Απών από τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την υγεία στη Λακωνία, ο κ. Κικίλιας

«Και καθυστερημένα και ατελώς ανακάλυψε την αναγκαιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και ασφαλώς κατόπιν εορτής»

ΛΑΚΩΝΙΑ. Έντονα επικριτικός προς την πλευρά του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτης, ύστερα από τη συζήτηση στη Βουλή, της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο ίδιος, σχετικά με την ανετοιμότητα του συστήματος Υγείας να αντιμετωπίσει τα κρούσματα κορωνοϊού στην Π.Ε. Λακωνίας.

Κατά τη συζήτηση, ο υπ. Υγείας κ. Κικίλιας απουσίαζε, ενώ ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης, «...ουσιαστικά δεν ανέλαβε καμία δέσμευση».

Όπως ενημέρωσε ο κ. Αραχωβίτης, «...δε φτάνει η απαξίωση του Υπουργού κ. Κικίλια που πάλι δεν προσήλθε στη Βουλή για να συζητήσουμε για την υγεία στην Λακωνία, αποδεικνύοντας πόσο...εκτιμά την περιοχή μας, αλλά και ο Υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης που καταδέχτηκε να έρθει, ουσιαστικά δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο το Κ.Υ Βλαχιώτη όσο και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Ευρώτα. Τι ήρθε να μάς πει; Τίποτα επί της ουσίας! Ουτε για την ενίσχυση των δομών Υγειας με προσωπικό, ούτε για την προμήθεια ατομικών μέσων προστασίας, ούτε για τα rapid test».

Κατά τον κ. Αραχωβίτη, για το υπουργείο Υγείας «όλα βαίνουν καλώς και ουδένα πρόβλημα υπάρχει».

Ωστόσο, κατά την αυτοψία που πραγματοποιήσε ο βουλευτής πριν λίγες ημέρες με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στο Κ.Υ Βλαχιώτη, διαπίστωσε όχι μόνο ότι το πρόβλημα υπάρχει και είναι τεράστιο, γενικευμένο σε όλα τα υποστελεχωμένα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Ευρώτα, και μη αντιμετωπίσιμο, αλλά και ότι η κατάσταση είναι έτοιμη να φύγει εκτός ελέγχου, δεδομένης και της έναρξης της περιόδου της ελαιοσυλλογής, με την ανάλογη προσέλευση αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή.

Όπως υπογραμμίζεται, παρουσιάζεται «...μεγάλη καθυστέρηση στην παραλαβή υλικών ατομικής προστασίας, μεγάλη έλλειψη προσωπικού, με γιατρούς να κάνουν παράλληλα καθήκοντα, τόσο στο Κέντρο Υγείας Σπάρτης όσο και στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη, και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Δήμου Ευρώτα να μη λειτουργούν».

Επιπλέον, «...δεν έλειπαν μόνο οι γιατροί, αλλά και τα γρήγορα τεστ για την ανίχνευση και το σκανάρισμα των εργατών γης που υπάρχουν στην περιοχή, τα οποία αν σταλούν, χωρίς τα μέσα ατομικής προστασίας που χρειάζονται για να τα πραγματοποιήσουν, καλύτερα να μη σταλούν καθόλου».

Αναφερόμενος σκωπτικά στο επιτελικό κράτος που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Σε ό,τι αφορά στη θωράκιση των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας, στη Σπάρτη σε ένα συγκεκριμένο κτίριο στεγάζονται δύο δομές πρωτοβάθμιας υγείας: το Κέντρο Υγείας Σπάρτης και η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ). Εκεί δεν υπάρχει ISOBOX ή κάποιος χώρος, για να υποδέχονται τα ύποπτα κρούσματα. Επομένως, αυτές οι δομές εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να διαχειριστούν κανένα ύποπτο κρούσμα. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος για το οποίο διατείνεται η αλάνθαστη Κυβέρνηση της ΝΔ;»

Ιδιαίτερα για τις προβλέψεις της υπουργικής απόφασης αναφορικά με τη μεταφορά εργατών γης στους χώρους εργασίας τους, τόνισε:

«Αυτό που προβλέπεται είναι ότι μπορεί να βρίσκεται στο αυτοκίνητο ο εργοδότης μαζί με ένα ακόμη άτομο. Όμως, επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για εργάτες γης, όταν πρέπει να μετακινηθεί ένα συνεργείο που θα μαζέψει είτε ελιές, είτε οποιοδήποτε άλλο προϊόν ανά την Ελλάδα, αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον εργοδότη και έναν εργαζόμενο τη φορά, όταν οι αποστάσεις μπορεί να είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόβλεψη προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα στη συγκομιδή και στην αύξηση του κόστους παραγωγής».