ΜΟΛΑΟΙ. Τον Οκτώβριο του 2019 και εν όψει 8 νέων αδειοδοτήσεων αιολικών πάρκων στη χερσόνησο του Μαλέα,η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβάσιας, ζητώντας τη στήριξη της αντιπολίτευσης «έθεσε το θέμα επί τάπητος, ζητώντας επίσης από τη δημοτική αρχή, να δώσει εξηγήσεις για το πώς ο δήμος Μονεμβασιάς εμπλέκεται ως μέτοχος σε αιολικά πάρκα και με ποσοστό 6.4%».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης «μετά από δύο συνεχόμενα δημοτικά συμβούλια στις 13 και 17 Δεκέμβρη αντίστοιχα η δημοτική αρχή ανακατασκευάζοντας την αρχική της πρόταση και συμπεριλαμβάνοντας ορισμένες θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποφασίζει με μια πρόταση κόλαφο (όπως τη χαρακτηρίζουμε) που κατακρεουργεί τον τόπο, να κατέβει σε κοινό μέτωπο κατά των αιολικών για χάρη των κατοίκων όπως δήλωσε, αλλά και ψευδών εντυπώσεων παίζοντας ένα αισχρό επικοινωνιακό παιχνίδι».

Όπως τονίζει σήμερα η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αναγνωστοπούλου Ελένη «ο Δήμος σε μια πρόταση φαινομενικά αντιαιολική αφήνει την πόρτα ανοιχτή στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και επενδυτές που σύντομα θα έρθουν και θα οργώσουν την περιοχή μας, σπέρνοντας άναρχα Α/Γ χωρίς κανένα σεβασμό προς το περιβάλλον και τους κατοίκους. Ο Δήμος ξεκάθαρα αντιφατικός συμφωνεί με τη μείωση του αριθμού των προς εγκατάσταση α/γ βάσει του νέου και υπό αναθεώρηση χωροταξικού και όχι με το σταμάτημα τους όπως εμείς προτείναμε.

Π.χ. αντί για 750 μια χαρά είναι και οι 600. Η δουλειά γίνεται.

Θεωρεί επίσης πως πρέπει να έχει λόγο σε κάθε επένδυση (έτσι τις ονομάζει) ξεχωριστά μεμονωμένα και αθροιστικά.

Αν κρίνει δηλ μια εγκατάσταση επικερδή και πάντα κατά τη δική του κρίση και το συμφέρον κάποιων, το έργο μπορεί να γίνει.

Αρνείται τη νομική κάλυψη στους δημότες οι οποίοι φοβισμένοι για ενδεχόμενες αγωγές στο μέλλον, θα το σκεφτούν πολύ να δράσουν και να κινητοποιηθούν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μόνο, ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ την πρόταση αυτή και καλεί τους κατοίκους να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν».

Όπως αναφέρεται στην παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης «ήδη στις 29/1/2019 εγκρίθηκαν άλλες 4 νέες αδειοδοτήσεις στις περιοχές Κόκκινα, Κρανί, Βάρδια και Κρίθινα. Τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Ζητάμε στις συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς, να συνοδεύεται ο κ. Δήμαρχος από εκπροσώπους των παρατάξεων, φορέων, συλλόγων και κατοίκων και όχι συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Ζητάμε το θέμα να πάει στη Βουλή γιατί είναι καθαρά πολιτικό και με πολιτική λύση.

Και να μας πουν οι κ. κ βουλευτές τι έχουν ψηφίσει στη Βουλή για τις ΑΠΕ αλλά και τι παραμύθια μας έχουν πουλήσει. Θα είμαστε στο πλευρό των δημοτών μας στηρίζοντας τους με όλες μας τις δυνάμεις».

Η Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μονεμβασίας ήταν η εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Δεν πρόλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ να ανακοινώσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και η Ανεξάρτητη Αρχή Ενέργειας στις 26 Σεπτεμβρίου 2019, αποφάσισε να αδειοδοτήσει στη ΔΕ Βοιών στις θέσεις Βαβίλα, Κριθίνα, Αγία Κυριακή στα Βελανίδια, Βίγλα, Ράχες Χουνάρι, Καψολακούσες και Βρυσάκι 8 νέα αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα ισχύος 118mw με 103 ανεμογεννήτριες που η διάμετρός τους φτάνει μέχρι τα 108 m!!!

Σε ένα δίκτυο, που η ίδια η ΡΑΕ δηλώνει ότι είναι κορεσμένο, προστίθενται άλλα 8 αιολικά ισχύος 118mw, που για το Δήμο μας σημαίνει με το καλημέρα αύξηση 50% των αιολικών και της συνολικής ισχύος (έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 17 αιολικά ισχύος 211 mw).

Οι ιδιοκτήτες των αιολικών πάρκων και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, δεν υπολογίζουν τοπία που οι ίδιοι οι αστικοί θεσμοί έχουν χαρακτηρίσει, ως τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Καλούς Διεθνούς Εμβέλειας και ως Περιοχές Απολύτου Προστασίας. Δεν υπολογίζουν παραδοσιακούς οικισμούς, ειδικές ζώνες διατήρησης, ειδικές ζώνες προστασίας, Natura, κλπ.

Είναι εύλογα τα ερωτηματικά της τοπικής κοινωνίας, αφού τα 8 καινούρια αιολικά χωροθετούνται σε περιοχές που είχαν καεί το 2015 και έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες.

Τίποτα δεν τους σταματά, αφού είναι πολλά τα λεφτά και μεγάλα τα συμφέροντα.

