ΕΛΛΑΔΑ. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των παραγωγών ελιάς Καλαμών από διάφορες περιοχές της χώρας, με αφορμή τα προβλήματα διάθεσης της περσινής παραγωγής και τις χαμηλές και κάτω του κόστους τιμές.

Σύμφωνα με νεότερη έκθεση της Alpha Bank οι εξαγωγές στο πεντάμηνο του 2020 αύξηθηκαν, παρά την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, πράξεις δεν γίνονται μαζικά και οι μεμονωμένες που καταγράφονται αφορούν τιμές στα 70-80 λεπτά ανά κιλό, δηλαδή κάτω του κόστους. Μάλιστα ενόψει της επερχόμενης σεζόν οι αγρότες ανησυχούν για τις τιμές έναρξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του agrotypos.gr, παραγωγοί από την Αιτωλοακαρνανία διαμέσου του υπό σύσταση Συλλόγου Ελιάς Καλαμών Αιτωλοακαρνανίας, φαίνεται να προκρίνουν ως λύση για την πάταξη φαινομένων ελληνοποιήσεων τη διατήρηση της περιβόητης ΥΑ Αποστόλου - Κόκκαλη του 2018 μεν, με την προσθήκη της δικλείδας του ΠΓΕ για τις ελιές Καλαμών που παράγονται σε περιοχές εκτός ζώνης ΠΟΠ της Μεσσηνίας δε. Με την άποψη αυτή τάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, καθώς θεωρείται από πολλούς ότι μπορεί να διασφαλίσει το θέμα της προστασίας από τις εισαγωγές.

Οι Μεσσήνιοι, μέσω της τοπικής Ένωσης, του Συνεταιρισμού Καλαμάτας, λοιπών φορέων, επιμένουν σε άμεση απόσυρση της ΥΑ Αποστόλου, ώστε να κλείσει έτσι - όπως υποστηρίζουν - οποιοδήποτε παράθυρο για αθέμιτες πρακτικές, που πιέζουν την τιμή παραγωγού.

Στις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών παίρνουν μέρος επίσης παραγωγοί από την Φθιώτιδα και συγκεκριμένα από την περιοχή της Λοκρίδας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα (όπως και όλοι) διάθεσης της παραγωγής τους. Οι ίδιοι φαίνεται προς ώρας να προκρίνουν τη λύση του ΠΓΕ για την ελιά Καλαμών, ενώ οι Λάκωνες που συμμετέχουν στις ζυμώσεις και παλιότερα είχαν ταχθεί υπέρ της επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ Μεσσηνίας, δεν έχουν ακόμα διαμορφώσει ξεκάθαρη άποψη, αν και απαιτούν με κάθε τρόπο προστασία του εισοδήματός τους και πάταξη τυχόν ελληνοποιήσεων.

Οι συζητήσεις των παραγωγών από όλες τις ζώνες παραγωγής είναι σε γνώση και της Διεπαγγελματικής Ελιάς, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις μιας και οι παραγωγοί είναι σε δεινή θέση, ενώ δεν αποκλείεται λένε πληροφορίες να αναλάβει ρόλο στο τεχνικό κομμάτι της υπόθεσης.

Τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί επαφές παραγωγών - εκπροσώπων Συλλόγων από όλη την Ελλάδα, ώστε να διαμορφωθεί μια πρώτη θέση για το μείζον αυτό ζήτημα, μιας και μιλάμε για ένα εμβληματικό προϊόν, από το οποίο ζουν χιλιάδες παραγωγοί.

Θυμίζουμε προ ημερών δημοσίευμα του notosress.gr σύμφωνα με το οποίο είχε γίνει συνάντηση συνεργασία των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία του κ. Ντούτσια και άλλων παραγόντων όπου τέθηκε και το θέμα ελαιοποίησης μέρους της ελιάς Καλαμών που βρίσκεται στους κάδους.