Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα Καλοσύνης και συμφωνήσαμε να αποδείξουμε ότι η καλοσύνη είναι απλή, εύκολη, λαμπερή και μεταδοτική.
ΚΟΣΜΟΣ. Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης (World Kindness Day) καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement), που συσπειρώνει εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις – μέλη του Κινήματος. Η καλοσύνη είναι ένα θεμελιώδες μέγεθος της ανθρώπινης κατάστασης, που γεφυρώνει τις διαφορές φυλής, φύλου, θρησκείας και πολιτικής.
Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου. Η καλοσύνη λένε τα κλισέ είναι μεταδοτική. Και οι έρευνες πολλών μεγάλων πανεπιστημίων του κόσμου συμφωνούν. Όταν κάνεις μία πράξη καλοσύνης, ο οργανισμός σου εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες χαράς και ευχαρίστησης, που βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης, των καρδιαγγειακών ασθενειών και πολλών ακόμη δεινών, που πλήττουν τον άνθρωπο σήμερα.
Γιατί, λοιπόν, μας είναι τόσο δύσκολο να δεχτούμε και να αγκαλιάσουμε την καλοσυνάτη πλευρά μας; Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα Καλοσύνης και συμφωνήσαμε να αποδείξουμε ότι η καλοσύνη είναι απλή, εύκολη, λαμπερή και μεταδοτική.
Υπάρχουν τείχη που μας χωρίζουν, και τοίχοι που μας ενώνουν. Τέτοιο είναι και οι «Τοίχοι της Καλοσύνης» ή αλλιώς «Walls of Kindness», που θα έχεις δει σε κάποια πλευρά της πόλης σου. Στο Πακιστάν, που αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ένας τέτοιος τοίχος είναι πια ζωτικής σημασίας. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά του μην προσπεράσεις, χάρισε ότι δεν χρησιμοποιείς και μοίρασε χαμόγελα.
Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης: Τα οφέλη του να είσαι καλός άνθρωπος
Όταν προσφέρεις ανιδιοτελώς και με γενναιοδωρία, επικεντρώνεσαι στο παρόν και ξεχνάς τα άγχη για το μέλλον. Έτσι απολαμβάνεις το τώρα ζώντας στο σήμερα κι αντιλαμβάνοντας ποια είναι εκείνα που έχουν πραγματική αξία.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία συνειδητοποιείς πως το σπουδαίο δεν εντοπίζεται μόνο στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή. Σπουδαία πράγματα μπορείς να κάνει καθημερινά και μάλιστα να είναι ουσιαστικά σπουδαία. Άλλωστε η σπουδαιότητα δεν κρύβεται στο ποσό των χρημάτων που διαθέτεις για κάτι, αλλά κυρίως στον χρόνο που αφιερώνεις και στην αληθινά καλή διάθεση.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης και όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας με την πανδημία, σκέψου που, ποιον και πως μπορείς να βοηθήσεις φέτος τις γιορτές (ή γιατί όχι και πριν τις γιορτές). Αν δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις, βρες έναν οργανωμένο σύλλογο ή οργανισμό. Αν πάλι γνωρίζεις κάποιον που έχει ανάγκη, πάρε μία ιδιωτική πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού BMC Public Health, η καλοσύνη και η φιλανθρωπία ή φιλοζωία (γιατί η καλοσύνη αφορά κάθε μορφή ζωής):
- Αυξάνει τον μέσο όρο ζωής
- Βοηθάει το άτομο να ζει στο τώρα
- Προσφέρει ικανοποίηση και χαρά
- Απομακρύνει το στρες περιορίζοντάς το σημαντικά
- Χαρίζει ευημερία
- Υπενθυμίζει κι εκπαιδεύει για βασικές έννοιες, όπως είναι η αφοσίωση και η αγάπη
- Περιορίζει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τις πιθανότητες για καρδιοαγγειακά νοσήματα
- Μειώνει την κοινωνική απομόνωση, ειδικά σε μία περίοδο «εγκλεισμού» εξαιτίας της πανδημίας
Τελικά η καλοσύνη είναι έννοια αντικειμενική;
Δεν είναι μετρήσιμη αντικειμενικά, αλλά αναγνωρίζεται αντικειμενικά. Η καλοσύνη δε μετριέται, αλλά και δεν αμφισβητείται. Είναι η έννοια που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και δρα θεραπευτικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης.
Σε γεμίζει χαρά και σύμφωνα μ’ έρευνα του Πανεπιστημίου Duke, ο αποδέκτης της βοήθειας ή της καλοσύνης αισθάνεται μία εφήμερη ευτυχία. Σε αντίθεση από εκείνον που προσφέρει τη βοήθεια και δείχνει την καλοσύνη του, ο οποίος νιώθει ευτυχία με διάρκεια.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι άτομα που συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές ή φιλοζωϊκές δράσεις παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης, ουσίας που είναι υπεύθυνη για το άγχος, ενώ όσοι έχουν αυξημένο στρες δεν παρουσιάζουν το ίδιο αποδοτικές εγκεφαλικές λειτουργίες (λόγω της αυξημένης κορτιζόλης).