Μειωμένη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση για εσπεριδοειδή προδιαγράφουν καλή πορεία και φέτος


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Xαμηλή παραγωγή και φέτος θα έχουν Αχαΐα και Κορινθία, η οποία ωστόσο θα είναι σε καλύτερα επίπεδα από την περσινή, που κατέγραψε μεγάλες απώλειες. Αυτό μαρτυρά η εικόνα των κτημάτων, με τις πρώτες κοπές της σεζόν να έχουν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη Τρίτη στο Κιάτο Κορινθίας και τρεις μέρες νωρίτερα στην Αιγιάλεια.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αχαΐα, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγιαλείας, Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις από κτήμα σε κτήμα ακόμα και μέσα στις ίδιες περιοχές. «Όσα κτήματα είχαν δικό τους νερό και ποτίστηκαν τότε, είχαν καλύτερη συμπεριφορά απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα του Μαΐου, γιατί είχαν την υγρασία από κάτω που βοήθησε τα δέντρα να αντιδράσουν καλύτερα», τόνισε. Μιλώντας για την ποιότητα της παραγωγής φέτος, ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή έχει μετρηθεί χυμός 34%, όταν αρκεί για να ξεκινήσει η κοπή γύρω στο 22%. Οι πρώτες τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 70 και 80 λεπτών το κιλό για τις πολύ μικρές ποσότητες, που προορίζονται για την αγορά της Αθήνας.

Ο άκαιρος καύσωνας που σημειώθηκε στα μέσα Μαΐου και βρήκε τα δέντρα στην περίοδο της ανθοφορίας εμπόδισε τη σωστή γονιμοποίηση, με αποτέλεσμα η παραγωγή να υπολείπεται κατά 25%-40% μιας πλήρους απόδοσης των δέντρων στην Κορινθία, επισημαίνουν παραγωγοί και γεωπόνοι.

Στο Κιάτο, οι παραγωγοί έκοψαν τις πρώτες παρτίδες την προηγούμενη Τρίτη, με τιμή αφετηρίας τα 90 λεπτά. Παρόλο που είναι δεδομένο ότι η τιμή των πρώτων ημερών σε ποσότητες που προορίζονται για την κάλυψη ενός μικρού μέρους της εγχώριας κατανάλωσης δεν προεξοφλεί την εξέλιξή της στη διάρκεια της σεζόν, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι παράγοντες όπως η μειωμένη ευρωπαϊκή παραγωγή (σ.σ.: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του USDA που δημοσίευσε η «ΥΧ», η συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή προβλέπεται μειωμένη κατά 16%, ενώ η ελληνική σταθερή στα περσινά επίπεδα που ήταν μειωμένη κατά 40% περίπου σε σύγκριση με το 2018) και η αυξημένη ζήτηση για εσπεριδοειδή που διατηρείται μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, μπορούν να αποτελέσουν έδαφος για ένα δεύτερο καλό εμπορικό σερί για το ελληνικό λεμόνι.


«Έχουμε λόγους να περιμένουμε ότι θα πάμε καλά»

«Ξεκινήσαμε στις 15 Σεπτεμβρίου με την πρώιμη Ιντερντονάτο. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε φέτος ήταν η μειωμένη παραγωγή, που υπολείπεται της κανονικής όσο και πέρσι περίπου, δηλαδή μέχρι 40%, καθώς ο καύσωνας στα μέσα Μαΐου δεν επέτρεψε να γίνει σωστή γονιμοποίηση», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας, Χρήστος Γεώργας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την πρώτη μέρα η τιμή παραγωγού έπιασε τα 90 λεπτά το κιλό, διευκρινίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η τιμή αυτή αφορά τις πρώτες μικρές ποσότητες και σύντομα αποκλιμακώνεται. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, «έχουμε λόγους να περιμένουμε μια καλή χρονιά εμπορικά, η οποία συνίσταται σε διάρκεια των καλών τιμών στην πορεία της σεζόν, δεδομένου ότι η παραγωγή είναι πάλι μειωμένη και η ζήτηση για λεμόνια ζωηρή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μουλκίου Κορινθίας, Παναγιώτης Τσακανίκας, περιγράφοντας αυτήν καθεαυτή την παραγωγή, μας είπε: «Η χρονιά χαρακτηρίζεται μέτρια παραγωγικά. Είμαστε γύρω στο 75% μιας πλήρους παραγωγής, όπως δείχνουν τα κτήματα, εξαιτίας κυρίως του καύσωνα του περασμένου Μαΐου. Μπορεί να είμαστε κοντά στα περσινά επίπεδα παραγωγικά, όμως, στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου φέτος δεν αντιμετωπίσαμε το ίδιο έντονα προβλήματα από καιρικά φαινόμενα».

Από το Κιάτο, ο Κωνσταντίνος Πάπας, γεωπόνος και λεμονοπαραγωγός, σημείωσε ότι η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 25%-40% σε σχέση με την πλήρη δυναμική της καλλιέργειας. Οι μεγάλες κοπές αναμένονται, όπως μας είπε, από τις αρχές Οκτώβρη, ενώ οι πρώτες ποσότητες προσανατολίζονται στην εγχώρια αγορά.

«Το ότι δεν είχαμε καθόλου βροχές σημαίνει ότι δεν βοηθήθηκαν τα δέντρα να γίνει ο καρπός πιο γρήγορα, γιατί όσο και να ποτίζεις, από κάτω χρειάζονται και ατμοσφαιρική υγρασία», ανέφερε ο ίδιος. Όσον αφορά την εμπορία, ο κ. Πάπας σχολίασε ότι οι καλλιεργητές έχουν πίσω τους μια καλή χρονιά, στην οποία συντέλεσε αφενός η μειωμένη παραγωγή, αφετέρου η ζήτηση που διαμορφώθηκε στο φόντο του κορωνοϊού συνολικά για τα εσπεριδοειδή. «Φέτος, έχουμε και τα δύο αυτά δεδομένα και ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε αθρόες εισαγωγές από την Τουρκία, που πραγματοποιούνται στο πρώτο διάστημα της σεζόν. Με αυτά τα δεδομένα, αναμένουμε μια καλή χρονιά».

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε για την εμπορία του λεμονιού ο Δημήτρης Δουβής, ο οποίος διατηρεί εταιρεία συσκευασίας και εμπορίας στο Ξυλόκαστρο. Ο έμπειρος εξαγωγέας τόνισε ότι στα τέλη του μήνα θα «σχηματιστεί» η αγορά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «όταν τελειώσει με τις εξαγωγές η Τουρκία, από τον καινούργιο χρόνο, θα έχουμε μια καλή πορεία».


Πηγή: «Υπαιθρος Χώρα»