ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης σχετικά με τις αποζημιώσεις στους αγρότες της Πελοποννήσου που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος (καύσωνας, χαλάζι, παγετός)

Όπως αναφέρουν για άλλη μια χρονιά οι αγρότες της Πελοποννήσου θα έχουν σοβαρές απώλειες στο εισόδημά τους λόγω εκτεταμένων καταστροφών.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις:
• Με τον καύσωνα μεταξύ 15-19 Μαΐου 2020 έγινε μεγάλη καταστροφή στην καρπόδεση στην ελαιοκαλλιέργεια των περιοχών Μεσσηνίας (Δήμοι Μεσσήνης και Οιχαλίας, καθώς και σε περιοχές του Δήμου Πύλου-Νέστορος), Αρκαδίας, Λακωνίας και Αργολίδας, στην καλλιέργεια σταφίδας στη Μεσσηνία (Δήμος Πύλου - Νέστορος) και στους πορτοκαλεώνες του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία.
• Από χαλάζι προκλήθηκαν ζημιές σε Δενδρώδεις καλλιέργειες στην Αρκαδία (Μηλιές και Αχλαδιές στα Βούρβουρα), σε αμπελώνες (σταφίδας, οινοποιήσιμων και επιτραπέζιων) στην Κορινθία και σε κερασιές και μηλιές στο Δήμο Σικυωνίων (Καίσαρι και Κλημέντι)
• Από Παγετό και καύσωνα προκλήθηκαν ζημιές στα βερίκοκα στην Αργολίδα.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι "πολλές από τις παραπάνω καταστροφές, όπως αυτές της ελαιοκαλλιέργειας λόγω καύσωνα, δεν αποζημιώνονται με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος ενώ χαρατσώνει τους αγρότες τους αφήνει χωρίς αποζημίωση. Επίσης εμπειρία υπάρχει και από τις αποζημιώσεις μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), από τις οποίες αποκλείεται σχεδόν κάθε φορά η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων αγροτών, λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την χορήγησή τους".

Ρωτούν και ζητούν από τον Υπουργό:
• Την άμεση - έγκαιρη καταγραφή των ζημιών.
• Την αποζημίωση στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο.
• Την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει το σύνολο των ζημιογόνων αιτίων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για γρήγορες διαδικασίες.
• Τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας από καιρικά φαινόμενα (αντιχαλαζική – αντιπλημμυρική – αντιπαγετική προστασία).