«Το δρομολόι καθενός το ξέρει μόνο ο Θεός,
στα μονοπάτια της ζωής όλοι περιπλανιόμαστε

άλλος εδώ κι άλλος εκεί πονάμε ή χαιρόμαστε»

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Είναι το γνωστό τραγούδι του Στέλιου Καζαντζίδη, αυτό που έδωσε το νέο όνομα «Το Δρομολόι» στην πρώην «Φωλιά των Κυνηγών» , την Ταβέρνα – Ψησταριά του Θωμά Κολοβού εκεί στο Καλλίθηρο (Σέκλιζα) της Καρδίτσας , στις άκρες του κάμπου και στη ρίζα των Αγράφων. Ο Θωμάς υπήρξε προσωπικός και στενός φίλος του Στέλιου Καζαντζίδη και γι’ αυτό το υπέροχο μαγαζί του στη Σέκλιζα είναι - μαζί – κι ένα μικρό «Μουσείο» μνήμης του μεγάλου λαϊκού βάρδου.

«Το Καλλίθηρο απέχει από την Καρδίτσα 10 χλμ. και ως Σέκλιζα υπάρχει από τα χρόνια του Βυζαντίου, ενώ ο σύγχρονος οικισμός είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια αρχαίας πόλης του 4ου π.Χ αιώνα. Μάλιστα, εντός του οικισμού υπάρχουν τρεις ημιυπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι, προσιτοί στον επισκέπτη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο λόφος του Αγίου Αθανασίου, όπου η ομώνυμη εκκλησία του 1857. Εδώ βρισκόταν το φρούριο της αρχαίας πόλης με το Ιουστινιάνειο κάστρο και τους τέσσερις πύργους , που είναι επισκέψιμο.

Το Καλλίθηρο είναι ένας εντυπωσιακός οικισμός με καλή ρυμοτομία και ωραιότατη πλατεία, γύρω από την οποία υπάρχει πληθώρα καταστημάτων με ζωηρή κίνηση. Οι δραστήριοι και φιλοπρόοδοι κάτοικοι αναπτύσσουν έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, που είναι γνωστή και έξω από τα όρια του νομού». (dimoskarditsas.gov.gr)

Το μαγαζί «Το Δρομολόι» έρχεται από παλιά, για τούτο κι έχει ψυχή και ανθρώπινη ζεστασιά. Ο πελάτης ή είναι ή (γρήγορα) γίνεται φίλος. Ύστερα, έρχονται όλα τ’ άλλα: Το καλό τσίπουρο, το διαλεχτό κρασί και οι πεντανόστιμοι παραδοσιακοί μεζέδες, φτιαγμένοι από πρώτης ποιότητας υλικά, με πρώτους ανάμεσά τους το αρνί της σούβλας, το κοντοσούβλι (πρόβιο και χοιρινό) και τα σουβλάκια που ετοιμάζει με τα ίδια του τα χέρια και τις παλιές δοκιμασμένες συνταγές ο «πάτερ φαμίλιας», ο κυρ- Προκόπης ο Κολοβός και τα ψήνει, ΟΛΑ στα κάρβουνα, ο μερακλής και μάστορας της ψησταριάς ο Θωμάς, μαζί με τα χειροποίητα μπιφτέκια, τα παϊδάκια, τις λαχταριστές μοσχαρίσιες και χοιρινές μπριζόλες, τα μυρωδάτα λουκάνικα με το πράσο κι ό,τι άλλο μπορεί να λαχταράει η όρεξη ενός μερακλή καλοφαγά.

Πρόσφατα ανακαινισμένη η ψησταριά «ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΪ» της Σέκλιζας , με το ξύλο να κυριαρχεί από πάνω ως κάτω μέσα στο μαγαζί, με το τζάκι στη μέση να καρτεράει τα πρώτα αναμμένα κούτσουρα του χειμώνα, με τις φωτογραφίες του Στέλιου να σε καλωσορίζουν και να σου ξυπνούν μνήμες, με τα καλοστρωμένα τραπέζια, με το παλαιό τζουκ-μποξ (γεμάτο με δισκάκια - 45άρια - του Καζαντζίδη) έτοιμο να παίξει ανά πάσα στιγμή, υποδέχεται - σ’ όλες τις εποχές κι όλες τις ώρες - τους φίλους της καλής, παραδοσιακής, ελληνικής κουζίνας, που δίνουν σημασία στην αυθεντική γεύση και στην ποιότητα της εξυπηρέτησης.

