• Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Βλέπουν την ανεπάρκεια της κα Γεννηματά και πάνε απέναντι»
  • Αναστ. Κανελλοπούλου: «Το ΚΙΝΑΛ να βρει ένα ρόλο συμβατό με την νέα εποχή που βιώνουμε»

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ επιβάλουν την καταγραφή των εκτιμήσεων και απόψεων στελεχών του Κινήματος στη Λακωνία. Η επικοινωνία με τους κ.κ. Κανελλοπούλου και Γρηγοράκο ήταν μια ενδιαφέρουσα επαφή ενώ η προσπάθεια επικοινωνίας με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής του ΚΙΝΑλ στη Λακωνία κ. Νίκο Κουφό ήταν ανέφικτη.

Λάβρος κατά της τωρινής ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ, εμφανίζεται ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και για πολλά χρόνια βουλευτής Λακωνίας του Κινήματος, έχοντας διατελέσει επιπλέον υπουργός Εσωτερικών και Υγείας αλλά και αντιπρόεδρος της Βουλής.

Ερωτώμενος από το notospress.gr σχετικά με την αξιοποίηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αφορμή την κίνηση του πρωθυπουργού να προτείνει την Άννα Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΟΟΣΑ, ο κ. Γρηγοράκος επισήμανε:

«Τα στελέχη αυτά, βλέποντας την ανεπάρκεια της υπάρχουσας ηγεσίας, πάνε απέναντι. Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. είναι ελκυστική για διάφορους λόγους. Όπως ελκυστική είναι η εξουσία για τον καθένα. Παλαιότερα, κάποιοι είχαν πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα με τη Νέα Δημοκρατία».

Διαφορετικής προσέγγισης είναι η οπτική της Αναστασίας Κανελλοπούλου, που εκτός των άλλων έχει διατελέσει Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και υπάρξει υποψήφια βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρει η κα. Κανελλοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση του notospress.gr, «…Το ΠΑΣΟΚ ήταν από την δημιουργία του πολυσυλλεκτικό κόμμα και γι’ αυτό πάντα στο εσωτερικό του υπήρχαν ομάδες με διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο ίδιος ο χαρακτήρας του το οδήγησε σε εσωτερικές τριβές και στην απώλεια όχι μόνον της εξουσίας, αλλά και της ηγεμονίας του στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Πολλά πρόθυμα στελέχη του, βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν κυβέρνηση, αισθάνθηκαν ότι είχαν την ευκαιρία να παραμείνουν στην εξουσία και το έπραξαν, προσφέροντας στον ΣΥΡΙΖΑ την δυνατότητα να διαδεχθεί το ΠΑΣΟΚ στον χώρο της κεντροαριστεράς με ένα άλλο πρόσωπο, αυτό της ανανεωτικής αριστεράς».

Αναφερόμενη στον κ. Μητσοτάκη επισήμανε πως, «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φανερό ότι στοχεύει σε κάτι περισσότερο από μια περιστασιακή εκλογική νίκη. Επιθυμεί να δημιουργήσει τον δικό του διακριτό πολιτικό χώρο που δεν θα ταυτίζεται ούτε με την παραδοσιακή δεξιά , ούτε με τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν. Η ηγεμονία του στο εσωτερικό του κόμματος δεν επιτρέπει να εκφραστούν αντιρρήσεις που ασφαλώς υπάρχουν, και έτσι μπορεί να διαμορφώσει και το δικό του προφίλ και το προφίλ του κόμματός του κατά τα δικά του πρότυπα.

Έκανε, λοιπόν, επιλογές προσώπων για συγκεκριμένες θέσεις και με κριτήρια που όχι μόνον δεν αποδοκιμάστηκαν, αλλά επικροτήθηκαν και δημοσκοπικά πρόσθεσαν στο αρχηγικό του προφίλ. Ο κ. Μητσοτάκης έξυπνα και μεθοδικά διεμβόλισε το χώρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, εξυπηρετώντας φιλοδοξίες προσώπων που ενδιαφέρονται να είναι συμμέτοχοι στην άσκηση της εξουσία . Ο χαρακτήρας του κόμματος που επιθυμεί να διαμορφώσει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα ήταν εφικτός, αν δεν υπήρχαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που έκαναν την διαφορά

Η επιλογή στελεχών από μια πολιτική ελίτ που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό του κατά την μακρόχρονη πολιτική του ηγεμονία, έδωσε στον κ. Μητσοτάκη την δυνατότητα να παρουσιάσει ένα κυβερνητικό σχήμα με εμπειρία, ικανό για την διακυβέρνηση της χώρας σε δύσκολους καιρούς, προερχόμενο από εκείνη την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που συγκλίνει σε πολλά με το πιο συντηρητικό, φιλελεύθερο, κομμάτι της ΝΔ».

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την κα. Κανελλοπούλου, «… η μεγάλη κρίση της δεκαετίας που τελειώνει, οδήγησε σε υποχρεωτικές συγκλίσεις και σε συγκυβερνήσεις που έδωσαν το στίγμα των μετακινήσεων που θα άλλαζαν το πολιτικό τοπίο.

Το θέμα βέβαια το έχει το ΚΙΝΑΛ, το οποίο πρέπει να βρει τον δικό του ρόλο μέσα σε όλες αυτές τις διεργασίες, ένα ρόλο συμβατό με την νέα εποχή που βιώνουμε, έτσι ώστε να μπορεί να ακουστεί και να πείσει».

Είναι βέβαια διαχρονική η προσπάθεια των κυβερνήσεων να τραβήξουν προς το μέρος τους πρόσωπα προερχόμενα από αντίπαλους πολιτικούς σχηματισμούς. Ή από χώρους που παρουσιάζουν συγγένεια ή εγγύτητα προς τις θέσεις τους χωρίς να ταυτίζονται πλήρως.

Στην κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη συμμετέχουν 5 υπουργοί που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και 3 υφυπουργοί.

Έτσι, βλέπουμε να εμφανίζονται οι:

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επί σειρά ετών υπουργός του ΠΑΣΟΚ αλλά και πρώην γραμματέας του κόμματος.

Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος για θέματα δημόσιας διοίκησης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών, που υπήρξε και συνεργάτης του Κώστα Λαλιώτη και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Βαγγέλη Βενιζέλου αλλά και υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2014.

Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού, η οποία είχε διατελέσει για σειρά ετών γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου.

Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, και παλιός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών, έχει υπάρξει σύμβουλος του Γιάννη Ραγκούση ως υπουργού, στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Παναγιώτης Τσακλόγλου, υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, έχει υπάρξει σύμβουλος των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου.

Ειδήσεις σήμερα:

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στις Αμύκλες Σπάρτης! Άσπρο, μαύρο ή γκρίζο;

Σε κάθετη πορεία ο χειμερινός τουρισμός λόγω πανδημίας!

Έτσι θα γίνουν τα έργα στο «Πάτρα - Πύργος»

Κορονοϊός : Αλλαγές στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας