ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο σεφ Νικόλας Σακελλαρίου φτιάχνει συνταγές με προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και μας «ταξιδεύει» στην ιστορία του εκάστοτε υλικού. Παίρνοντας ως βάση την Αγκινάρα, μας μεταφέρει στην υπέροχη Αργολίδα και, συγκεκριμένα, στην περιοχή των Ιρίων και μαζί με τις Έφη και Αντωνία Δρούζα, πρόεδρο και μέλος του συνεταιρισμού «Ιρίων Γη» αναλύουν την διατροφική και θρεπτική αξία του… πολυμορφικού αυτού λαχανικού. Το προϊόν αναγνωρίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 ως ΠΟΠ.

Η αγκινάρα είναι πολυετές λαχανικό της οικογένειας των Αστεροειδών (Asteraceae) και αναπτύσσεται σε σχήμα θάμνου, ύψους περίπου 1,5 μ.

Είναι φυτό ιθαγενές της Αφρικής, καλλιεργείται, όμως, σε πολλά μέρη του σύγχρονου κόσμου σε θέσεις προφυλαγμένες από το δυνατό ψύχος και εδάφη χωρίς πολλή υγρασία.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Αργολίδα, ιδιαίτερα στην περιοχή των Ιρίων και της Κάντιας, στην Κρήτη και στη Μεσσηνία (όπου βρίσκουμε κυρίως την “άγρια” αγκινάρα με μεγάλα αγκάθια στα πέταλα), στη Λακωνία, στην Κέρκυρα, στην Ηλεία και αλλού, ενώ καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, την Βρετανία και την Γαλλία.