ΕΛΛΑΔΑ. ή ανταπόκριση είχε το κάλεσμα της ΕΛΑΣΥΝ για συμβολική διαμαρτυρία, την Κυριακή 12 Ιουλίου, έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση
η πρόσκληση της Ε.ΛΑ.ΣΥΝ., ήταν μια ευκαιρία για έμπρακτη διαμαρτυρία τόσο για την εκκωφαντική αφωνία της Ελλαδικής Εκκλησίας στο ανοσιούργημα της Τουρκίας, όσο και για καταδίκη του κράτους- εγκληματία, στον χώρο που εκπροσωπείται διπλωματικά, δηλαδή στην πρεσβεία της. Για τον λόγο αυτό, είχε ήδη ετοιμαστεί ένα Ψήφισμα -το οποίο θα επιδοθεί επισήμως και στους λοιπούς φορείς που αναφέρονται σε αυτό σε Ελλάδα και εξωτερικό - που θυροκολλήθηκε πρώτα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο (στην οδό Αγ. Φιλοθέης) και αμέσως μετά, στην τουρκική πρεσβεία. Η απόπειρά μας να συναντήσουμε τον ίδιο τον Ιερώνυμο έπεσε ασφαλώς στο κενό, αφού όπως είναι φυσικό ο τελευταίος, «κηρύγματα» κάνει όχι σε μηδαμινά γεγονότα όπως η μετατροπή σε τζαμί της Αγ. Σοφίας, αλλά για τον «κορωνοϊό» ή όταν είναι να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία κανενός επιφανούς άθεου..

Να σημειωθεί ότι το χρονικό της εκδήλωσης από την αρχή έως την (επεισοδιακή) λήξη της κατεγράφη εξ ολοκλήρου από κάμερες του κρατικού ρωσικού δικτύου, το οποίο έσπευσε όχι μόνο να καταγράψει το γεγονός αλλά και να ζητήσει δηλώσεις από τους συμμετέχοντες.

Μετά την επίδοση του Ψηφίσματος στην Αγ. Φιλοθέης, μια Επιτροπή αποτελούμενη από λίγα άτομα, για ευνόητους λόγους, με επικεφαλής τον ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Λαγό, προσέγγισε με επιτυχία την τουρκική πρεσβεία, εντός της οποίας, όπως πληροφορηθήκαμε, υπήρχαν άτομα. Πλην όμως, μετά την ειδοποίηση του λόγου της επίσκεψής μας από την φρουρά της πρεσβείας, ουδείς άνοιξε. Αντίθετα, οι «εντός» κάλεσαν την Αστυνομία (!) και μέσα σε ελάχιστα λεπτά, δεκάδες μοτοσυκλέτες και περιπολικά της ΕΛΑΣ με πλήθος πάνοπλων αστυνομικών και ενός υπαστυνόμου, έσπευσαν στο σημείο να «προστατεύσουν» τους κρυπτόμενους τούρκους, που προφανώς φοβήθηκαν!

Μάλιστα ο επικεφαλής τους, ζήτησε από τον ανταποκριτή του ρωσικού δικτύου «να σταματήσει να τραβάει», πράγμα παντελώς παράνομο, το οποίο έσπευσε να ακυρώσει με την παρέμβασή του ο ίδιος ο Γ. Λαγός, που απευθυνόμενος στον αστυνομικό του επεσήμανε ότι δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύει τίποτα, σε δημόσιο χώρο»