ΚΟΣΜΟΣ. Από την Ελλάδα και την Πορτογαλία έως τη Λιθουανία και την Πολωνία, η λίστα περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες παραλίες όπου «ακόμη και στο πικ της σεζόν, η διατήρηση της απόστασης δεν θα είναι πρόβλημα προκειμένου να έχετε ασφαλείς διακοπές».
Ο μεγαλύτερος «ασθενής» αυτή τη στιγμή είναι η τουριστική βιομηχανία, τη στιγμή που οι χώρες, οι ταξιδιωτικές εταιρείες και σύσωμος ο τουριστικός κλάδος κάνουν ύστατες προσπάθειες και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην χαθεί η φετινή σεζόν. Οι κυβερνήσεις άρχισαν να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού και θα συνεχίσουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση όσο τα κρούσματα του ιού συνεχίζουν να μειώνονται. Απέχουμε λίγες ημέρες από το ξεκινήσουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες το άνοιγμα των συνόρων τους και να αρχίσουν να δέχονται τουρίστες.
Οι αεροπορικές εταιρείες ανοίγουν σταδιακά πτήσεις προς το κοινό. Σίγουρα οι εικόνες από τις κατάμεστες παραλίες τα τελευταία δύο Σαββατοκύριακα είναι κάποια ένδειξη ότι οι τουρίστες ανυπομονούν να φύγουν μετά από μήνες εγκλεισμού μέσα στο σπίτι.
Το γαλλικό περιοδικό Le Point, αναρωτιέται «μήπως όλη αυτή η κατάσταση του περιορισμού στα σπίτια μας και του φόβου για την πανδημία, δεν αλλάξει τη θέληση των ανθρώπων να βγουν από το σπίτι και να ταξιδέψουν ξανά». Η ιστοσελίδα Europe’s Best Destinationsπου εμπίπτει στο δίκτυο «EDEN» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής («Ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας») είναι αφιερωμένο στην προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στην Ευρώπη και όπως θα δείτε παρακάτω επέλεξε τις ασφαλέστερες παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε το φετινό καλοκαίρι.

Η επιλογή βασίζεται σε διάφορα κριτήρια, όπως χαμηλή αναλογία λοίμωξης από κορωνοϊό, το μέγεθος των παραλιών και τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων που διατίθενται στην παραλία ανά άτομο.
Αυτοί οι προορισμοί έχουν επιλεγεί επίσης λόγω της μεγάλης προσφοράς ιδιωτικών βιλών, τουριστικών διαμερισμάτων, μικρών ή μεσαίων ξενοδοχείων με συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας προς τους ταξιδιώτες, όπως υπηρεσία καθαρισμού και απολύμανσης δωματίων μετά από κάθε διαμονή και σεβασμό στις κοινωνικές αποστάσεις. Βρίσκονται επίσης κοντά σε νοσοκομεία που δεν έχουν μεγάλο αριθμό νοσούντων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Κι όμως αν και η Ελλάδα ξεχώρισε για τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και αν και η Πελοπόννησος διαθέτει πολλές παραλίες με προϋποθέσεις, είναι έξω από τον χάρτη ασφάλειας… Σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από όσους σχεδιάζουν την τουριστική πολιτική αλλά είναι και μια άμεση απάντηση στην εικόνα που εμφανίζει η Πελοπόννησος με αριθμό κρουσμάτων που δεν της αναλογούν. Για παράδειγμα η Λακωνία που διαθέτει δεκάδες παραλίες και δεν είχε κανένα γηγενές κρούσμα είναι υποχρεωμένη να επωμιστεί τα εκατοντάδες κρούσματα της δομής προσφύγων στο Κρανίδι, μόνον και μόνο γιατί ανήκουν στην ίδια Περιφέρεια. Εν τω μεταξύ η Περιφέρεια Πελοποννήσου δείχνει ανήμπορη να διαχειριστεί το θέμα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απαντήσει στα δημοσιεύματα και στις αξιολογήσεις των Ευρωπαίων το συντομότερο δυνατόν.

