ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Μικρό καλάθι φαίνεται να κρατά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αναφορικά με την την έλευση του φυσικού αερίου στην Τρίπολη και την Κόρινθο. Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε ότι στα επόμενα 5 χρόνια ούτε το 40% των σπιτιών δεν θα έχουν συνδεθεί στο φυσικό αέριο, καθώς αυτό δεν θα είναι υγροποιημένο. «Ως περιφερειακή αρχή θα βοηθήσουμε ώστε το φυσικό αέριο να απλωθεί στις πόλεις μας. Τα 20 εκατ. ευρώ είναι για τα δίκτυα και είναι για τη ΔΕΔΑ», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΔΑ καταβάλλει προσπάθειες για την επανένταξη της Πελοποννήσου, με επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για τους 6 Δήμους της Περιφέρειας (Τρίπολης, Κορίνθου, Άργους-Μυκηνών, Ναυπλιέων, Καλαμάτας και Σπάρτης) που απένταξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024.

Διευκρινίζεται ότι η αιτία που επικαλέστηκε η Ρυθμιστική Αρχή για την απένταξη των εν λόγω Δήμων είναι η χρονική διολίσθιση της υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης κατά περισσότερους από 18 μήνες (με σημείο αναφοράς το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2018-2022).

Επιπρόσθετα η ΔΕΔΑ εγείρει αμφισβητήσεις για τη δυνατότητα δραστηριοποίησης διαφορετικού φορέα διαχείρισης δικτύων διανομής, σκοπεύοντας μάλιστα να υποβάλει αντιρρήσεις και κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ για χορήγηση των σχετικών αδειών (για τους Δήμους Τρίπολης και Κορίνθου) σε άλλη εταιρεία.

Κατόπιν των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 20/7, η ΡΑΕ δημοσίευσε επίσημα την από 2/6 απόφασή της για τη χορήγηση Άδειας Διανομής Φυσικού Αερίου στην εταιρεία με την επωνυμία «EDIL ΤΕΧΝΙΚΗ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ» και διακριτικό τίτλο «HELLAS EDIL S.A.», για τους Δήμους Κορίνθου και Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.