ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Καλπάζει η επιδημία κορονοϊου στην Ελλάδα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης (22/9) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 346, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 15.928 (ημερήσια μεταβολή +2.2%), εκ των οποίων 55.7% άνδρες. Τα 2651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στην Πελοπόννησο σήμερα εντοπίστηκαν 12 κρούσματα:

  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλεία
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 το τελευταίο 24ωρο είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 352 θάνατοι. Οι 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 77. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Εν τω μεταξύ την αντίδραση της Αρκαδίας προκαλεί η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα.

Αρνητικά είναι όλα τα δείγματα covid που εμφανίστηκαν ως «θετικά» χθες από τον ΕΟΔΥ για την Αρκαδία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Καλημέρα Αρκαδία». Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην Αρκαδία. Στις αρχές Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ «χρέωσε» επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αρκαδία, στην πορεία διέρρευσε ότι αφορά τη Βόρεια Κυνουρία και το μεσημέρι της Δευτέρας, έγινε γνωστό ότι έγινε λάθος και πως τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει! Ενώ, ακόμα πιο πριν, είχε προκύψει ένα κρούσμα στην Τρίπολη, το οποίο αρχικά είχε "βγει" θετικό, όμως στη δεύτερη και τρίτη εξέταση ήταν αρνητικό, με αποτέλεσμα να μην ισχύσει ποτέ ως επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι υπάρχει πέντε κρούσματα στην Αρκαδία, την Δευτέρα 21/9/2020. Τα δείγματα δεν ελήφθησαν από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο (όπως διαβεβαίωσαν εξ αρχής ο Διοικητής κ. Τζανής και ο Λοιμωξιολόγος κ. Νίκου), αλλά από διαγνωστικό κέντρο της πόλης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το διαγνωστικό κέντρο, λειτουργώντας απόλυτα σωστά ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ ότι τα πέντε δείγματα είναι αρνητικά. Όμως, ο ΕΟΔΥ έκανε λάθος (!) και τα εμφάνισε ως θετικά, προκαλώντας αναστάτωση στην περιοχή.