ΚΟΣΜΟΣ. Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η ημερομηνία του εορτασμού επελέγη για να τιμήσει το Α Παγκόσμιο Φόρουμ Τηλεόρασης, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου 1996 στην Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του τότε γ.γ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των σημαντικότερων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του κόσμου και συζήτησαν την αυξανόμενη σημασία της τηλεόρασης στον σύγχρονο κόσμο και τους πιθανούς τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε αυτόν τον τομέα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζει ένα αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής

«Η τηλεόραση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη σύνδεση του κόσμου με την πληροφορία και τη γνώση, ενώ παρέχει ένα αξεπέραστο κανάλι για μαζική ψυχαγωγία», δήλωσε ο Houlin Zhao, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU).

«Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης φέρνει την προσοχή στο υποδειγματικό έργο της ITU στην παραγωγή των προτύπων που οδηγούν τις μελλοντικές τάσεις στις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες Διαδικτύου που θα προσφέρουν μια ολοένα και πιο καθηλωτική εμπειρία στους θεατές σε όλο τον κόσμο».

Η ITU είναι η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ για πληροφορίες και επικοινωνίες. Ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 150 χρόνια και αρχικά προώθησε τη συνεργασία μεταξύ διεθνών τηλεγραφικών δικτύων.

Ηγείται των συζητήσεων σχετικά με το πώς η ανάπτυξη των υπηρεσιών 5G θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παράδοση περιεχομένου πολυμέσων χρησιμοποιώντας πλατφόρμες εκπομπής και μη. «Πιστεύω ότι το μέλλον της τηλεόρασης αφορά ουσιαστικά τις συνεργατικές τεχνολογίες», δήλωσε ο David Wood της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων, εταίρος της ITU.

«Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της πληροφορικής (τεχνολογία πληροφοριών) και υψηλότερης ποιότητας για την παροχή καλύτερης εμπειρίας. Εξακολουθεί να λέει μια ιστορία, εξακολουθεί να είναι το ίδιο με εμάς, εκτός, φυσικά, που υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός συμμετοχής του θεατή στο τελικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα σε πράγματα όπως η διαδραστικότητα».

Η τηλεόραση έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής, αντιπροσωπεύοντας το 80 τοις εκατό της συνολικής κίνησης των καταναλωτών στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την ITU. Το πρακτορείο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τεχνικά πρότυπα για την τηλεόραση το 1949. Από τότε, έχει αναπτύξει εναρμονισμένα πρότυπα και συστήματα παγκοσμίως που έχουν βελτιώσει την εμπειρία τηλεθέασης.

Για παράδειγμα, η ITU υπερασπίστηκε τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεοπτική μετάδοση και την τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας (HDTV), η οποία έφερε οφέλη που περιλαμβάνουν καλύτερη ποιότητα εικόνας, περισσότερες υπηρεσίες και βελτιωμένη κάλυψη.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις