ΣΠΑΡΤΗ. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Πνευματική Εστία Σπάρτης, οργανώνει την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 (ώρα 12:00) ομιλία του Νίκου Ανδριώτη, δρος Ιστορίας, με θέμα: «Η διαχρονικότητα του προσφυγικού ζητήματος στη νεότερη ελληνική ιστορία», στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Εισροή προσφύγων και συνέπειές

Η ομιλία πραγματεύεται το διαχρονικό φαινόμενο της εισροής προσφύγων στην Ελλάδα και εξετάζει τις συνέπειές της για το κράτος, τους γηγενείς κατοίκους και φυσικά τους ίδιους τους εκπατρισμένους. Παράλληλα, εξετάζεται η ταχύτητα της ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή για την περίθαλψη και αποκατάσταση των προσφύγων.

Μικρασία ’22

Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Βήματα βαριά. Μικρασία ’22», η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ), περιλαμβάνει έργα που δημιούργησαν οι εικαστικοί Ιωάννα- Μαρία Γιακουμάκη και Φωτεινή Παναγιωτοπούλου, εμπνευσμένα από τις προσωπικές ιστορίες δύο Λακώνων, οι οποίοι συμμετείχαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία, του Αγγελή Σταυρόπουλου (1901-1950), από τη Ρηχειά, και του Αθανάσιου Μπαγιώκου (1892-1979), από την Αναβρυτή.

Πληροφορίες

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 2731089315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Εικ.1 Γενική άποψη της περιοδικής έκθεσης «Βήματα βαριά. Μικρασία ΄22» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Σε πρώτο πλάνο διακρίνονται έξι σύγχρονες φωτογραφίες, οι οποίες αποτελούν το έργο «Απώλεια», που αντανακλά τα συναισθήματα που προκαλεί η απώλεια στον άνθρωπο. © ΠΙΟΠ Β. Γεωργιάδης

Εικ.2 Γενική άποψη της περιοδικής έκθεσης «Βήματα βαριά. Μικρασία ΄22» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Διακρίνονται τα έργα «Η σκληρά και απαίσιος αιχμαλωσία» και «Παρών». © ΠΙΟΠ Β. Γεωργιάδης

  • ΠΙΟΠ | Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Όθωνος-Αμαλίας 129, Σπάρτη 231 00
  • Τ: 27310 89315 | piop.gr
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις