Η σχολική χρονιά ξεκίνησε! Γονείς και μαθητές προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα με μάσκες, αντισηπτικά, παγουρίνο … πανικός!

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν, ειδικά για τους γονείς που τα παιδιά τους έκαναν φέτος τα πρώτα τους βήματα στις σχολικές τάξεις, να έχουν παραλείψει σχολικά είδη που θα φανούν απαραίτητα στους μικρούς μαθητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Οι περισσότερες δασκάλες ή οι δάσκαλοι δίνουν την πρώτη μέρα λίστα με τα απαιτούμενα ωστόσο, σχολικά είδη, η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει να συγκρίνεται αυτά που ζητούνται συνήθως με αυτά που έχετε αγοράσει ήδη.

Τσάντα
Οι περισσότεροι την έχετε αγοράσει ήδη. Πολλές οι επιλογές, κλασική σχολική, ταχυδρόμου ή με ροδάκια. Μπορείτε να διαβάσετε τον οδηγό επιλογής για να σιγουρευτείτε ότι έχετε κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή.


Κασετίνα
Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει την κασετίνα που του αρέσει και φροντίστε να την γεμίσετε με:

2 μολύβια. Προτείνουμε να επιλέξετε ακριβά και επώνυμα. Η μύτη δεν σπάει τόσο εύκολα όταν το ξύνουν, οπότε θα κρατήσει περισσότερο

1 ξύστρα. Ιδανικές είναι αυτές που μαζεύουν τα ξύσματα μέσα

1 χάρακα. Υπάρχουν πλαστικοί που δεν σπάνε

1 γόμα

1 κόλλα στικ. Αποφύγετε τις υγρές αν δεν ζητηθούν γιατί συχνά ανοίγουν στην τσάντα και προκαλούν χάος!)

Δεν είναι απαραίτητο το παιδί να παίρνει μαζί του πολλά μολύβια, ξύστρες και γόμες, γιατί συχνά θα τα χάνει.



Επίσης θα χρειαστείτε

1 κουτί ξυλομπογιές

1 κουτί μαρκαδόρους. Οι δάσκαλοι θα σας πουν τι μέγεθος θέλουν ( εσείς φροντίστε να καθαρίζετε ρούχα, χέρια και μύτες από τα χρώματα!)

Ψαλίδι. Ειδικά στις μικρές τάξεις του Δημοτικού, είναι προτιμότερο να έχει στρογγυλεμένες άκρες.

Τετράδια. Καλό είναι τα σχολικά τετράδια να είναι 30 ή 50 φύλλων για να έχουν μικρό βάρος και με σκληρό εξώφυλλο για να μη βγαίνει το κάλυμμά.

2 τετράδια για την ορθογραφία

1 τετράδιο μακρόστενο με κίτρινο εξώφυλλο για πρόχειρο
1 τετράδιο για την αντιγραφή, που θα έχει λευκό χώρο για τη ζωγραφιά
1 τετράδιο για το σκέφτομαι και γράφω

Μπορείτε να επιλέξετε τετράδια διαφορετικού χρώματος, ώστε να μπορεί το παιδί να τα ξεχωρίσει πιο εύκολα.


Παγούρι. Προτιμήστε inox, ανθεκτικό μπουκάλι, που να καθαρίζεται εύκολα. ( επιλέξτε μέγεθος που να μπορεί να το μεταφέρει εύκολα το παιδί). Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η χρήση ατομικού μπουκαλιού για το νερό είναι απαραίτητη

Δοχείο φαγητού. Φροντίστε να επιλέξετε δοχείο καλής ποιότητας, ειδικά αν το παιδί σας μένει στο ολοήμερο, οπότε εκτός από το κολατσιό του θα χρειάζεται και φαγητό. Ενημερωθείτε για το που θα το ζεσταίνουν, απλό φούρνο, μικροκυμάτων, αν θα μπαίνει σε θερμοθάλαμο κτλ. για να κάνετε την ιδανική επιλογή.

Αντισηπτικό. Δεν είναι πάντα σίγουρο ότι το παιδί θα έχει πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, οπότε ένα μικρό μπουκάλι αντισηπτικό στην τσάντα είναι εξαιρετικά χρήσιμο

Μάσκα. Απαραίτητο σχολικό εφόδιο πλέον, αφήστε το παιδί να επιλέξει το είδος και το σχέδιο που βρίσκει πιο βολικό κι εσείς φροντίστε για την καθαριότητα και την ορθή χρήση της.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία στο: https://mathainoumeasfaleis.gov.gr/



Σχολικά είδη που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα στο σπίτι

Μολυβοθήκη, πλήρως «εξοπλισμένη» ώστε το παιδί να έχει όλα όσα χρειάζεται στο σπίτι, αλλά και να μπορεί να ανανεώνει την κασετίνα του.

Ένα πίνακα με το σχολικό πρόγραμμα. Θα βοηθήσει σημαντικά το παιδί, (αλλά και εσάς) στην οργάνωση του εβδομαδιαίου προγράμματος

Ένα ντοσιέ. Σε αυτό θα μπορεί να συγκεντρώνει οργανωμένα σημειώσεις και φωτοτυπίες


Χρήσιμες πληροφορίες

Στα βιβλία η ετικέτα θα πρέπει να μπει στο κάτω δεξιά μέρος του εξώφυλλου, ώστε να μην καλύπτει πληροφορίες.

Στα τετράδια, τα βιβλία και τα ντοσιέ θα πρέπει να υπάρχουν αυτοκόλλητες ετικέτες με το όνομα, το μάθημα και το τμήμα του παιδιού.

Καλό είναι τα σχολικά βιβλία να «ντυθούν» με διαφανές πλαστικό αυτοκόλλητο, που θα τα προστατέψει από την φθορά της καθημερινής χρήσης.

Ελέγχετε καθημερινά την κασετίνα του παιδιού για να ελλείψεις και την τσάντα για τυχόν «λαθρεπιβάτες» όπως τα παιχνίδια.

Προσοχή στις μέρες με δευτερεύοντα μαθήματα όπως τα Αγγλικά, Μουσική, Καλλιτεχνικά, Γυμναστική κτλ., που το παιδί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο κατάλληλα.

Η λίστα με τα σχολικά είδη είναι πονοκέφαλος για κάθε γονιό, ειδικά για εσάς που το παιδί σας θα μπει για πρώτη φορά σε σχολική τάξη. Ελπίζουμε το άρθρο αυτό να σας βοήθησε να εντοπίσετε τυχόν παραλείψεις και να συμπληρώσετε εφόδια πριν τα χρειαστεί ο μικρός μαθητής!