Πάτρα: Αρνούνται τη στέγη, μη χάσουν «το σημείο» - Αυξάνονται οι άστεγοι στην πόλη

Οι θερμοκρασίες πέφτουν και η σκέψη αρκετών ανθρώπων πηγαίνει στους άπορους συμπολίτες που δεν έχουν στέγη. Το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρηθεί στην Πάτρα αύξηση στον αριθμό των αστέγων σε πλατείες και δρόμους. Έχουν εντοπιστεί άστεγοι στην Τριών Ναυάρχων, στην Αγία Σοφία, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους όπως η Γούναρη και η Κανακάρη. Μία αυτοσχέδια παράγκα εμφανίστηκε προ ημέρων στα Ψηλά Αλώνια, όπου διέμενε ένας άνθρωπος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου έχουν προσεγγίσει τους αστέγους για να τους προτείνουν να μεταφερθούν στο χώρο φιλοξενίας της οδού Μπουκαούρη και Γούναρη. Ωστόσο αρκετοί άστεγοι δεν επιθυμούν να λάβουν τη βοήθεια των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων, καθώς όπως μεταφέρθηκε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», αν φύγουν από εκεί που έχουν επιλέξει να έχουν τα πράγματά τους, θα χάσουν το «σημείο» τους. Ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους μοναχικούς που αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα και δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Αυτές τις ημέρες διαμένουν περίπου κάθε βράδυ στο Υπνωτήριο του Κοινωνικού Οργανισμού περίπου 10 με 12 άτομα, αριθμός που αλλάζει σχεδόν καθημερινά. Για να μπορέσει κάποιος να διαμείνει στη δομή χρειάζεται να ακολουθήσει μια διαδικασία. Αρχικά χρειάζεται να περάσει από κάποιες εξετάσεις αλλά και να υποβάλει στην υπηρεσία κάποια έγγραφα. Επειτα η αρμόδια επιτροπή αποφασίζει αν πληροί το άτομο τις προϋποθέσεις για να φιλοξενηθεί. Επιπλέον, η φετινή χειμερινή σεζόν είναι διαφορετική από την περσινή, καθώς έχει μπει στη ζωή μας ο κορονοϊός. Οι υπεύθυνοι του υπνωτηρίου έχουν βρει κάποιες δικλίδες ασφαλείας για τα άτομα που πηγαίνουν εκτάκτως στη δομή και έχουν διαμορφώσει έναν χώρο υποδοχής και διαμονής για άτομα που δεν έχουν περάσει από τις απαραίτητες εξετάσεις Covid-19.

Δυστυχώς, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν οι διαμένοντες συμπολίτες στο υπνωτήριο, αφού η θερμοκρασία έχει αρχίσει να πέφτει, με όλο και περισσότερους αστέγους να στρέφονται προς την επιλογή του υπνωτηρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι τις νύχτες με αρκετό κρύο οι φιλοξενούμενοι της δομής είχαν ξεπεράσει και τους 90.