Με μελέτη του Ευθ. Λέκκα η θωράκισή του

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Το Φράγμα Οινούντα, είναι έργο κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής και την επαύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Μεσοπρόθεσμα θα επιδράσει θετικά στα οικονομικά μεγέθη του Δήμου Σπάρτης.

Ο ταμιευτήρας, η λίμνη του φράγματος τοποθετείται σε υψόμετρο 500μ., σε τοποθεσία Νότια και Ανατολικά της ΤΚ Θεολόγου, απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου.

Η ασφάλεια του Φράγματος είναι πλήρως εγγυημένη.

Όπως ανέφερε στην παρουσίαση του έργου, κατά διάρκεια της Ημερίδας του Ινστιτούτου Σπάρτης για το Φράγμα, ο κ. Νίκ. Τζινιέρης, αντιπεριφερειάρχης προγραμματισμού και ανάπτυξης, «…το φράγμα είναι χωμάτινο, έχει το προτέρημα να προστατεύεται έναντι των ταλαντώσεως που δημιουργούνται από πιθανούς σεισμούς αφού παρουσιάζει μεγάλη ελαστικότητα».

Για το Φράγμα Οινούντα έχει εκπονηθεί ειδική σεισμική μελέτη από τον κ. Ευθ. Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και προέδρου του ΟΑΣΠ, όπου και θωρακίζεται το έργο.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι διακινδύνευση θα μπορούσε να υπάρξει, θεωρητικά, μόνο από «κατακλυσμιαία βροχόπτωση, από αυτές που εμφανίζονται κάθε 10.000 χρόνια». Μόνο σε περίπτωση «κατακλυσμού του Νώε», κατά το κοινώς λεγόμενο!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε όλη την έκταση του φράγματος, θα τοποθετηθούν ειδικοί αισθητήρες, όργανα δηλαδή παρακολούθησης και επιφυλακής για όποια απίθανη διαρροή θα μπορούσε να παρουσιαστεί. Οι αισθητήρες θα αποστέλλουν, με ασύρματη τηλεμετάδοση, τα δεδομένα που συλλέγουν στο κέντρο εποπτείας που θα δημιουργηθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Σελλασία.

Φωτογραφία αρχείου