Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΠΑΡΤΗ. Το γαϊτανάκι των καταλήψεων στις σχολικές μονάδες καλά κρατεί ανά την Ελλάδα, αλλά και τη Λακωνία. Τα αιτήματα των μαθητών έχουν να κάνουν με τις παρατηρούμενες ως τώρα ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων, την υλικοτεχνική ανεπάρκεια, τον τρόπο χρήσης της προστατευτικής μάσκας αλλά και με το γεγονός πως πολλά από τα σχολικά τμήματα λειτουργούν με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων (27 μαθητές).

Πώς βλέπουν όμως οι καθηγητές τους, τις επιλογές αυτές των νεαρών μαθητών και μαθητριών;

Όπως δήλωσε στο notospress.gr ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λακωνίας κ. Γιάννης Σταυρόπουλος, «πολλά από τα αιτήματα των μαθητών είναι ήδη κεντρικά διατυπωμένα από τους ίδιους τους καθηγητές και τις καθηγήτριές τους, μέσω των θέσεων που διατυπώνει η ΟΛΜΕ όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας. Η αποσυμφόρηση, για παράδειγμα, των σχολικών αιθουσών είναι πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας που έχει επανειλημμένα τεθεί στην υπουργό, κα Κεραμέως».

Συνεχίζοντας ο κ. Σταυρόπουλος τόνισε:

«Το υπουργείο, αναμφίβολα, δεν τα έχει καταφέρει καθόλου καλά. Είδαμε τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι αναφορικά με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, τα τραγικά λάθη που έγιναν. Χώροι και τρόποι θα μπορούσαν να βρεθούν ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, μέσα από έναν προηγούμενο σχεδιασμό και όχι την τελευταία στιγμή. Από κει και πέρα σε καμιά περίπτωση, εμείς, ως καθηγητές δεν θα αναμειγνυόμασταν στις αποφάσεις των μαθητικών οργάνων. Έχουμε διατυπώσει όμως την επιφύλαξη ή την διαφωνία μας ως προς την επιλογή του τρόπου διεκδίκησης που επέλεξαν οι μαθητές, κατά πόσο δηλαδή οι καταλήψεις συμβάλλουν πραγματικά στην επίλυση του προβλήματος».

Σύντομα θα φανεί αν το κύμα των καταλήψεων θα γιγαντωθεί ή θα αποδυναμωθεί. Και αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα αιτήματα των μαθητών τελεσφορήσουν και σε ποια έκταση, ή αγνοηθούν.