Και φυσικά, πάνω απ’ όλα είναι οι άνθρωποι: Ο κυρ-Προκόπης ο Κολοβός, λεβέντης αγωνιστής της ζωής και ψυχή του μαγαζιού, στο αγαπημένο του τραπεζάκι εκεί στη γωνία, να πίνει το τσιπουράκι του και να σε καλωσορίζει εγκάρδια. Ο Θωμάς, ο γιος του, στο πόστο του στην ψησταριά να γυρίζει τα ψητά και να προσέχει ώστε να φτάσουν καλοψημένα και ζουμερά στους πελάτες. Η Δώρα – η γυναίκα του Θωμά – αεικίνητη κι εξυπηρετική στις παραγγελίες και στο σερβίρισμα (και πάντα με τον καλό λόγο στο στόμα) μαζί με τον γιο της τον Προκόπη (την τέταρτη γενιά του μαγαζιού !!!) και το εξαιρετικό γκαρσόνι τον Δημήτρη. Και βέβαια στην κουζίνα η γλυκύτατη και καλοσυνάτη κυρα – Αγορή (η γυναίκα του κυρ-Προκόπη) να ετοιμάζει (μαζί με τη νύφη της τη Δώρα) τις σαλάτες, να φτιάχνει τη σκορδαλιά, τα τουρσιά και τα παντζάρια, να μαγειρεύει τα βλήτα και τα άλλα χορταρικά της εποχής αλλά και τις άλλες νοστιμιές της κατσαρόλας και του τηγανιού, όταν χρειαστεί .

Για να μαγειρέψεις πρέπει, πρώτα, ν’ αγαπήσεις τον πελάτη. Και σ’ αυτό το μαγαζί η αγάπη περισσεύει και είναι αληθινή και ανυπόκριτη. Η παρακαταθήκη ζωής που άφησε ο πατέρας του κυρ-Προκόπη (και παππούς του Θωμά), ο Δημήτρης Κολοβός, ο οποίος πρωτάνοιξε και δούλεψε - παλιά - το μαγαζί, πλανιέται ακόμα εκεί μέσα:

«Άμα περάσει άνθρωπος από το σπίτι ή το μαγαζί και δεν του δώσεις να φάει και να πιει, και το μάθω, να φύγεις από δω»!

Η οικογένεια ΚΟΛΟΒΟΥ: Μια οικογένεια αγαπημένη και σφιχτά δεμένη σ’ έναν κοινό σκοπό ζωής, γύρω απ’ αυτό το ιστορικό μαγαζί, εκεί στην πλατεία του Καλλίθηρου (Σέκλιζας) της Καρδίτσας, στην οδό «Στέλιου Καζαντζίδη», ονομασία που πήρε ο δρόμος με ενέργειες του Θωμά προς τον δήμο.

Αυτοί που προτιμούν την ταβέρνα – ψησταριά «Το Δρομολόι» δεν είναι μόνο οι ντόπιοι που θέλουν να πιουν καλό κρασί και τσίπουρο και ν’ απολαύσουν νόστιμο φαγητό αλλά και άνθρωποι από όλη την Ελλάδα που κάνουν τουρισμό στην περιοχή ή είναι περαστικοί , συστημένοι από τους απανταχού πολυάριθμους φίλους που έχει «Το Δρομολόι» .

Η ταβέρνα - ψησταριά «Το Δρομολόι» του Θωμά Κολοβού έχει μιαν αύρα «μαγική», μια σχέση προσωπική με τους πελάτες κι ένα κλίμα φιλικό, που αδερφώνει αυτούς που κάθονται στα τραπέζια του, από τη στιγμή που θα πιουν το πρώτο ποτήρι και θα φάνε την πρώτη μπουκιά. Τα πιρούνια διασταυρώνονται πάνω από τα λαχταριστά πιάτα, αλλά μαζί τους διασταυρώνονται και τα βλέμματα, τα γέλια, οι κουβέντες, οι σκέψεις … Κι όταν ο Θωμάς βάζει τα τραγούδια του Καζαντζίδη και τ’ άλλα παλιά, λαϊκά τραγούδια που γράψανε ιστορία, όλοι οι πελάτες αδερφώνονται και τραγουδάνε μαζί και κάποιες φορές χορεύουν όταν το μεράκι ξεχειλίσει απ’ την καρδιά. Γι’ αυτό, όταν φεύγουν από το «Δρομολόι», έχουν γεύση όχι μόνο από το φαγητό και το ποτό αλλά και από το κέρασμα της καρδιάς και της ψυχής.

Τέτοια μαγαζιά, όπως «Το Δρομολόι» του Θωμά Κολοβού στο Καλλίθηρο (Σέκλιζα) της Καρδίτσας, δεν είναι μόνο επιχειρήσεις μέσα από τις οποίες κερδίζει τη ζωή της μια οικογένεια. Τέτοια μαγαζιά έχουν γίνει μέρος της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας και στηρίζουν, γενικότερα, την προσπάθεια τόπου τους για ανάπτυξη, πρόοδο και δημιουργία .