ΤΟΛΟ. Ενημερώθηκε βραδινές ώρες στις 28/7/20η Λιμενική Αρχή Ναυπλίου, για ρίψη ερυθράς φωτοβολίδας στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Τολού. Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δύο περιπολικά οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και τρία επαγγελματικά – αλιευτικά σκάφη για εντοπισμό τυχόν κινδυνευόντων ατόμων στη θάλασσα. Μετά από εκτενή έρευνα και έλεγχο της περιοχής, διαπιστώθηκε ότι 17χρονος είχε προβεί στη ρίψη της φωτοβολίδας, ο οποίος συνελήφθη, ενώ συνελήφθη και ο πατέρας του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Διενεργείται προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Ναυπλίου.

Οι φωτοβολίδες κοστίζουν από 4 έως 10 ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα απαραίτητα σωστικά μέσα που πρέπει να έχει μία βάρκα, ένα σκάφος, ένα πλοίο και χρησιμοποιείται σε περίπτωση κινδύνου ή ναυαγίου.
Οι φωτοβολίδες χειρός ή ερευνών χρησιμοποιούνται από τους ναυαγούς για να μπορεί να εντοπιστεί η θέση τους από τα παραπλέοντα πλοία και από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης. Καθώς χρησιμοποιούνται στη θάλασσα, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι πως δεν σβήνουν ούτε με το νερό, ούτε με τη χρήση πυροσβεστήρα, αλλά παρά μόνο όταν τελειώσει η γόμωση που έχουν.

Εκτός από τη φωτοβολίδα χειρός, υπάρχει (πάντα ως σωστικό μέσο) και η φωτοβολίδα-αλεξίπτωτο ή αλλιώς φωτοβολίδα ερευνών και χρησιμοποιείται για ανεύρεση. Η συγκεκριμένη απελευθερώνεται στα 350 μέτρα για μεγάλη απόσταση θέασης. Εχει έντονη κόκκινη φλόγα, η οποία καίει για τουλάχιστον 40 δευτερόλεπτα. Κοστίζει περίπου 23 ευρώ.

Μπορεί πάνω στις φωτοβολίδες να αναγράφεται «απαγορεύεται σύμφωνα με το νόμο κάθε χρήση βεγγαλικού εκτός από τη διάσωση ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα», ωστόσο χρήση τους γίνεται και από οπαδούς σε πολλά γήπεδα και από κουκουλοφόρους σε επεισόδια.