ΟΛΥΜΠΙΑ. H Mάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μια μάχη και μία ναυμαχία που αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη δημιουργία της Δημοκρατίας, και της μακροβιότερης πολιτιστικής κληρονομιάς που κληροδότησαν οι Έλληνες στην ανθρωπότητα.

Σχετικές εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από την μάχη των Θερμοπυλών και την ναυμαχία της Σαλαμίνας, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, στο Αθλητικό Κέντρο Στρεφίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Έκθεση ζωγραφικής εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα, και την ιστορία της, με έργα της Ειρήνης Κανελλάκου.
Έκθεση εικαστικών, με θέματα από την μάχη των Θερμοπυλών και την ναυμαχία της Σαλαμίνας του Αλέξανδρου Παπαστρατηγάκη και ιστορική αναδρομή με την Ιωάννα Καρέντζου Μακρή.
Μουσική ομάδα «Ευτέρπη» η οποία συγκροτήθηκε με βασικό σκοπό την καλλιτεχνική απόδοση της αρχαίας Ελληνικής μουσικής θεωρίας, χρησιμοποιώντας αρχαία Ελληνικά όργανα ανακατασκευασμένα από την ίδια την ομάδα, σύμφωνα με την πιστοποίηση αρχαίας ανακατασκευής οργάνων που διαθέτει από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο γνωστός, από την συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για την Ολυμπιακή Φλόγα στους προηγούμενους Ολυμπιακούς, Γιάννης Σταθάκος, μάγεψε με την αρχαία λύρα, ενώ ακολούθησε λαϊκό πρόγραμμα με το συγκρότημα του Βασίλη Γερόντζου και Κωνσταντίνου Κακούρου.

Στις εκδηλώσεις, τις οποίες συνδιοργάνωσαν ο Αθλητικός Σύλλογος Νέος Άρης Στρεφίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με τον Συντονισμό της Κοινότητας Στρεφίου και την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Στρεφίου, τιμώμενη πόλη ήταν η Σπάρτη, τον δήμο εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ Μιχάλης Βακαλόπουλος και φιλοξενούμενος ήταν ο σύλλογος «Λακεδαιμονίων Πολιτεία», ο οποίος απέδωσε τον ύμνο.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις τόνισε ότι: «Έχουμε μία εξαιρετική εκδήλωση στο Στρέφι, η οποία είναι δημιουργία της προέδρου του τοπικού συμβουλίου και όλου του τοπικού συμβουλίου, και με τον τρόπο της η κα Κούρβα νομίζω ότι έχει ενεργοποιήσει σχεδόν όλο το χωριό. Πρόκειται για μία εκδήλωση για τα 2500 χρόνια από τις μεγάλες μάχες των Ελλήνων κατά των Περσών, για την μάχη των Θερμοπυλών και για την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο τοπικό συμβούλιο, στην πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου για την ωραία πρωτοβουλία που έχουν, ο Δήμος στέκεται αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες, πιστεύω ότι με την δημιουργικότητα που την διακρίνει θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει και με άλλες τέτοιες εκδηλώσεις ευχάριστα».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αθανασία Κούρβα επεσήμανε ότι «... Η επέτειος αυτή γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, είναι πολύ σημαντική γιατί τότε τέθηκαν τα θεμέλια της δημοκρατικής Ελλάδας και όλοι οι Έλληνες αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους. Αυτά τα γεγονότα θέλουμε να θυμηθούμε...».

Ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος, με τη σειρά του τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Αποτελεί μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπήσω τον Δήμο της Σπάρτης και τον δήμαρχο μας τον Πέτρο Δούκα στις επετειακές εκδηλώσεις που γίνονται στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι δύο μάχες σημαντικές - θα μου επιτρέψετε να μιλήσω λίγο περισσότερο για την μάχη των Θερμοπυλών αν και στη Σαλαμίνα ο ναύαρχος ήταν Σπαρτιάτης - Η μάχη των Θερμοπυλών αγγίζει το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε όλα τα επίπεδα ιστορικό, καλλιτεχνικό, κ.λ.π.. Έχει γεμίσει τον κόσμο μας με τα μηνύματα της ανδρείας, του θάρρους, της ανιδιοτελούς αγάπης για την πατρίδα, σημαίνει σε όλο τον κόσμο ότι η δύναμη και η πίστη των λίγων μπορεί να τα καταφέρει εναντίον των πολλών. Εμείς σαν δήμος Σπάρτης επενδύουμε σε αυτή τη διαδικασία, κορονοϊού επιτρέποντος, τέλος Αυγούστου, οπότε θα έχουμε εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τα 2500 απο τη Μάχη των Θερμοπυλών. Η θυσία του Λεωνίδα ο οποίος ήξερε ότι θα επιβεβαιώσει το χρησμό του μαντείου των Δελφών ή θα πέσει η Σπάρτη ή θυσιαστεί ο βασιλιάς, είναι σήμερα το πιο επίκαιρο μήνυμα…».

Το μέλος του συλλόγου «Λακεδαιμονίων Πολιτεία» Δημήτρης Άρης, αφού ευχαρίστησε την κ. Κούρβα για την πρόσκληση υπογράμμισε ότι «Είναι τιμή για μας, σε ένα μέρος που γέννησε την ιδέα του αθλητισμού να ερχόμαστε από την Σπάρτη, κι εμείς από μία ιδιαίτερη πατρίδα με ιστορία, για να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά μετά από 2500 χρόνια αυλούς και όλα αυτά πιστοποιημένα από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο…
Θεωρούμε ότι πρέπει κι εμείς κι εσείς και ο κάθε Έλληνας να προβάλλει τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας, ταπεινά χωρίς πολλές φανφάρες και πολλά χρώματα, αρκεί όμως να μπορούμε να υποστηρίξουμε την ταυτότητα μας γενικά στον πλανήτη… Εάν δεν έχεις παρελθόν δεν έχεις και μέλλον».

Τέλος το μέλος του συλλόγου «Λακεδαιμονίων Πολιτεία» Αποστολής Ρηγάκος ανέφερε: «Μας ενδιαφέρει ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός να τον αναδείξουμε αλλά και να γνωρίσουμε κάποια πράγματα. Οπότε και η γνωριμία με τα αρχαία μουσικά όργανα είναι πάρα πολύ σημαντική…».