Οι ασφαλείς παραλίες είναι:

1. Πρέβεζα, Ελλάδα
Μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται λιγότερο από κορωνοϊό (καθώς έχει έως και 50 φορές λιγότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα), η Ελλάδα έχει ήδη λάβει πολλά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής σε καταστήματα και εστιατόρια. Για παράδειγμα, τα φίλτρα κλιματισμού αλλάζονται μετά από κάθε διαμονήσε κατάλυμα, ενώ η απόσταση τεσσάρων μέτρων είναι υποχρεωτική μεταξύ κάθε ομπρέλας.
«Γνωστή για την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, η Πρέβεζα, στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας, στις εκβολές του Αμβρακικού κόλπου, ονομάζεται δεύτερο St. Tropez: οι τιμές στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καφέ είναι προσιτές και αυτό το καλοκαίρι οι ξαπλώστρες είναι δωρεάν (και καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση). Η Ελλάδα έχει επίσης μειώσει τους φόρους σε πτήσεις, τρένα, λεωφορεία και πολλές υπηρεσίες για να προσελκύσει ταξιδιώτες», αναφέρει η EBD.
Η παραλία Μονολίθι, η κύρια παραλία της Πρέβεζας, έχει μήκος 22 χιλιόμετρα και πλάτος έως 80 μέτρα και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα της Πρέβεζας ανοίγουν ξανά από την 1η Ιουλίου. Δεν ζητήθηκε καραντίνα.

2. Κομπόρτα, Αλεντέγιο, Πορτογαλία
Μερικές φορές μπορεί κανείς να μείνει για ώρες σε αυτήν την παραλία και να μην συναντήσει κανέναν.
Το Αλεντέγιο είναι μια από τις περιοχές που πλήττεται λιγότερο από κορωνοϊό στην Ευρώπη (έως και 600 φορές λιγότερες περιπτώσεις από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή περιοχή.)
«Η Πορτογαλία έχει υπέροχες, τεράστιες παραλίες κατά μήκος της ακτής της και είναι ιδανική για οικογενειακές διακοπές», καταλήγει το EBD. «Η παραλία Κομπόρτα απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Λισαβόνα, μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης».
Η Κομπόρτα προσφέρει τουριστικά διαμερίσματα, ιδιωτικές βίλες και μικρά ξενοδοχεία και η Πορτογαλία έχει εφαρμόσει ετικέτες «Safe and Clean» για να εγγυηθεί τη διαμονή που πληροί όλα τα μέτρα υγείας.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου και τα υπόλοιπα την 1η Ιουλίου. Δεν ζητήθηκε καραντίνα.

3. Χερσόνησος Χελ, Πολωνία
Μαζί με την Πορτογαλία και την Ελλάδα, η Πολωνία συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί λιγότερο από κορωνοϊό. Υπάρχουν έως και 20 φορές λιγότερα κρούσμτα από ό,τι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Εδώ, τα νοσοκομεία δεν κατακλύστηκαν ποτέ από ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ η Πολωνία έχει περισσότερα νοσοκομειακά κρεβάτια ανά κάτοικο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως από την Ολλανδία και την Ελβετία.
«Μετά από μια πτήση προς το Γκντανσκ, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, πάρτε το αυτοκίνητό σας και πηγαίνετε στη Χερσόνησο Χελ, η οποία παρά το όνομά της είναι παράδεισος στη γη», λέει η EBD.
Αυτή η τεράστια παραλία με άμμο έχει μήκος 35 χιλιόμετρα και πλάτος έως 3 χιλιόμετρα. «Σας συνιστούμε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για να ανακαλύψετε όλη την ομορφιά αυτής της μοναδικής χερσονήσου στην Ευρώπη. Εάν έχετε χρόνο, σάς προτείνουμε ένα ταξίδι με ποδήλατο 4 έως 5 ημερών με στάσεις κατά μήκος της ακτής της Πολωνίας.
Τα πολωνικά σύνορα θα ανοίξουν στους ταξιδιώτες από τις 13 Ιουνίου χωρίς να ζητείται καραντίνα.

