ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Oι οικονομικές πληγές από το προηγούμενο lockdown παραμένουν ανοιχτές και στον πρωτογενή τομέα. Καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε εργάτες γης, ιδίως όσον αφορά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, η διάθεση των προϊόντων παρουσιάζει ήδη σημαντική δυσλειτουργία, το μοντέλο λειτουργίας των λαϊκών αγορών έχει μειώσει στο ήμισυ τον τζίρο, κάποιοι παραγωγοί αποφάσισαν να μειώσουν τις καλλιέργειές τους, ενώ άλλοι αδυνατούν να προβούν στον όποιο προγραμματισμό. Όπως αναφέρει η «Υπαιθρος Χώρα» σε τοπικό επίπεδο, συνεταιρισμοί πρωτοστατούν για τη λήψη μέτρων με στόχο τον περιορισμό του κορωνοϊού σε αμιγώς αγροτικές περιοχές.

Στη Δυτική Ελλάδα, η έλλειψη αγροτικών χεριών ήδη υπήρχε σε μεγάλο βαθμό, αλλά τώρα με τις παρούσες συνθήκες έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο. Συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών «Ηλείας Κήπος», Γιάννη Αρβανιτάκη, μας μετέφερε την ανησυχία και την αγωνία των καλλιεργητών. «Το γεγονός ότι τα καταστήματα κλείνουν και ο κόσμος φοβάται να βγει, αυτομάτως προκαλεί προβλήματα στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων», και προσθέτει: «Με την τηλεργασία δεν μπορούμε δυστυχώς να διεκπεραιώσουμε όλες τις δουλειές μας και όλα τα διαδικαστικά ζητήματα που ανακύπτουν γύρω από τη γεωργική μας δραστηριότητα». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην έλλειψη εργατικών χεριών. «Από την Αλβανία έρχονταν εδώ στην Ηλεία εργάτες, αλλά δυστυχώς αυτό τώρα δεν είναι εφικτό. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τα εργατικά χέρια, που χρειάζονται για το μάζεμα των κηπευτικών». Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. «Εδώ και χρόνια έχουμε σημαντική έλλειψη από εργατικά χέρια. Δεν βρίσκουμε ανθρώπους να μαζέψουν την ελιά. Τώρα η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη και δεν ξέρω τι θα κάνουμε», τονίζει ο ελαιοπαραγωγός από την Αμαλιάδα, Νίκος Ζαγαρέλος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινούργιου, Περικλής Παπασάικας, υπογραμμίζει ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή, «όμως από την άλλη εβδομάδα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την έλλειψη χεριών. Σε δέκα ημέρες ξεκινά η συγκομιδή της Κονσερβολιάς και της ελιάς Καλαμών και δεν έχουμε εργάτες. Οι Αλβανοί πλέον λόγω κορωνοϊού δεν μπορούν να έρθουν. Μας στέλνουν μέσω προγραμμάτων ανθρώπους από την Ασία και την Αφρική, αλλά δεν ξέρουν τη δουλειά», επισημαίνει. Ο παραγωγός φράουλας, Δημήτρης Τακτικός, ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θέμα γιατί το προϊόν βρίσκεται στη διαδικασία της φύτευσης, ωστόσο η αγωνία όλων είναι έκδηλη, καθώς οι συνθήκες είναι ρευστές και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μέλλει γενέσθαι.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι παραγωγοί στην Πελοπόννησο, αφού η συγκομιδή της ελιάς είναι σε εξέλιξη, ενώ άρχισε και η συγκομιδή των εσπεριδοειδών. Στη Λακωνία, που έζησε ισχυρό σοκ τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την εμφάνιση των 37 καταγεγραμμένων κρουσμάτων, όλοι είναι σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων, Παναγιώτη Ντανάκα, «την άλλη εβδομάδα, με πρωτοβουλία των αγροτικών συνεταιρισμών και σε συνεργασία με τη νοσοκομειακή μονάδα των Μολάων, αρχίζουμε τεστ ανίχνευσης στους εργάτες γης της περιοχής. Ήδη, έχουμε προγραμματίσει τεστ σε 150 άτομα και θα υπάρξει και δεύτερη φάση. Παίρνουμε όλα τα μέτρα, ώστε να μη συμβεί κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα την περίοδο της συγκομιδής».

