Νέγρος του Μοριά: «Υπάρχει και η μαύρη Ελλάδα» (video)
Μια αρκετά απολαυστική συνέντευξη παραχώρησε ο Νέγρος του Μοριά. Ο γνωστός καλλιτέχνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν έχει αποκτήσει ακόμη ταυτότητα.
ΕΛΛΑΔΑ. Ο Νέγρος του Μοριά είναι ένας από τους πρώτους Αφρο-Έλληνες καλλιτέχνες που αναδείχθηκαν στο εγχώριο hip-hop, με τη δισκογραφική του παρουσία να ξεκινάει το 2012. Έκτοτε, τόσο στους στίχους, όσο και στην εικονογραφία των κυκλοφοριών του, έχει ενσωματώσει στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης σε διάλογο με την αφροελληνική ταυτότητά του.
Ο καλλιτέχνης παραχώρησε συνέντευξη στο «Στούντιο 4» στην ΕΡΤ και αναφέρθηκε στη μοναδική μουσική που δημιουργεί. «Είναι ένας συνδυασμός της ρεμπέτικης μουσικής με την ραπ. Είμαστε στην Ελλάδα. Ο ελληνικός ήχος είναι πολύ πλούσιος και τον έχουμε αφήσει».
Με ένα κομπολόι στο χέρι μίλησε για την πρώτη του επαφή με την ρεμπέτικη μουσική. «Όταν ήμουν 16 χρονών έπαιζε σε ένα κανάλι μια εκπομπή και έλεγε για τον Βασίλη Τσιτσάνη και το περιθώριο». Τότε αναρωτήθηκε «Γιατί στο σχολείο δεν τα μαθαίνουμε αυτά;». Την επόμενη μέρα πήγε στο σχολείο και ρώτησε την καθηγήτρια του, αν μπορεί να μάθει για την ρεμπέτικη μουσική. Η δασκάλα του ανταποκρίθηκε λέγοντας «Αυτά είναι εκτός ύλης».
Μιλώντας για το αν έχει αντίκτυπο η μουσική που δημιουργεί στις νεότερες ηλικίες, είπε: «Τους αρέσει. Είναι κάτι καινούργιο».
Ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος στη συνέχεια της κουβέντας τους τον ρώτησε: «Γιατί λέγεσαι Νέγρος του Μοριά;». Εκείνος απάντησε λέγοντας: «Ο Κολοκοτρώνης είναι μάγκας και τον έμαθα από το Δημοτικό».
«Η αγάπη σου για τους ήρωες του '21, πως προέκυψε, τι σε μάγεψε;». «Η κυρία Πάολα, η δασκάλα μου. Ήθελα να γίνω και γω ήρωας. Ήταν αληθινός, δεν ήταν fiction, όπως ο Superman».
Ο Νέγρος του Μοριά αναφέρθηκε και μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι φοράει φουστανέλα και παρέθεσε μια μοναδική ιστορία. «Δεν είμαι ο πρώτος που το φόρεσα εγώ. Ήταν ένας σκλάβος από τη Βαλτιμόρη που έφυγε από τις ΗΠΑ και ήρθε και πάλεψε υπέρ της πατρίδος. Ήταν ένας σκλάβος που ήρθε στην Ελλάδα και τα έδωσε όλα για όλα για τη χώρα».
«Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση, αλλά δεν έχουν κάτσει να μεταφέρουν αυτό το γεγονός. Μεγάλωσα στους Αμπελόκηπους. Γεννήθηκα εδώ, βαφτίστηκα εδώ, τα πάντα εδώ...αλλά ακόμα να πάρω ταυτότητα».
«Δικαίωμα ψήφου δεν έχω. Νιώθεις ότι σε βγάζουν στην απέξω και όταν είσαι στην απέξω, μαζεύεσαι». Την συνέντευξη του την τέλειωσε λέγοντας πως «Υπάρχει και η μαύρη Ελλάδα».
Πηγή: gazzetta.gr