ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια, ενώ από τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να βγουν στην αγορά τα ομφαλοφόρα της ποικιλίας Νιουχόλ (New Hall).

Φέτος υπήρξε μια πολύ καλή χρονιά από άποψη τιμών παραγωγού στα πορτοκάλια, αφού η ζήτηση ήταν μεγάλη λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας, «ήταν μια καλή χρονιά και ελπίζουμε ότι και η νέα εμπορική περίοδο θα είναι θετική για τους παραγωγούς.

Την φετινή εμπορική περίοδο (2019/2020) είχαμε μια πολύ εικόνα όσον αφορά την ζήτηση και τις τιμές. Τα Lane Late (ομφαλοφόρα) ξεκίνησαν από 25 - 30 λεπτά και ξεπέρασαν το 1 ευρώ, ενώ καλές τιμές είχαν και τα Μέρλιν.

Τα Βαλέντσια ξεκίνησαν από 25 - 30 λεπτά το κιλό, έφτασαν στα 40 - 50 λεπτά και αυτή την εποχή (στο τελείωμα) έχουν φτάσει τα 90 λεπτά το κιλό.

Πάντως συνεχίζεται η αυξημένη ζήτηση για πορτοκάλια στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Εκτιμώ ότι οι Ναβαλίνες θα ξεκινήσουν από 30 λεπτά το κιλό για την νέα περίοδο (2020/2021), μια τιμή πολυ ικανοποιητική για τους παραγωγούς».

Μέρλιν και Ναβαλίνες είναι οι κυριότερες ποικιλίες στην Αργολίδα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές, μόνο πρόβλημα ήταν η ανομβρία. Ευχή των παραγωγών τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν βροχές για να βοηθήσουν τα μεγέθη και την ποιότητα. Υπάρχει πάντως προβληματισμός στους παραγωγούς για τους εργάτες γης.

Ο κ. Γιάννης Δημάκης, Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «προς το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή για τα πρώιμα New Hall και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι Ναβαλίνες.

Πάντα στην Αργολίδα ήταν δύσκολο να βρεθούν εργάτες γης γιατί η συγκομιδή ελιών πέφτει μαζί με τα πορτοκάλια. Δεν γνωρίζουμε φέτος τι θα γίνει με τους εργάτες γης.

Κάθε χρόνο η εμπορική περίοδο στα πρώιμα ποστοκάλια επηρεάζεται - όσον αφορά τις τιμές - ανάλογα με τις τιμές που κλείνουν τα Βαλέντσια της προηγούμενης περιόδου. Φέτος τα Βαλέντσια έφτασαν στα 80 λεπτά το κιλό. Έτσι εκτιμώ ότι αναμένεται να ξεκινήσουν από ψηλά επίπεδα και οι πρώιμες ποικιλίες».

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιος είναι ο τακτικός επισκέπτης της Μάνης Τζέφρυ Ρ. Πάιατ;

Έθεσαν στον Καραμανλή: Παράκαμψη Σκάλας - Βλαχιώτη, ΕΟ Σπάρτη - Γύθειο και αντιπλημμυρικά!

Αργ. Μαριόλης: «Αφορμή να οραματιστούμε ξανά τον Δήμο Ευρώτα, αποτελεί η κρίση του κορονοϊού»

Όταν το BBC αναρωτήθηκε για τα Αντικύθηρα, η απάντηση ήταν αποστομωτική!

Εφιάλτης για την Πελοπόννησο οι πύλες εισόδου. 20 νέα κρούσματα σήμερα!