ΕΛΛΑΔΑ. Με την Creta Farms να έχει περάσει πλέον και επίσημα σε καινούρια εποχή, ο νέος ιδιοκτήτης της, Δημήτρης Βιτζηλαίος ανοίγει τα χαρτιά του στο insider.gr σχετικά με τα επόμενα σχέδια και τους στόχους του για την κρητική αλλαντοβιομηχανία.

«Το πλάνο σίγουρα είναι να επιστρέψουμε εκεί που ήταν η Creta Farms στα καλά της» τονίζει ο κ. Βιντζηλαίος ενώ αναφέρεται και στην ενοποίηση με τη «Λακωνική Τροφίμων» (την οποία επίσης ελέγχει ο ίδιος) καθώς και στο σχέδιο της εταιρείας για παραγωγή vegan προϊόντων.

«Η δυσκολία ήταν στην αρχή να πείσουμε τις τράπεζες, έγκαιρα, μαζί να κάνουμε την ενδιάμεση χρηματοδότηση. Εκεί, είναι θέμα χρόνου, έχει μεγάλη σημασία αν θα γίνει σε 10 μέρες, σε έναν μήνα ή σε δύο μήνες. Το restart της εταιρείας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το βασικότερο. Είχαμε καλή συνεργασία, θεωρώ ότι γρήγορα επανήλθαμε, γρήγορα μπήκαν μέσα τα κεφάλαια και από μεριάς μας και κατόπιν από τις τράπεζες, έτσι ώστε η εταιρεία να μπορεί να έχει έστω σχετική οικονομική επάρκεια και να μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα.

Υπήρχαν δυσκολίες να πειστεί το προσωπικό ότι δεν είναι άλλη μία «φωτοβολίδα», δηλαδή ξαφνικά εμφανίστηκε κάποιος, αλλά ότι είναι κάτι διαρκείας και το προσωπικό να το στηρίξει όλο αυτό. Ένα προσωπικό που ήταν αρκετά κουρασμένο και ταλαιπωρημένο, από καθυστερήσεις πληρωμών, απολύσεις, δυσπιστία, από πολλά.

[…] Η Creta Farms είχε και έχει ένα κοινό, το οποίο γνωρίζει την υπεροχή των προϊόντων της και την εμπιστεύεται όλα αυτά τα χρόνια. Ο καταναλωτής ίσως ήταν το ευκολότερο κομμάτι από όλα.

Για τον Οκτώβριο θεωρώ ότι θα κλείσει με μερίδια γύρω στο 19-20%. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι είχε πέσει στο 3%, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα είναι αρκετά θετικό το αποτέλεσμα. Μας λείπουν βέβαια ακόμα κωδικοσημεία.

[…] Η Creta Farms θέλει να ξαναγυρίσει στα μερίδια τα οποία είχε. Θεωρούμε ότι υπάρχει κοινό το οποίο θα πειστεί να ξαναγυρίσει. Η εταιρεία είχε 26% μερίδια, θεωρώ ότι μπορούμε να επιστρέψουμε και ίσως να πάμε και περισσότερο. Γίνεται αρκετή δουλειά μέσα στη εταιρεία και έχει οικονομική επάρκεια.

Η Creta Farms έλειψε πολύ κι από τη διαφήμιση πολύ τα τελευταία χρόνια, όπως και από ενέργειες, ήταν εμφανής η κόπωση και σαν εταιρεία και σαν χρηματοοικονομική κατάσταση. Άρα το πλάνο σίγουρα είναι να επιστρέψουμε εκεί που ήταν η Creta στα καλά της.

[…] Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι το όνομά της και οι πατέντες που έχει. Και ως καταναλωτής και ως παραγωγός έχω την πεποίθηση ότι η Creta Farms έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό επειδή διαθέτει πατέντες που είναι unique. Δεν υπάρχει άλλη πατέντα ελληνική για χρήση ελαιολάδου, που μειώνει το λιπαρό και βάζει ελαιόλαδο. Είναι πιο μεσογειακό, πιο ελληνικό. Καθαρόαιμο ελληνικό αλλαντικό δεν υπάρχει, τα μάθαμε από τους βορειοευρωπαίους. Για εμάς είναι ιδιαιτερότητα στο υπάρχον αλλαντικό να βάλουμε την «πινελιά». Το ότι η Creta Farms κατάφερε μέσα σε κωδικούς, όπως η γαλοπούλα, που μας ήρθαν από έξω, να ενσωματώσει τοπικά herbs και οπωσδήποτε το ελαιόλαδο, κάνουν το προϊόν αρκετά ελληνικό, ποιοτικό και healthy.

[…] Νομικό είναι το θέμα, πότε θα γίνει η τελική συγχώνευση με την Λακωνική Τροφίμων. Θεωρητικά έχουμε πάρει την έγκριση από την Eπιτροπή Ανταγωνισμού πριν από αρκετούς μήνες. Θεωρώ ότι από την 1η Δεκεμβρίου, σαν εταιρείες θα συλλειτουργούμε άτυπα, συγχωνευμένα. Ήδη η Λακωνική, η οποία λόγω του κλεισίματος της Creta είχε πάρει αρκετή δουλειά, πλέον ξαναγύρισε στην κανονικότητα της. Ήδη έχει περάσει μεγάλο μέρος της δουλειάς στο Ρέθυμνο. Υπάρχει σχέδιο πώς η Λακωνική θα γίνει πιο profile παραγωγή σε θέματα σαλαμιών αέρος, τοπικών προϊόντων και θα απεγκλωβιστεί από τα προϊόντα όγκου τα οποία θα παράγονται στο Ρέθυμνο.

Υπάρχει σχέδιο για vegan, υπάρχει μία ολόκληρη μελέτη και η Creta είχε κάνει και στο παρελθόν, όπως και εμείς στη Βουλγαρία σαν Ιmpalα είχαμε κάνει μελέτη. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα για να παραχθούν vegan, σε επίπεδο ομίλου, είναι το ιδανικότερο σημείο. Στη Σπάρτη το εργοστάσιο είναι πολύ πρόσφατα πλήρως ανακαινισμένο άρα μπορούμε κατευθείαν να ξεκινήσουμε κάτι. Τώρα βέβαια θα κινηθούμε με την ταχύτητα που θα μας επιτρέψει η κατάσταση τους επόμενους μήνες.»