EΛΛΑΔΑ. Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας η συλλογή του κάστανου. Χιλιάδες οικογένειες, κυρίως σε ορεινές περιοχές, ασχολούνται αποκλειστικά ή επικουρικά με αυτήν τη δραστηριότητα.

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή αφήνει το αρνητικό της αποτύπωμα, καθώς συχνά καταγράφονται μειωμένες αποδόσεις. Αν σε αυτό προστεθούν και οι διάφορες ασθένειες των δέντρων, όπως αυτή του μελανώματος, αλλά και τα επιθετικά έντομα, όπως η σφήκα της καστανιάς, που απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για την καταπολέμησή της, γίνονται φανερά τα σοβαρά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, όμως, το ελληνικό κάστανο έχει κερδίσει επάξια τις αγορές στο εξωτερικό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια ιταλικές εταιρείες το επιλέγουν, λόγω της μεγάλης ζήτησής του.

Όπως και σε άλλα προϊόντα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, παρατηρούνται σημαντικές παθογένειες στην οργάνωση, στη μεταποίηση και στην εμπορία του προϊόντος.

Τα τελευταία χρόνια, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικoύ Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμιος Καζαντζής, παρουσιάζεται σημαντικό ενδιαφέρον από τις αγορές του εξωτερικού για το κάστανο της περιοχής: «Προσπαθούμε στην περιοχή μας να οργανώσουμε τους τέσσερις συνεταιρισμούς που ασχολούνται με το κάστανο, ώστε με τους 4.000 τόνους που παράγουμε και μέσω της πιστοποίησης ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, να αναδείξουμε το προϊόν μας στις αγορές του εξωτερικού ώστε να έχουμε ένα καλύτερο εισόδημα. Στην προσπάθειά μας αυτή πρέπει να συνδράμουν η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, όμως η μέχρι τώρα υποστήριξή τους δεν είναι η αναμενόμενη».

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής για την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Καζαντζής είπε ότι, ανάλογα με την ποιότητα, κυμαίνεται από τα 1,2 έως τα 3,5 ευρώ. Κλείνοντας ο κ. Καζαντζής υποστήριξε την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας διεπαγγελματικής ώστε να στηρίξει το ελληνικό κάστανο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τομέα της μεταποίησης και τη δυνατότητα συνεργασίας με την ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα για τη δημιουργία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας με βάση το κάστανο.

Καλές οι αποδόσεις σε Παγγαίο και Καϊμακτσαλάν

Για μία ενισχυμένη παραγωγή έκανε λόγο ο Γιώργος Δόιος, έμπορος κάστανου από τη Γρίβα Κιλκίς: «Αν εξαιρέσουμε τα μικρά μεγέθη των καρπών, στο μεγαλύτερο ποσοστό η χρονιά είναι καλή. Οι αποδόσεις των καλλιεργειών δείχνουν να είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Οι καιρικές συνθήκες και η ατμοσφαιρική υγρασία, η οποία ξεπερνά το 70%, συντελούν σε αυτό το αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής του προϊόντος, ο κ. Δόιος δήλωσε ότι ανάλογα με την ποιότητα κυμαίνεται από 1 έως 3 ευρώ το κιλό.

Ανάλογες του κλίματος οι αποδόσεις στην Αρκαδία

Διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Αρκαδία. Η περιοχή της Καστάνιτσας, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παραγωγών της περιοχής, εμφανίζει μειωμένες αποδόσεις σε μεγάλο ποσοστό και για αυτό, όπως δηλώνει ο καλλιεργητής Παναγιώτης Πέτρου, σημαίνοντα ρόλο έπαιξαν οι υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά τη γονιμοποίηση του καρπού.

Τη δήλωση αυτή ενισχύει και ο Σωτήρης Κούρος, από την ίδια περιοχή. Αναφερόμενοι και οι δύο στην τρέχουσα περίοδο, κάνουν λόγο για σημαντικά προβλήματα από τη μελάνωση της καστανιάς, όπως επίσης και τη σφήκα. «Τα προβλήματα αυτά είναι υπαρκτά και απαιτούν άμεσες λύσεις», επισημαίνουν.

Νέες φυτεύσεις στην Ευρυτανία

Χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση για την περιοχή των Αγράφων ο Χρήστος Τριαντάφυλλος, παραγωγός από το Ραφτόπουλο Αγράφων: «Δεν είχαμε μεγάλες διακυμάνσεις από την περσινή περίοδο στις αποδόσεις των καλλιεργειών μας. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το κάστανο της περιοχής μας, αλλά όλη αυτή η κατάσταση και η προοπτική μας βρίσκει ανοργάνωτους και αδύναμους να ανταποκριθούμε σε αυτήν τη ζήτηση». Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής του προϊόντος, ο κ. Τριαντάφυλλος δήλωσε ότι ανάλογα με την ποιότητα, ξεκινάει από το 1,5 ευρώ και φτάνει στα 3 ευρώ.

Δήλωσε, επίσης, ότι σημαντικός αριθμός παραγωγών φυτεύει καστανιές, αλλά το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στην ασθένεια της μελάνωσης, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή.

Πηγή:Ypaithros.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Αργολίδα: Θανατηφόρο τροχαίο μετά από σφοδρή μετωπική σύγκρουση

Λουτράκι: Αυτή είναι η 45χρονη που βρέθηκε νεκρή

«Ιερό deal» Κυβέρνησης - Εκκλησίας για τους ναούς των Κοιμητηρίων

Covid-19: Μέσα σε μια εβδομάδα 133 κρούσματα στην Πελοπόννησο!

Μεγαλόπολη: Συμφωνούν για το βιομηχανικό πάρκο αλλά όχι και για την χωροθέτηση

Γίνε σήμερα συνδρομητής στο notospress.gr. Στήριξε την αδέσμευτη στάση του!