Στη Μεσσηνία, από την ομάδα παραγωγών «Νηλέας» ο Γιώργος Κόκκινος επισημαίνει: «Οι ξένοι εργάτες γης αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά οι συνθήκες διαβίωσής τους αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Εκεί κανένας δεν μπορεί να παρέμβει και έτσι ο κίνδυνος πάντα υπάρχει».

Στην Αργολίδα, με πρωτοβουλία της ΚΑΣΟΑ Δαναός, συνεταιρισμοί και ιδιωτικές επιχειρήσεις συνέταξαν ένα έγγραφο το οποίο και παρέδωσαν στον αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Μαλτέζο, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ξενοδοχείου COVID-19, ώστε να μη βρεθούν οι παραγωγοί κατά τη διάρκεια της συγκομιδής μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Στα 3,80 ευρώ βγάζει το ελαιόλαδο στη Λακωνία

∆ιατηρείται η τιµή στην αγορά ελαιολάδου της Λακωνίας στα 3,80 ευρώ το κιλό, όσο στην υπόλοιπη Πελοπόννησο σηµειώνεται µια διόρθωση πέριξ των 3,40 ευρώ για τα ποιοτικά έξτρα παρθένα. Όπως αναφέρει το Agronews.gr η διόρθωση αποδίδεται στην ατολµία του εµπορίου να προβεί σε νέες συµφωνίες ενόψει της συνθήκης που επιτάσσει το νέο κύµα πανδηµίας αλλά και η αναµονή περισσότερων όγκων στην αγορά.

Ήδη πάντως έχουν διατεθεί 1.000 τόνοι αγουρέλαιου στην ευρύτερη περιοχή της Μονεµβασιάς, που διεκδικεί παραδοσιακά και τις υψηλότερες τιµές στην εγχώρια αγορά, ενώ πλέον αναµένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων για το υπόλοιπο της παραγωγής. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις παραγόντων της αγοράς, η πίεση της τιµής συνδέεται και µε το ενδιαφέρον που αποκτά το κρητικό ελαιόλαδο, όπου έχουν ήδη ακουστεί τιµές πέριξ των 3 ευρώ το κιλό για καλής ποιότητας προϊόντος µε χαµηλές οξύτητες. Σε αυτό το κλίµα, όσο το εµπορικό ενδιαφέρον στρέφεται προς τη µεγαλόνησο η οποία πέρυσι δεν κατάφερε να διαθέσει µεγάλες ποσότητες, εντείνεται και ο ανταγωνισµός ανάµεσα στα παραγωγικά κέντρα. Πάντως η φετινή χρονιά αναµένεται µικρή και οι συνολικές ποσότητες περιορισµένες σε σχέση µε την προηγούµενη εµπορική περίοδο. Με δεδοµένο αυτό, αλλά και το γεγονός ότι η γειτονική Ιταλία που κινείται µε τιµές πέριξ των 5 ευρώ το κιλό έχει επίσης πολύ µικρή παραγωγή, τα περιθώρια βελτίωσης καθίστανται µικρά. Επιπλέον η κατανάλωση σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσµιο επίπεδο αποτυπώνεται ενισχυµένη, που για πρώτη φορά µετά από χρόνια έρχεται να υπερβεί την προσφορά, σύµφωνα µε εκτιµήσεις που έρχονται από την Ισπανία.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι από το πρώτο κύµα της πανδηµίας έως το καλοκαίρι, οι εισαγωγές ελαιολάδου αυξήθηκαν σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 20% στις βασικές αγορές του προϊόντος όπως είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, ενώ κατά 10,4% ενισχύθηκε η ζήτηση από την Κίνα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιοκοµίας, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί συγκεντρωτικά κατά 42,3%, σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο του προηγούµενου έτους, σε όλες τις κύριες καταναλωτικές χώρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλη μέσα σε πόλη! Πακιστανούπολη μέσα στη Σκάλα Λακωνίας! (video)

Πελοπόννησος: Αντέχει ακόμα αλλά αυξάνονται τα κρούσματα. Δείτε πόσα και που...