«Μάλλον η Περιφερειακή Αρχή δεν θέλει λατομείο στη Μεσσηνία»

ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας καλούν τον Δήμο Καλαμάτας και τους πολίτες να πάρουν θέση σχετικά με την λατομική ζώνη στη Μεσσηνία και όσα θα έπρεπε να τηρούνται.

Αναφέρουν συγκεκριμένα: «Ο ισχυρισμός μας αυτός δεν είναι αυθαίρετος αλλά στηρίζεται στο γεγονός ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο με τις ψήφους των παρατάξεων Νίκα, Δέδε και Τατούλη ενέκρινε (ελαφρά τη καρδία) την ΜΠΕ για νέο λατομείο στην θέση «Κοκκινόβραχος» της τοπικής κοινότητας Άνω Άμφειας του Δήμου Καλαμάτας.

Η θετική αυτή γνωμοδότηση είναι ανεπίτρεπτη διότι ,πέραν των άλλων προβλημάτων που έχει η ΜΠΕ και τα οποία αναδείξαμε , έρχεται σε αντίθεση και με την ουσία της εισήγησης της υπηρεσίας περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας η οποία με σαφήνεια τονίζει ότι πρέπει: «να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι αποστάσεις του προς εκμετάλλευση λατομικού χώρου σύμφωνα με το ΓΠΣ Καλαμάτας και από κοντινούς οικισμούς, καθώς και σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας που θέτει ο κανονισμός μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών».

Δυστυχώς για την Περιφερειακή Αρχή και για τις παρατάξεις που ψήφισαν υπέρ, αλλά πάνω απ’ όλα δυστυχώς για το Δήμο Καλαμάτας και κυρίως για τους κοντινούς οικισμούς Κουταλά, Κατσαρέϊκα και Άνω Άμφεια οι αποστάσεις των χιλίων μέτρων που ορίζει ο νόμος δεν τηρούνται. Το παραδέχεται μάλιστα και η ίδια η ΜΠΕ η οποία αναφέρει ότι τα όρια από τους οικισμούς είναι στα 500μέτρα και όχι στα 1000 μέτρα που ορίζει ο νόμος. Το θέμα αυτό δημιουργεί μείζονα ζητήματα και για τους κατοίκους των οικισμών αυτών οι οποίοι ή δεν θα μπορέσουν να χτίσουν σε οικόπεδα που έχουν προγραμματίσει ή θα αρχίσουν τις προσφυγές, οπότε η λατομική περιοχή θα τιναχτεί στον αέρα.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει και ο Δήμος Καλαμάτας και οι τοπικές κοινότητες που επηρεάζονται αρνητικά από την απόφαση του ΠεΣυΠ να παρέμβουν.

Τέλος, είναι διπλά απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος να παραπληροφορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο λέγοντας ανακρίβειες, πως δήθεν υπάρχει θετική γνωμοδότηση από την υπηρεσία, ενώ όποιος διαβάσει το έγγραφο της υπηρεσίας βλέπει καθαρά ότι η υπηρεσία δεν γνωμοδοτεί θετικά, αντίθετα μάλιστα τονίζει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα τα όσα ορίζει η νομοθεσία για τις αποστάσεις από τους οικισμούς».