Eπ’ ευκαιρίας της επισκέψεως των βουλευτών κ.κ Σταύρου Αραχωβίτη και Νεοκλή Κρητικού

Γράφει ο Πέτρος Αλευράς*

Οι ακτές της περιοχής της Μονεμβασιάς είναι από τις πλέον σταθερές ακτές με μηδαμινή διάβρωση (σταθερή ακτογραμμή), όπως προκύπτει από διάφορα επιστημονικά συνέδρια σε ανακοινώσεις που έχουν γίνει σε αυτά.

Οι ακτές ως εμφανίζονται στον Ξιφία είναι αποτέλεσμα εγκληματικών αυθαιρεσιών οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη οικολογική και περιβαλλοντολογική καταστροφή με την ανοχή των διαφόρων παραγόντων της περιοχής και προέρχονται από ανθρώπινα βέβηλα χέρια. Με την τοποθέτηση τεράστιων βράχων, αδρανών υλικών, μπαζών, κ.λ.π., εξαφάνιση τεραστίων σχίνων και αποκοπή δένδρων (αλμυρικιών δεκαετιών) με αποτέλεσμα να μην εκτονώνεται ομαλά το θαλάσσιο κύμα, να υποσκάπτει τον αιγιαλό και την παραλία την οποία εν πολλοίς ιδιοποιούνται παράκτιοι ιδιοκτήτες με το να την καταλαμβάνουν και να τοποθετούν λιθόκτιστες και τσιμεντένιες μάντρες σύριζα στον αιγιαλό, την καταπάτηση του αιγιαλού και την μετατροπή του σε παράνομο δρόμο με ευθύνη των αυτοδιοικητικών αρχών κλπ.

Προφανώς η διάβρωση των ακτών ανακαλύφθηκε μετά την καθαίρεση από τον αιγιαλό των αυθαιρέτων κατασκευών που απομακρύνθηκαν με τουλάχιστον 40 φορτηγά φορτωμένα με βράχους, τσιμέντα οπλισμένα σκυροδέματα και άλλα αδρανή υλικά σε εκτέλεση δημοσίου έργου που προφανώς ο κύριος βουλευτής δεν το γνωρίζει.

Είναι φανερό, ότι δεν αποκάλυψαν στον αξιότιμο κύριο βουλευτή (όπως άλλωστε έπραξαν και στον συνάδελφό του κύριο Σταύρο Αραχωβίτη προ ολίγων ημερών) την προτεραία, προ τετραετίας, πραγματική κατάσταση την οποία δύναται να πληροφορηθεί εφόσον το επιθυμεί με φωτογραφικό υλικό βεβαίας χρονοημερολογίας.

Επισημαίνεται ότι η υψομετρική διαφορά δημιουργήθηκε από τις εναποθέσεις ογκόλιθων σκυροδεμάτων οπλισμένων και μη και γενικώς παράνομων τσιμεντοστρώσεων και εναπόθεση κάθε είδους υλικού και όχι από τη θεομηνία του Δεκεμβρίου του 2016 καθώς καμία θεομηνία δεν ρίχνει μπετά και οπλισμένα σκυροδέματα στον αιγιαλό και μάλιστα μόνο στο συγκεκριμένο τόπο.

(*) Iατρός Χειρουργός