Χταπόδι ξυδάτο: Ο πιο νόστιμος ουζομεζές
Updated on:
Αν τα θαλασσινά αποτελούν ξεχωριστή θέση στο τραπέζι σου και ψάχνεις το ιδανικό συνοδευτικό για τη μπύρα ή το ούζο σου, τότε αυτό το χταπόδι ξυδάτο είναι ο πιο νόστιμος ουζομεζές!
Μια εύκολη συνταγή, χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές και παγίδες. Το μόνο χρονοβόρο, είναι η διαδικασία μέχρι να βράσει το χταπόδι. Από κει και πέρα είτε καταναλώνεται αμέσως είτε μένει στο ψυγείο. Να θυμάσαι: όσο μένει, νοστιμίζει!
Χταπόδι βραστό, ξυδάτο
Υλικά για ένα χταπόδι μέτριο σε μέγεθος (περίπου 1 κιλό ξεπαγωμένο):
- 1 χταπόδι μέτριο σε μέγεθος
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 καρότο μεγάλο
- Γλιστρίδα (μερικά φρέσκα φύλλα)
- Ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο μηλόξυδο
- Αλάτι και πιπέρι
- Κόκκους από χρωματιστά πιπέρια
Μαγείρεμα και σερβίρισμα:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι να σκεπαστεί το χταπόδι (αφού έχει ξεπαγώσει)
- Το βράζουμε για 30 – 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να μη λιώσει εντελώς
- Όταν τρυπιέται με ένα πιρούνι, το αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το βρέχουμε με άφθονο κρύο νερό κάτω από τη βρύση
- Μόλις κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια (μικρά ή μεγάλα ανάλογα πως το θέλουμε) και το βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ
- Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τα καρότα και τα προσθέτουμε στο μπολ με το χταπόδι
- Μαδάμε μερικά φύλλα από γλιστρίδα και τα βάζουμε με τα υπόλοιπα υλικά
- Στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι, λίγο αλάτι, πιπέρι, κόκκους από χρωματιστά πιπέρια και το ελαιόλαδο
- Μπορούμε να καταναλώσουμε απευθείας το χταπόδι αλλά αν μείνει τότε θα ρουφήξει περισσότερο ξύδι και θα γίνει πιο έντονη η γεύση του. Αν έχουμε σκοπό να το διατηρήσουμε για μέρες στο ψυγείο, τότε αντί για ελαιόλαδο χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο για να μην πήξει