4. Πόρτο Σάντο, Νησιά Μαδέρα, Πορτογαλία
Η Πορτογαλία θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς φέτος το καλοκαίρι: περιοχές όπως οι Αζόρες, το Αλεντέιο και το Αλγκάρβε έχουν αποφύγει τα πολλά κρούσματα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Μαδέρα, στην πραγματικότητα, είναι η λιγότερο επηρεασμένη περιοχή της Πορτογαλίας.
«Μετά από μήνες περιορισμού είναι ένας τέλειος προορισμός για χαλάρωση στη φύση. Η Μαδέρα είναι ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από πολλά νησιά. Υπάρχει η Μαδέρα, το κύριο νησί, αλλά και άλλα μικρά νησιά όπως το Πόρτο Σάντο, (5.500 κάτοικοι)», γράφει ο EBD.
Οι χρυσές, αμμώδεις παραλίες του Πόρτο Σάντο είναι παγκοσμίως γνωστές, ιδίως για τις θεραπευτικές ιδιότητες της άμμου που είναι γνωστές ως «ψυχοθεραπεία» (καυτές άμμοι). Πόρτο Σάντο σπα, εναλλακτικές θεραπείες με θαλασσινό νερό και θεραπείες με ζεστή άμμο.
Ανοίγει ξανά στους ταξιδιώτες την 1η Ιουλίου.

5. Παραλία Χαλικούνας, Κέρκυρα, Ελλάδα
«Ευλογημένοι από τους θεούς», η Κέρκυρα είναι ένα από τα πιο πράσινα ελληνικά νησιά, με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα και ο Χαλικούνας είναι μια από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες της.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω (Παραλία Πρέβεζας), η Ελλάδα εμφανίζεται ως ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση λαμβάνει επίσης συγκεκριμένα μέτρα για ασφαλείς διακοπές, όπως κοινωνικές αποστάσεις σε παραλίες, απολύμανση δωματίου, φίλτρα αντικατάστασης κλιματισμού σε δωμάτια μετά από κάθε διαμονή, μέτρηση θερμοκρασίας κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο, διαθεσιμότητα μάσκας και πολλά νοσοκομειακά κρεβάτια. (Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα κατά κεφαλή νοσοκομεία από την Ιρλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.)
Οι διεθνείς πτήσεις προγραμματίζονται για επανεκκίνηση την 1η Ιουλίου. Δεν ζητήθηκε καραντίνα.

6. Παραλία Ριβιέρα Μπέι, Μάλτα
Υπήρξαν έως και 55 φορές λιγότερες περιπτώσεις κορωνοϊού στη Μάλτα σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κρούσματα ήταν πολύ περιορισμένα σε αυτήν τη νησιωτική χώρα της Νότιας Ευρώπης.
«Βουτήξτε στα γαλαζοπράσινα νερά της Μεσογείου και ανακαλύψτε τους θησαυρούς και τον πλούτο ενός από τους ομορφότερους προορισμούς στην Ευρώπη», συμβουλεύει η EBD. «Τοποθετήστε την πετσέτα της παραλίας σας στον κόλπο της Ριβιέρας ή σε μια από τις πολλές άλλες παραλίες ή αν θέλετε να απομακρυνθείτε αυτό το καλοκαίρι, μπορείτε επίσης να κάνετε κράτηση στο Γκόζο, ένα πιο μικρό νησί από το κύριο και ιδανικό για τους λάτρεις της φύσης, τους πεζοπόρους και για όσους αγαπούν τις καταδύσεις.
Ανοίγει εκ νέου στους ταξιδιώτες την 1η Ιουλίου.

7. Μέγια Πράγια, Λάγος, Αλγκάρβε, Πορτογαλία
Όπως συμβαίνει και αλλού στην Πορτογαλία, το Αλγκάρβε είναι μία από τις περιοχές που πλήττονται λιγότερο από κορωνοϊό στην Ευρώπη – και το Λάγος είναι μια από τις λιγότερο επηρεαζόμενες πόλεις.
«Το Λάγος έχει ένα πολύ ωραίο ιστορικό κέντρο με παραδοσιακά καταστήματα, μοντέρνα μπαρ και καφετέριες, αγορά φρούτων και ψαριών και υπέροχες παραλίες», εξηγεί η EBD. «Η μεγαλύτερη παραλία στο Λάγος είναι Μέγια Πράγια, ακόμη και αν «Μέγια» σημαίνει «μέτριος» στα Πορτογαλικά. Με πέντε χιλιόμετρα χρυσή άμμο, σίγουρα δεν είναι… μέτρια.
Η πλήρης τουριστική περίοδος ξεκινά την 1η Ιουλίου. Δεν ζητήθηκε καραντίνα.

