Από πού πήρε το όνομά του ο αγαπημένος σας καφές; Η ιστορία των 4 δημοφιλέστερων επιλογών
Updated on:
Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τα διαφορετικά χαρμάνια, τις παραδόσεις και τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτή την παναθρώπινη, λατρεμένη συνήθεια που ονομάζεται καφές!
Καφές. Μία λέξη, χιλιάδες συναισθήματα! Το αγαπημένο ρόφημα που δεν γνωρίζει πολιτισμούς και γεωγραφικά σύνορα είναι κάτι περισσότερο από μια πρωινή συνήθεια. Είναι ένα τελετουργικό, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής και ένα «ασφαλές» καταφύγιο. Είναι το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν το πρωί και -πιθανότατα- το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται το βράδυ.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον καφέ τόσο εθιστικό;
Για κάποιους, είναι τα πλούσια αρώματα που αναδύουν οι φρεσκοκαβουρδισμένοι κόκκοι. Για κάποιους άλλους η υπέροχη γεύση που ξυπνά τους γευστικούς κάλυκες. Και για άλλους είναι η ώθηση που δίνει η καφεΐνη ώστε να ξεκινήσουν δυναμικά την ημέρα τους.
Ωστόσο, ο καφές είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Είναι μία σχέση αγάπης, μία καθημερινή ιεροτελεστία, μία στιγμή μέσα στην ημέρα αποκλειστικά αφιερωμένη στην απόλαυση. Είναι μία μεγάλη αόρατη «αγκαλιά», ένα αίσθημα ζεστασιάς, μία πηγή ικανοποίησης που αισθανόμαστε μόλις πίνουμε ένα φλιτζάνι, ένα χαλαρό απόγευμα.
Αλλά ο καφές είναι κάτι ακόμα βαθύτερο από μια προσωπική σχέση αγάπης. Είναι επίσης ένα πολιτιστικό φαινόμενο. Τον καφέ τον απολαμβάνουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από τα πολυσύχναστα cafe της Ευρώπης μέχρι τα παραδοσιακά καφενεία της Μέσης Ανατολής. Είναι το ρόφημα που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και βοηθά στη γεφύρωση των πολιτισμικών διαφορών. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα σύμβολο κοινότητας. Είναι το ποτό που μοιράζεται με φίλους και συναδέλφους, πάνω από γέλια και συζητήσεις. Είναι το ποτό που σερβίρεται σε γάμους και κηδείες, για να γιορτάσει και να θρηνήσει τα ορόσημα της ζωής.
Αυτονόητα λοιπόν, ο καφές είναι κάτι περισσότερο από ένα ρόφημα. Είναι ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. Και παρότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, οι περισσότεροι γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για αυτόν. Για αυτό αποφασίσαμε να σας πάρουμε μαζί μας σε ένα μαγευτικό ταξίδι γεμάτο γεύσεις και αρώματα, όπου θα ανακαλύψουμε από πού πήραν το όνομά τους τα 4 δημοφιλέστερα (για τα δεδομένα της χώρας μας) είδη καφέ!
Ελληνικός
Ο ελληνικός καφές ονομαζόταν αρχικά τουρκικός καφές, καθώς εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιδεινώθηκαν, οι Έλληνες άρχισαν να αποκαλούν τον καφέ τους «ελληνικό». Αυτός ήταν ένας τρόπος να διεκδικήσουν τη δική τους πολιτιστική ταυτότητα και να αποστασιοποιηθούν από την Τουρκία.
Την αλλαγή του ονόματος υποστήριξε και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε διαφημιστικές καμπάνιες προωθώντας το όνομα «ελληνικός καφές». Αυτές οι καμπάνιες ήταν επιτυχημένες και σήμερα ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως για να αναφερθεί στο παραδοσιακό ρόφημα που παρασκευάζεται και σερβίρεται στην χώρα μας.
Παρόλο που το όνομά του, η μέθοδος παρασκευής και η γεύση του παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα. Ο ελληνικός καφές φτιάχνεται με το βράσιμο κόκκων καφέ σε μπρίκι. Στη συνέχεια, σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια, συχνά με ένα ποτήρι νερό και κάποιο μικρό κέρασμα στο πλάι.
