Με νέο Δ.Σ. οι Φίλοι Προστασίας Ποταμού Ευρώτα

9 Νοε   /   Περιβάλλον

 

ΣΚΑΛΑ. Ο Σύλλογος «Φίλων Προστασίας του Ποταμού Ευρώτα» με τον  διακριτικό τίτλο «Ο Ευρώτας», συνεχίζει για δεύτερη διετία τη δράση του, ύστερα από την ίδρυσή του το 2018.

Έπειτα από την πραγματοποίηση εκλογών  για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την διαβούλευση των εκλεγέντων για τις αρχαιρεσίες στις 16 Σεπτεμβρίου, το Δ.Σ. του Συλλόγου διαμορφώνεται ως εξής:

Διοικητικό Συμβούλιο:

Πρόεδρος: Πορφύρη Δέσποινα

Αντιπρόεδρος: Δεληκωνσταντίνου Βασίλειος

Γραμματέας: Βαθάκου Ζωή

Ταμίας: Πορφύρη Χρυσούλα

Έφορος: Βαρδάκας Λεωνίδας

Βοηθός Γραμματέα: Χαραλαμπίδου Αικατερίνη                            

Βοηθός Εφόρου: Καραφίνα Παναγιώτα

Εξελεγκτική επιτροπή:

Παπαδάκη Αγγελική

Ορδόλη Βασιλική

Φωτάκου Κωνσταντίνα

Ο Σύλογος ενημερώνει για την έως τώρα δραση του. Έτσι:

«Ο Σύλλογος έχει προβεί σε καταγγελία ρύπανσης του ποταμού Ευρώτα στους κάτωθι Φορείς (με δια ζώσης συνάντηση ή επιστολή):

 • Υπουργείο Περιβάλλοντος
 • Συνήγορος του Πολίτη
 • Φορέας Διαχείρισης όρουςΠάρνωναΜούστου, Μαινάλου & Μονεμβασίας
 • Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Περιφέρειας Πελοποννήσου
 • Λιμεναρχείο Γυθείου

Για τη ρύπανση του ποταμού έχουν ενημερωθεί με σχετική επιστολή οι:

Βουλευτές Λακωνίας

 • κος Δαβάκης Θανάσης
 • κος Κρητικός Νεοκλής
 • κος Αραχωβίτης Σταύρος

Περιφερειακή Διοίκηση και ΤοπικήΑυτοδιοίκηση

 • Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας,κος Βερούτης Θεόδωρος
 • τ. Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας, κα Τζανετέα Αδαμαντία
 • Δήμαρχος του Δήμου Σπάρτης, κος Δούκας Πέτρος
 • Δήμαρχος του Δήμου Ευρώτα, κος Βέρδος Δήμος

 Επιπλέον, απεστάλη επιστολή στο Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Λακωνίας  προκειμένου να μας απαντήσουν για  τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί (τα έτη 2019- 2020).

Από τα παραπάνω λάβαμε απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος,  το Συνήγορο του Πολίτη, τον κο Δαβάκη Θανάση, τον κο Βερούτη Θεόδωρο(προφορικά), το Λιμεναρχείο Γυθείου και το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Λακωνίας, τα οποία και έχουμε κοινοποιήσει.

Επιπρόσθετα, έπειτα από επιστολές  στον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα Μούστου, Μαινάλου &  Μονεμβασίας  καθώς και στο Δήμο Ευρώτα όσον αφορά τα απορρίμματα στις όχθες και την κοίτη  και την κάτω γέφυρα του Δήμου Ευρώτα, τα απορρίμματα απομακρύνθηκαν και το τοπίο αποκαταστάθηκε με δεντροφύτευση και πινακίδες απαγόρευσης απορριμμάτων.

Παράλληλα, ο Σύλλογος έχει έρθει σε επαφή με πληθώρα τοπικών και άλλων Συλλόγων και Συντονιστικών Οργάνων, που αφορούν τις δράσεις του, όπως το Πολιτιστικό Σύλλογο Καραβά, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Οιχαλίας – Νομού Μεσσηνίας & Παλαιοχούνης, Ασέας & Κερασταρίου Αρκαδίας και πρόσφατα με την Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Ευρώτα.

 Στα πλαίσια των δράσεων διαχείρισης προτείναμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσιών Ερευνών προς την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας για την εκτίμηση της κατάστασης του ποταμού Ευρώτα και την παρακολούθησης της ρύπανσης του (2019) και πραγματοποιούμε συχνές έρευνες κατά μήκος του ποταμού.

 • Στα πλαίσια των δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινωνίας πραγματοποιήσαμε το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μαζί για τον Ευρώτα» σε Δήμο Σπάρτης και Δήμο Ευρώτα με συμμετοχή 700 μαθητών (2018, 2019). Συνεχείς ενημερώσεις σε τοπικές ηλεκτρονικές εφημερίδες, ραδιόφωνο, συνεντεύξεις κ.α. Επισκέψεις με ενημερωτικό σκοπό σε χωριά που πλαισιώνουν τον Ευρώτα. Συνάντηση των Συλλόγων του Δήμου Ευρώτα με ενημερωτικό σκοπό (2018). Κατασκευάστηκαν ιστοσελίδα, έντυπα ενημέρωσης, ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και τηρείται συνεχής επικοινωνία με πολίτες και μέλη μέσω των δικτύων ενημέρωσης και μέσω email.

 Στα πλαίσια των δράσεων επικοινωνίας και εκδηλώσεων

 • Παρουσιάσαμε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας (2019)
 • Διοργανώσαμε τα «Ευρώτεια 2018» και «Ευρώτεια 2019»
 • στις δράσεις:
 1. Καθαρισμός ακτής Τρινήσων (2018)
 2. Τρίαθλο Ευρώτα 2018
 3. Φεστιβάλ «το Σήμερα» (2018)
 4. Ημερίδα Αθλητισμού, Εισήγηση «Αθλητισμός και Περιβάλλον» (2018)
 5. Σπάρταθλον (2018)
 6. Ημιμαραθώνιος Ευρώτα 2019

Επιπλέον πραγματοποιήσαμε:

 • Συμμετοχή στην υποβολή ερευνητικής πρότασης στο Πρόγραμμα «Active Citizens Fund» στην Ελλάδα Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) 2014-2021 (Ίδρυμα Μποδοσάκη) ύστερα από πρόσκληση συνεργασίας του Σωματείου «Οι Φίλοι του Αμυκλαίου»
 • Αποστολή εκπαιδευτικού προγράμματος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο Ινστιτούτο Παιδαγωγικής Πολιτικής (Αναμονή Απάντησης)»

 

Ετικέτες: ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ ΛΑΚΩΝΙΑ