Και φέτος η εταιρεία Τσικάκης - Γιαννόπουλος αε προσφέρει την εκλεκτή Γαλοπούλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Μία προτεινόμενη συνταγή σε συνεργασία με το notospress.gr είναι η εξής:

Υλικά

Για τη γέμιση

1 κ.σ. ελαιόλαδο Λακωνίας
1 κρεμμύδι Βατίκων
1 κ.σ. θυμάρι Ταϋγέτου
2 στικ σέλερι
200 γρ. μπέικον Τσικάκης - Γιαννόπουλος
1 κόκκινο μήλο
1 σκ. Σκόρδο
200 γρ. κάστανα Καρυών βρασμένα
1 κύβο μανιταριού
200 γρ. νερό
1 κ.σ. βούτυρο Πάρνωνα

Για τη γαλοπούλα

2 ½ κιλά γαλοπούλα Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής / Τσικάκης Γιαννόπουλος
150 γρ. βούτυρο Πάρνωνα
Αλάτι Μάνης
πιπέρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο Λακωνίας
1 φέτα πορτοκάλι Σκάλας
3 κλ. δεντρολίβανο

Για το σερβίρισμα

4 μήλα κόκκινα
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. βούτυρο Πάρνωνα
1 κλ. δεντρολίβανο
1 κ.σ. μέλι Ταϋγέτου
Αλάτι Μάνης
20 γρ. κονιάκ

Για τη γέμιση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε θυμάρι και σοτάρουμε.
Ψιλοκόβουμε το σέλερι και το βάζουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε το μπέικον και το μήλο σε κυβάκια, το σκόρδο κομμένο σε φέτες, τα κάστανα και σοτάρουμε.
Ρίχνουμε τον κύβο μανιταριού, το νερό, το βούτυρο και βράζουμε για 5 λεπτά.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γαλοπούλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σηκώνουμε προσεκτικά το δέρμα και βάζουμε ανάμεσα το βούτυρο σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της γαλοπούλας.
Βάζουμε τη γέμιση με ένα κουτάλι και καλύπτουμε με τη φέτα από το πορτοκάλι για να μην καεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας με έναν σπάγγο. Τη μεταφέρουμε σε λαδόκολλα, βάζουμε το δεντρολίβανο και την τυλίγουμε καλά με τη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 30 λεπτά.

Για τη γαρνιτούρα

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε τα μήλα σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 2-3 λεπτά για να καραμελώσουν τα μήλα.
Βάζουμε το βούτυρο και μόλις αρχίσει να λιώνει προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το μέλι, αλάτι, το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το κονιάκ και σερβίρουμε.