ΕΛΛΑΔΑ. Νέες επενδύσεις στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκονται στα σκαριά στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Πελοπόννησο. Στα Σέρβια Κοζάνης η μονάδα θα δημιουργηθεί στην περιοχή Βαθύλακκος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ. Η μονάδα θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει θερμοκήπια για την ανάπτυξη των φυτών αλλά και κλειστές εγκαταστάσεις για την επεξεργασία της συγκομιδής και τη συσκευασία του τελικού προϊόντος. Οταν η μονάδα θα είναι σε πλήρη λειτουργία, θα απασχολεί περίπου 250 άτομα.

«Εμείς έχουμε δώσει την έγκριση για μια περιοχή και από εκεί και πέρα περιμένουμε να γίνουν τα επόμενα βήματα από τους επενδυτές και τις υπηρεσίες που δίνουν τις σχετικές άδειες, χωρίς όμως να έχουμε άλλη πληροφόρηση» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την επένδυση βρίσκεται μια ομάδα γιατρών που έχει στη διάθεσή της αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια. Μια μεγάλη επένδυση θερμοκηπιακής καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στα σκαριά και στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας του Δήμου Τριφυλίας στην Πελοπόννησο.

Η επένδυση θα γίνει σε μια μεγάλη έκταση 40 στρεμμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες βρίσκονται λίγο πριν από τις τελικές υπογραφές, ενώ υπάρχει ήδη έτοιμο το πλάνο για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης.

Η βιομηχανική
Μπορεί στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης το ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο να λειτουργεί θετικά ως προς την προσέλκυση επενδύσεων, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τη βιομηχανική κάνναβη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης KannaBio Hemp Hellas - ΚοινΣΕπ Kannabio, Μιχάλη Θεοδωρόπουλο, το όριο ανοχής της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) 0,2% που θέτει το νέο νομοσχέδιο (βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή) λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο για τους αγρότες που θέλουν να πάρουν το ρίσκο και να καλλιεργήσουν βιομηχανική κάνναβη όσο και για τους υποψήφιους επενδυτές.

Οπως είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Θεοδωρόπουλος, «πάγιο αίτημα των καλλιεργητών στην Ελλάδα είναι το όριο αυτό να πάει στο 0,6%, όπως ισχύει και στην Ιταλία, όπου οι παραγωγοί μπορούν να αξιοποιήσουν εμπορικά ποικιλίες πιο αποδοτικές και κερδοφόρες, αλλά και να μην έρχονται αντιμέτωπες διαρκώς με τις διωκτικές Αρχές. Η Ελβετία, που έχει αντίστοιχο όριο 1% THC, αξιοποιεί με πολύ πετυχημένο τρόπο τις εμπορικές και μεταποιητικές δυνατότητες της βιομηχανικής κάνναβης, έχοντας μπει στην πρωτοπορία του κλάδου πανευρωπαϊκά».