8. Παραλία Τζουρμάλα, Λετονία
Το Τζουρμάλα είναι ένας προορισμός με την ονομασία «EDEN», μια ονομασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιβράβευση των καλύτερων βιώσιμων τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη. Το δίκτυο «EDEN» περιλαμβάνει πλέον περισσότερους από 90 βιώσιμους τουριστικούς προορισμούς.
Με 33 χιλιόμετρα ψιλής, καθαρής άμμου, αυτή η περιοχή είναι ένας από τους καλύτερους βιώσιμους προορισμούς στην Ευρώπη. «Μείνεται σε μία από τις πολλές ξύλινες βίλες αρ νουβό ή κάνετε κράτηση σε ξενοδοχείο με σπα, περιποιήσεις και μασάζ», γράφει η EBD, «ο θαλασσινός αέρας και ένα γλυκό άρωμα πεύκων αιωρείται στον αέρα».
Η Λετονία έχει πληγεί 60 φορές λιγότερο από τον κορωνοϊό και κατατάσσεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερο διαθέσιμα νοσοκομειακά κρεβάτια κατά κεφαλή.
Άνοιγμα εκ νέου στους ταξιδιώτες την 1η Ιουλίου.

9. Παραλία Νίντα, Νίντα, Λιθουανία
Ένα μοναδικό μέρος στην Ευρώπη, ιδανικό για αποσύνδεση από κοινωνικά δίκτυα και επανασύνδεση με τη φύση. Η Νίντα βρίσκεται μία ώρα με το αυτοκίνητο από την Klaipéda και τέσσερις ώρες από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους.
«Περισσότερα από 100 χιλιόμετρα ψιλής άμμου σας περιμένουν σε αυτό το παραδεισένιο μέρος, σχεδόν αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο», εξηγεί η EBD.
«Η θάλασσα, οι αμμόλοφοι, το δάσος και εσείς: το πρόγραμμά σας για τις επόμενες διακοπές σας.»
«Μυρίζει πεύκο αναμεμιγμένο με το γλυκό ιωδιούχο άρωμα της θάλασσας. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο και να κάνετε μία μεγάλη βόλτα κατά μήκος του ισθμού ή να κάνετε θαλάσσια σπορ (kitsurfing, windsurfing). Μην παραλείψετε να ανεβείτε στον αμμόλοφο του Παρνίδη, τον δεύτερο υψηλότερο αμμόλοφο στην Ευρώπη (δεύτερο μετά τον αμμόλοφο της Πύλας που βρίσκεται στην Ακουιτανία/Γαλλία).»
Με 40 φορές λιγότερες περιπτώσεις κορωνοϊού, η Λιθουανία βρίσκεται έχει τον υψηλότερο μέσο όρο νοσοκομειακών κρεβατιών ανά κάτοικο.
Η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει εκ νέου την 1η Ιουλίου.

10. Παραλία Μπινζ, Μπινζ, Νησί Ρύγκεν, Γερμανία
Αυτή η αμμώδης παραλία μήκους 5 χιλιομέτρων θεωρείται μια από τις πιο όμορφες και μακρύτερες ακτές της Βαλτικής.
Η Γερμανία επηρεάστηκε 10 φορές λιγότερο από τον κορωνοϊό σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το Μεκλεμβούργο (Δυτική Πομερανία) απέφυγε τα πολλά κρούσματα.
«Το νησί Ρύγκεν είναι ένας τέλειος προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και το Μπινζ είναι ένα από τα γνωστότερα θέρετρα», γράφει το EBD.
Η Γερμανία θα ανοίξει τα σύνορά της από τις 15 Ιουνίου, αλλά η τουριστική περίοδος με διεθνείς πτήσεις θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου. Δεν ζητήθηκε καραντίνα.