την Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής σχετικά με την Ανάλυση Πλεονεκτημάτων, Αδυναμιών, Ευκαιριών και Απειλών (Ανάλυση ΠΑΕΑ/SWOT Analysis), της Ελληνικής Πρωτογενούς Παραγωγής, για το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2021-2027, εξαίροντας την ιδιαίτερα αξιόλογη και χρήσιμη δουλειά από πλευράς συλλογής στοιχείων που περιλαμβάνει η SWOT Analysis, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι είναι ένα κομμάτι του έργου που βγήκε σε ανοιχτό διαγωνισμό τον Απρίλιο του 2019, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραβάλλοντάς το με την πρόσφατη επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ για απευθείας ανάθεση σύμβασης με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στη συνέχεια, ο Στ. Αραχωβίτης ζήτησε ειδική συνεδρίαση ενημέρωσης για την πορεία της διαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ: «Θέλω να ζητήσω, κύριε Πρόεδρε, από την Επιτροπή σας και από το Υπουργείο, να κάνουμε μία συζήτηση για την πορεία της νέας ΚΑΠ, ενόψει του διαλόγου που εξελίσσεται αυτό το διάστημα».
Ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης τόνισε ακόμη την ανάγκη «ουσιαστικής διαβούλευσης βάσης, η οποία θα βοηθήσει το Υπουργείο να πάρει αποφάσεις κρίσιμες για την πορεία, η οποία δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε «στις εξελίξεις που αλλάζουν διαρκώς». Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Η πανδημία αυτό που ανέδειξε κυρίως, είναι η ευαλωτότητα του αγροτικού εισοδήματος απέναντι σε κρίσεις. Σε κρίσεις υγειονομικές, όπως, τώρα, σε κρίσεις της αγοράς, σε κρίσεις περιβαλλοντικές. Άρα οι στόχοι που τέθηκαν το 2018- 2019, οι ειδικοί στόχοι, οι 9+1, ήδη θεωρούνται ότι είναι ξεπερασμένοι και πρέπει να πάμε σε άλλη κατεύθυνση».

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής υπογράμμισε ότι: «Το μεγάλο ερώτημα, από όλη αυτή την ανάλυση που είδαμε, αλλά και μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου είναι, πώς αυτά μετατρέπονται σε πολιτικές. Ποιο θα είναι το μεγάλο κάδρο; Ποια θα είναι η στόχευση εκείνη, σχετικά με όλα αυτά που αναλύουμε; Γιατί η SWOT Analysis, είναι μια ανάλυση της πραγματικότητας, μια “ακτινογραφία” της στιγμής. Ήδη, με την πανδημία, τα πράγματα αλλάζουν κάθε μέρα, πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε. Άρα, πρέπει να βάλουμε το μεγάλο κάδρο και να υποτάξουμε όλα τα άλλα, ως εργαλεία στην εξυπηρέτηση του μεγάλου στόχου. Αυτό είναι το ζητούμενο».