ΛΑΚΩΝΙΑ. Επίσκεψη στην παραλία του Ξιφία (ή Ξιφιά) του δήμου Μονεμβασίας πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός. Στην αυτοψία που ακολούθησε διαπίστωσε ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και είναι απαραίτητο να γίνουν γρήγορες ενέργειες από κάθε εμπλεκόμενο φορέα.

Μετά την ενημέρωση που είχε τις προηγούμενες ημέρες από τους κατοίκους της περιοχής και συγκεκριμένα από εκπροσώπους της «Κίνησης Πολιτών» του δήμου Μονεμβασίας του δημοτικού διαμερίσματος Νομίων, και μετά από έρευνα για την απαιτούμενη διαδικασία κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτοντας ουσιαστικά το ζήτημα σε προτεραιότητα για να υπάρξει πρόοδος στις ενέργειες που απαιτούνται.

Παρακάτω η ερώτηση του κ.Κρητικού:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

Η παραλία του Ξιφία (ή Ξιφιά), γνωστή για τη φυσική της ομορφιά αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών. Σήμερα κατά μήκος της ακτής παρατηρούνται σημαντικά φαινόμενα διάβρωσης.

Το εύρος του αιγιαλού έχει μηδενιστεί και η θάλασσα ταυτίζεται με την οριακή γραμμή αιγιαλού που ορίστηκε με ΦΕΚ το 1995, ενώ εκεί θα έπρεπε να φτάνουν οριακά «οι μεγαλύτερες αναβάσεις των κυμάτων». Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο ανατολικά/ βόρεια αρχίζοντας από το λιμανάκι και τον κοινοτικό δρόμο, και συνέχεια στις παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Η κατάσταση αυτή έγινε για πρώτη φορά απολύτως αντιληπτή από τους παραθεριστές και λουόμενους της παραλίας το καλοκαίρι 2017, όταν δεν υπήρχε παραλία και πρόσβαση σε αυτήν για μπάνιο, λόγω υψομετρικής διαφοράς. Αυτό ήταν συνέπεια της θεομηνίας του Δεκεμβρίου 2016.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αυτοψίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Λακωνίας από το 2017. Όμως η ταχύτητα εξέλιξης είναι τέτοια ώστε να παρουσιάζεται πλέον κατάρρευση του τσιμέντου το οποίο είναι στρωμένο αρκετά μέτρα από την οριακή γραμμή αιγιαλού.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του αγρονόμου τοπογράφου κ.Αθανασίου Σολωμού: «Οι διαβρώσεις που επέρχονται καθημερινά από τη θάλασσα στο γειτνιάζον με αυτήν περιβάλλον είναι τόσο σημαντικές που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τους επισκέπτες του χώρου αλλά και για τις τεχνικές κατασκευές που βρίσκονται πέριξ. Κρίνονται επείγουσες οι ενέργειες όλων των φορέων έτσι ώστε να συνταχθεί μια εδαφοτεχνική μελέτη για την ενίσχυση της ακτογραμμής στη συγκεκριμένη παραλία.»

Κάτοικοι της περιοχής έχουν συστήσει την «Κίνηση Πολιτών» με σκοπό την ανάσχεση των επιπτώσεων από την εν εξελίξει της διάβρωσης του υπεδάφους. Για αυτό και εναγωνίως ζητούν να γίνουν μελέτες και έργα για την αποκατάσταση της παραλίας και την προστασία της διαβρούμενης ακτής με σκοπό την προστασία της παλαιάς παραλιακής οδού, η οποία αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση των κατοίκων στις οικίες τους και των επισκεπτών στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, την προστασία των κατοικιών, των επιχειρήσεων, και των αγροτικών ακινήτων που κινδυνεύουν.

Για να κατασκευαστεί το έργο αποκατάστασης θα πρέπει ο Φορέας κατασκευής του έργου (Δήμος ή Περιφέρεια ή Ιδιώτης) να καταθέσει φάκελο στην Κτηματική Υπηρεσία του Ν. Λακωνίας. (άρθρο 12, Ν. 2971/2001 όπως έχει τροποποιηθεί )

Ο Φάκελος του έργου θα πρέπει να περιλαμβάνει την Μελέτη Κατασκευής του Έργου, την Τεχνική Έκθεση και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του Έργου είναι ο έλεγχος της ακτογραμμής. Πόσο έχει μετακινηθεί η ακτογραμμή, πόση είναι η διάβρωση και σε ποιο βαθμό κινδυνεύουν οι παρακείμενες ιδιοκτησίες.

Ο χρόνος έγκρισης της Μελέτης αποκατάστασης εξαρτάται από το πότε η Επιτροπή καθορισμού αιγιαλού και παραλίας (άρθρο 3, Ν. 2971/2001 πολλές φορές έχει τροποποιηθεί) θα συγκληθεί για να εξετάσει το θέμα.

Την κατασκευή του έργου την επιβλέπει η Κτηματική Υπηρεσία (πολλές φορές σε συνεργασία με την Περιφέρεια).

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

Με δεδομένο ότι πρέπει να μεριμνήσουμε για την αποκατάσταση, διατήρηση και θωράκιση της παραλίας του Ξιφιά του Δ.Δ. Νομίων του Δήμου Μονεμβασίας, για την ενίσχυση των συνθηκών πολιτικής προστασίας και τελικώς για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας σε τί ενέργειες μπορούν να προχωρήσουν τα Υπουργεία σας για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα;

Με εκτίμηση,

ΝΕΟΚΛΗΣ Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»