ΣΠΑΡΤΗ. Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του Ξενία Σπάρτης έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στους πολίτες της πόλης. Οι εργασίες βρίσκονται στη φάση των καθαιρέσεων τοιχοποιιών και επιχρισμάτων ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως ο φέρων οργανισμός του κτηρίου.
Στις 30 Μαΐου 2020, υπεγράφη η σύμβαση από τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα και την ανάδοχο εταιρεία για την εκτέλεση του έργου «Βιοκλιματική αναβάθμιση Ξενία Σπάρτης και μετατροπή σε κέντρο πολιτιστικών – τουριστικών δραστηριοτήτων», προϋπολογισμού 2.800.000,00€.
Το συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο είχε κριθεί κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής και είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου το 2012
Στις 24-04-2019, με την σύμφωνη γνώμη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, έγινε προγραμματική σύμβαση με την ΠΑΡΝΩΝ ΑΕ για την παρακολούθηση του έργου, ως τεχνικού συμβούλου, μιας και στο έργο υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες.
Μετά την ολοκλήρωσή του θα στεγαστούν σε αυτό δημοτικές υπηρεσίες, το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ θα λειτουργεί και χώρος Τέχνης και Πολιτισμού. Ο περιβάλλων χώρος θα αναπλαστεί με δαπάνες του Δήμου Σπάρτης
Από τον Δήμο Σπάρτης αναφέρεται ότι «αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους και τον ανάδοχο του έργου που ακόμη και υπό τις αντίξοες συνθήκες του καύσωνα εργάζονται συστηματικά και σκληρά».