Αυτός ο καφές είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας και τον απολαμβάνουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Εκτός από τα παραδοσιακά καφενεία, θα τον συναντήσουμε ακόμη και στις σύγχρονες καφετέρειες και τα εκλεπτυσμένα εστιατόρια. Με λουκούμι, παξιμαδάκι, γλυκό του κουταλιού ή και σκέτος, συνοδεύει τη ζωή του Έλληνα σε χαρές και λύπες και έχει αρωματίσει την παράδοσή μας με τον πιο γλυκό τρόπο.
Βρείτε τον αυθεντικότερο ελληνικό καφέ εδώ.
Φραπέ
Η λέξη «frappé» προέρχεται από τη γαλλική λέξη «frapper», που σημαίνει «κουνώ» ή «ανακατεύω». Αυτό συμβαίνει γιατί ο ελληνικός φραπέ παρασκευάζεται ανακινώντας ή ανακατεύοντας στιγμιαίο καφέ, νερό, ζάχαρη και γάλα μαζί με πάγο μέχρι να γίνει αφρός.
Σύμφωνα με έναν δημοφιλή αστικό μύθο, ο φραπέ εφευρέθηκε το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ιστορία λέει πως ένας εκπρόσωπος της Nestlé ονόματι Δημήτρης Βακόνδιος έψαχνε να βρει τρόπο να φτιάξει ένα φλιτζάνι παγωμένο καφέ όταν του τελείωσε το ζεστό νερό. Αποφάσισε να ανακινήσει τον στιγμιαίο καφέ, το νερό και τη ζάχαρη μαζί με πάγο και κάπως έτσι «γεννήθηκε» ο φραπέ!
Το όνομα «frappé» πιθανότατα επιλέχθηκε επειδή περιγράφει με ακρίβεια τον τρόπο παρασκευής του ροφήματος. Είναι επίσης πιθανό ότι το όνομα εμπνεύστηκε το γαλλικό φραπέ, ένα παρόμοιο ποτό που φτιάχνεται με γάλα ή χυμό φρούτων αντί για καφέ.
Ο πιο εξαιρετικός στιγμιαίος καφές βρίσκεται εδώ.
Espresso
Η λέξη «espresso» προέρχεται από την ιταλική λέξη «esprimere», που σημαίνει «πιέζω προς τα έξω». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καφές espresso παρασκευάζεται πιέζοντας το ζεστό νερό μέσα από λεπτοαλεσμένους κόκκους υπό υψηλή πίεση. Αυτή η διαδικασία εξάγει έναν συμπυκνωμένο καφέ με πλούσια γεύση και πηχτή κρέμα από πάνω.
Η λέξη «espresso» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ιταλικό λεξικό το 1920 και γρήγορα έγινε ο τυπικός όρος για αυτό το είδος καφέ. Το ρόφημα έγινε γρήγορα δημοφιλές σε όλη την Ιταλία και σύντομα εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Σήμερα, ο espresso είναι ίσως η δημοφιλέστερη ποικιλία στον κόσμο. Χρησιμοποιείται ως βάση για πολλά άλλα ροφήματα καφέ, όπως latte, cappuccino και mocha. Σκέτος ο espresso συνήθως απολαμβάνεται σε ένα μικρό φλιτζάνι, μαζί με ένα ποτήρι νερό για να καθαρίσει τον ουρανίσκο.
Ανακαλύψτε τις υπέροχες υφές και αρώματα του πιο εκλεκτού καφέ espresso εδώ.
Φίλτρου
Ο καφές φίλτρου πήρε το όνομά του από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την έκχυση ζεστού νερού πάνω σε χοντροαλεσμένους κόκκους, μέσα σε ένα φίλτρο. Στη συνέχεια, ο καφές στάζει μέσα από το φίλτρο και συλλέγεται σε μια κανάτα.
Αυτή η μέθοδος παρασκευής θεωρείται ότι ξεκίνησε στη Γαλλία τον 18ο αιώνα, ωστόσο έγινε δημοφιλής μόλις τον 19ο αιώνα, όταν εισήχθη σε άλλα μέρη της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο όρος «καφές φίλτρου» χρησιμοποιείται συχνά για να αναφερθεί στο ρόφημα που παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, ακόμα κι αν δεν προέρχεται από τη Γαλλία.
Ο πιο εκλεκτός καφές φίλτρου βρίσκεται εδώ.