Είμαστε ακόμα στην αρχή, αφού με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ο προβλεπόμενος αριθμός ανεμογεννητριών για τη ΔΕ Βοιών ανέρχεται σε 230!!! Είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός σε όλη τη χερσόνησο Μαλέα, στη Μάνη, παντού.

Είναι τόσο σίγουροι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και προχωρούν σε αυτές τις επενδύσεις, γιατί γνωρίζουν ότι, με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου με δίκτυο μεταφοράς ενέργειας 150.000 volt και την γραμμή υπερυψηλής τάσης 400.000 volt Μολάοι Μεγαλόπολη, αντιμετωπίζονται θετικά για αυτούς τα όποια προβλήματα στο δίκτυο.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή όταν λέμε ότι η χερσόνησος του Μαλέα θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο, με ένα δάσος ανεμογεννητριών, πυλώνων υψηλής τάσης και γραμμών μεταφοράς ενέργειας υπερυψηλής τάσης, με τεράστιους εκβραχισμούς για να ανοιχτούν δρόμοι για να φτάσουν οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, για να στηθούν οι βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών κλπ.

Είναι ανάγκη να αλλάξει ρότα στο συγκεκριμένο ζήτημα η Δημοτική Αρχή. Να σταματήσει να αναμασά τα επιχειρήματα των ιδιοκτητών των αιολικών πάρκων και των κυβερνήσεων για καθαρή ενέργεια, για πράσινη οικονομία και άλλα τέτοια. Πράσινες μπίζνες είναι με τα λεφτά του λαού, που καταστρέφουν το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων που αγωνίζονται, να μπει μπροστά σε αυτόν τον αγώνα.

Για να έχει αποτελεσματικότητα ένας αγώνας, πρέπει να αναδεικνύονται οι αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, οι υπαίτιοι που χαράσσουν στηρίζουν και υλοποιούν αυτή την πολιτική, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.

Σε κάθε περίπτωση η εναντίωση στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων να συνοδεύεται από πρακτικά μέτρα και να μην περιορίζεται σε ένα ευχολόγιο και μάλιστα στους 4 τείχους του Δημοτικού Συμβουλίου».

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ελένη Αναγνωστοπούλου

Δημοτική Σύμβουλος

Η τελική πρόταση για να ληφθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την όσα καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασιάς ομόφωνα εκτιμά ότι, η παραπέρα προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είναι επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα.

Μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, που αδυνατούν να πληρώσουν πολλές οικογένειες.

Η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συγκροτημάτων στη χερσόνησο του Μαλέα, που επιταχύνεται με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον, για τις μικρές οικογενειακές δραστηριότητες στον τουρισμό στην εστίαση, στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία.

Γι’ αυτό ξεκαθαρίζει σε κάθε υπεύθυνο ότι θα εναντιωθεί με κάθε μέσο και με όλες τις μορφές πάλης, σε κάθε νέα αδειοδότηση και απόπειρα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή.

Αποφασίζει να σταλεί σχετικό υπόμνημα σε κάθε αρμόδιο υπουργεία (Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Περιβάλλοντος κλπ) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στη ΔΕΗ, στην Περιφέρεια, παντού και να ζητά συνάντηση μαζί τους.

Να επιδιώξει συνάντηση με όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και να ζητήσει τη στήριξη τους σε αυτά μας τα αιτήματα.

Αποφασίζει να κινούνται, χωρίς ιδιαίτερη διαδικασία, όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να μπλοκαριστούν νέες άδειοδοτήσεις και εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων και δικτύων μεταφοράς ενέργειας υψηλής τάσης.

Να στηρίζονται και με δικηγόρους της προτίμησης τους, όσοι κάτοικοι διώκονται γιατί αντιδρούν και αγωνίζονται για να προασπίσουν την υγεία και το βιός των κατοίκων, το μέλλον και τη προοπτική του τόπου μας.

Αποφασίζει να προωθηθούν άμεσα για θεσμοθέτηση και έγκριση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βοιών, το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα ΣΧΟΟΑΠ, ο χαρακτηρισμός και η ένταξη της χερσονήσου Μαλέα ως περιοχών ειδικής προστασίας, ως

Τοπίο Διεθνούς Αξίας, ως Παραδοσιακοί Οικισμοί, ως Περιφερειακό Πάρκο Εθνικής Εμβέλειας με δύο βασικούς όρους και προϋποθέσεις

-Να απαγορεύουν την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών βιομηχανικών συγκροτημάτων.

-Να διευκολύνουν την κατοικία και την μικρή και οικογενειακή επαγγελματική δραστηριότητα.

Αποφασίζει να βγει καλαίσθητη ανακοίνωση του Δήμου που θα ενημερώνει τους κατοίκους για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την περιοχή με την επέκταση αδειοδότησης και εκγατάστασης νέων ΑΠΕ. Με ευθύνη του Δήμου να φτάσει η ανακοίνωση και στα πιο απομακρυσμένα χωριά και σπίτια της περιοχής. Να κρεμαστούν καλαίσθητα πάνω σε όλα τα χωριά και στους εθνικούς και επαρχιακούς οδούς.

Να καλέσουμε τους Δήμους Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης σε κοινό Αγώνα για να μην γίνει η Νότια Λακωνία ένα απέραντο αιολικό – φωτοβολταϊκό βιομηχανικό συγκρότημα ιδιωτικών συμφερόντων.

Να συντονιστούμε με τα συντοπίτικα σωματεία στην Αθήνα για κινητοποιήσεις σε Υπουργεία και άλλους αρμόδιους (ΔΕΗ – ΡΑΕ – κλπ)»