ΣΠΑΡΤΗ. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να κάνετε ένα τραπέζι και κάποιοι από τους καλεσμένους σας είναι vegan. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το μενού σας, για να βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει πιάτα που ακολουθούν δύο βασικούς κανόνες.

1.) ΝΑΙ στα τρόφιμα από φυτά,

2.) ΟΧΙ στα τρόφιμα από ζώα, συμπεριλαμβανομένων κοινών συστατικών όπως αυγά, τυρί, γάλα και μέλι.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 0,8% του πληθυσμού, περίπου 80.000 άτομα, ακολουθούν τη vegan διατροφή. Στην πλειονότητά τους είναι νέοι, ηλικίας από 18 έως και 25 χρόνων και παρόλο που ο βιγκανισμός στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, το ποσοστό όσων τον προτιμούν αυξάνεται.

Τι επιλογές θα έχετε για το μενού

Σε μια vegan διατροφή, καταναλώνονται τροφές από φυτά, όπως:

• Φρούτα και λαχανικά
• Όσπρια όπως μπιζέλια, φασόλια και φακές
• Ξηροί καρποί και σπόροι
• Ψωμιά, ρύζι και ζυμαρικά
• Εναλλακτικές λύσεις για γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα σόγιας, γάλα καρύδας και γάλα αμυγδάλου
• Φυτικά έλαια


Τι δεν μπορείτε να σερβίρετε

Οποιαδήποτε τροφή έχει ζωική προέλευση, όπως:

• Βόειο κρέας, χοιρινό, αρνί και άλλα κόκκινα κρέατα
• Κοτόπουλο, πάπια και άλλα πουλερικά
• Ψάρια ή οστρακοειδή όπως καβούρια, μύδια και μύδια
• Αυγά
• Τυρί, βούτυρο
• Γάλα, κρέμα, παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
• Μαγιονέζα (γιατί περιλαμβάνει κρόκους)
• Μέλι

Extra tips

Μην σερβίρετε ψάρια: Εκτός εάν ο επισκέπτης σας δηλώσει συγκεκριμένα ότι είναι pescaterian, καταναλώνει δηλαδή θαλασσινά, αλλά εξακολουθεί να αποφεύγει το κρέας.

Αποφύγετε τη ζελατίνη: Δεν είναι κάτι ελκυστικό για πολλούς vegan αφού περιέχει προϊόντα ζωικής προέλευσης, οπότε καλύτερα να αποφύγετε πιάτα που περιέχουν ζελέ ή marshmallows.

Προσοχή στο ζωμό: Οι ζωμοί κρέατος μπορούν να καταστρέψουν ένα ολόκληρο πιάτο για έναν vegan. Ελέγξτε προσεκτικά τι περιέχει μια γέμιση ή αυτό το εκ πρώτης όψεως αθώο μπολ με σούπα λαχανικών. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ζωμό λαχανικών.

Προσοχή και στα καρυκεύματα: Η σάλτσα Worcestershire, η σάλτσα ψαριού, το μέλι και η μαγιονέζα έχουν ζωική προέλευση. Επομένως, δεν έχουν θέση σε ένα vegan πιάτο.

Ή όλα ή τίποτα: Μην περιμένεις από τον επισκέπτη σου να βγάλει στην άκρη τα κομμάτια κρέατος από το πιάτο του ή να δεχθεί ότι έχει μόνο μια «μικρή ποσότητα» κρέατος.

Προσοχή και στο κρασί: Εκτός αν ένα κρασί είναι vegan, μην περιμένεις από τον επισκέπτη σου να το πιει, αφού πολλά μέσα διαύγασης έχουν ζωική προέλευση.

Εάν λατρεύετε τη μαγειρική, η προσθήκη vegan μενού στο τραπέζι σας, είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψετε νέες συναρπαστικές συνταγές, να βγείτε από το comfort zone σας και να δημιουργήσετε πιάτα που θα συναγωνίζονται επάξια τις «παραδοσιακές» σπεσιαλιτέ σας!

Μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να σας αποκαλύψει τα μυστικά της vegan κουζίνας και ποιος ξέρει, μπορεί να αντικαταστήσετε κι εσείς υλικά που χρησιμοποιείτε καθημερινά με τις vegan, πιο υγιεινές παραλλαγές τους, όπως για παράδειγμα η παρακάτω vegan μαγιονέζα.

Vegan μαγιονέζα
Υλικά

100ml γάλα σόγιας (χωρίς ζάχαρη)
1 κ.γ. Μουστάρδα
2 κ.γ. χυμό λεμονιού
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. καστανή ζάχαρη
½ κ.γ. μηλόξιδο
150ml ηλιέλαιο

Παρασκευή
1. Σε ένα μπλέντερ προσθέτουμε τα υλικά μας, εκτός από το ηλιέλαιο, και αναμιγνύουμε
σε χαμηλή ταχύτητα.

2. Συνεχίζοντας να έχουμε το μπλέντερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο. Προσοχή είναι απαραίτητο η ροή ηλιέλαιου να είναι συνεχόμενη σαν «κλωστή»
ώστε να αρχίσει σταδιακά να πήζει η μαγιονέζα μας.

3. Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί, ανεβάζουμε ταχύτητα στο μπλέντερ, και συνεχίζουμε για ένα ακόμη λεπτό.

Αν πάλι η κουζίνα δεν είναι το δυνατό σας σημείο , μπορείτε εύκολα και γρήγορα να δοκιμάσετε vegan νοστιμιές από το νέο Cruelty Free Vegan Menu του ΤΗΕ MAFIA στη Σπάρτη.

The Mafia / pizza / casual / food bar
Κεντρική Πλατεία Σπάρτης
vegetarian – vegan food
Delivery και Τake Αway στο ☎27310 22290
Από τις 8 το πρωί…