Σαν σήμερα πέθανε η Γκρέις Κέλι
Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, με μικρή αλλά μεστή καριέρα. Πρωταγωνίστησε σε 11 ταινίες, προτού εγκαταλείψει το Χόλιγουντ για να παντρευτεί τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ του Μονακό το 1956 και να μείνει στην ιστορία ως πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό.
ΚΟΣΜΟΣ. Η Γκρέις Πατρίσια Κέλι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1929 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Γόνος πλούσιας οικογένειας Καθολικών Ιρλανδών της Φιλαδέλφειας (ο θείος της ήταν ο θεατρικός συγγραφέας Τζορτζ Κέλι), σπούδασε σε ιδιωτικά σχολεία, προτού εγγραφεί στην Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Νέας Υόρκης το 1947, παρά τη θέληση των γονέων της.
Έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο σε περιοδεύοντα καλοκαιρινό θίασο τον Ιούλιο του 1949 και στο Μπρόντγουεϊ τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, ενώ εμφανιζόταν τακτικά και στην τηλεόραση.
Ανακάλυψη του σκηνοθέτη Τζον Φορντ, πρωτοεμφανίσθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1951, στην ταινία του Χένρι Χάθαγουεϊ «Κρίσιμες ώρες» («Fourteen Hours»). Ακολούθησαν ταινίες, όπως «Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές» («High Noon», 1952) του Φρεντ Τσίνεμαν, δίπλα στον Γκάρι Κούπερ, «Μογκάμπο» («Mogambo», 1953) του Τζον Φορντ, πλάι στον Κλαρκ Γκέιμπλ, και «Η χωριατοπούλα («The Country Girl», 1954) του Τζορτζ Σίτον), όπου κέρδισε το Όσκαρ ηθοποιίας για το ρόλο της άκομψης συζύγου του Μπινγκ Κρόσμπι.
Ίσως, όμως, οι πιο αξέχαστοι ρόλοι της να είναι εκείνοι στις ταινίες τού Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Τηλεφωνήσατε ασφάλεια αμέσου δράσεως» («Dial Μ. For Murder, 1954), «Σιωπηλός μάρτυς» («Rear Window», 1954) και «Το κυνήγι του κλέφτη («To Catch a Thief», 1955). Ήταν η τέλεια χιτσκοκική ηρωίδα και είχε αυτό που ο Χίτσκοκ χαρακτήρισε ως «σεξουαλική κομψότητα».
Τον Απρίλιο του 1955 γνωρίστηκε στις Κάννες με τον πρίγκιπα του Μονακό Ρενιέ. Η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε έρωτα και το ζευγάρι ανέβηκε στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Μονακό στις 19 Απριλίου 1956. Μία ημέρα νωρίτερα είχε τελεστεί ο πολιτικός γάμος του ζεύγους. Ο Τύπος τον ονόμασε «Γάμο του Αιώνα», αφού όλο το διεθνές τζετ-σετ έδωσε το «παρών», καθώς και 20.000 κόσμου, που πλημμύρισαν τους δρόμους του μικρού πριγκιπάτου.
Η Κέλι είχε γυρίσει νωρίτερα δύο ταινίες, «Ο κύκνος» («The Swan», 1956) του Τσαρλς Βίντορ και «Υψηλή κοινωνία» («High Society», 1956) του Τσαρλς Γουόλτερς, με τις οποίες ολοκλήρωσε τη σύντομη καριέρα της κι έκτοτε αφοσιώθηκε στα πριγκιπικά της καθήκοντα. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά: την Καρολίνα (γ. 1957), τον Αλβέρτο (γ. 1958), νυν πρίγκιπα του Μονακό, και τη Στεφανία (γ. 1965).
Το χρονικό του ατυχήματος
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1982, η Γκρέης Κέλι έχασε τη ζωή της σε τροχαίο, στο δρόμο της Τούρμπια, στο Μονακό. 35 χρόνια μετά την απώλεια μιας από τις διασημότερες γυναίκες στον κόσμο και τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες του Χίτσκοκ, η πριγκίπισσα Γκρέης του Μονακό εξακολουθεί να απασχολεί με τον απρόσμενο θάνατό της.
Αρκετά χρόνια πριν ένα τροχαίο γίνει μοιραίο για μια άλλη αγαπημένη πριγκίπισσα, την Νταϊάνα, μια άλλη διάσημη πριγκίπισσα έχανε τη ζωή της με παρόμοιο τρόπο: η Γκρέης του Μονακό. Πολύ γρήγορα, όπως έγινε για την Lady Di, θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να κυκλοφορούν: η πριγκίπισσα βρισκόταν πραγματικά στο τιμόνι ή μήπως ήταν η 17χρονη κόρη της Στεφανί που οδηγούσε, χωρίς δίπλωμα και προκάλεσε το μοιραίο.
Πολλοί έγραψαν τότε ότι η πριγκιπική οικογένεια του Μονακό διατηρούσε επαφές και στενές σχέσεις με την μαφία και ότι αυτό προκάλεσε τον θάνατο της Γκρέης. Ολα έγιναν στις 14 Σεπτεμβρίου 1982. Η Γκρέης με την οικογένειά της βρισκόταν στην κατοικία των Γκριμάλντι στο Roc Agel, στα υψώματα του πριγκηπάτου. Η 17χρονη κόρη της Στεφανί θέλει να πάει σε ένα σεμινάριο Υψηλής Ραπτικής στο Μονακό και η Γκρέης αποφασίζει να την μεταφέρει η ίδια με το αυτοκίνητο.
Στις 09:45 το πρωί φεύγουν οι δυό τους με το αυτοκίνητο από τον δρόμο της Τούρμπια. Εκανε ζέστη. Το αυτοκίνητο ήταν γεμάτο από βαλίτσες με φορέματα, τις οποίες η Γκρέης τοποθέτησε στο πίσω κάθισμα. Το αυτοκίνητο δεν μπορεί πια να έχει παρά δύο άτομα και η Γκρέης διώχνει τον σωφέρ της.
Και ενώ το Rover μπαίνει στο δρόμο και ξεκινάει την πορεία, ένα φορτηγό το προσπερνάει. Ο οδηγός του φορτηγού δεν παρατηρεί κάτι αφύσικο ως τη στιγμή που μπαίνει στη δεύτερη στροφή επαρχιακού δρόμου 37 (D37). Oπως δήλωσε στην αστυνομία βλέπει «την Rover να κάνει πολλά ζικ ζακ, να χτυπάει στα βράχια, να ανοίγει ταχύτητα και να βυθίζεται στο κενό σε έναν γκρεμό 40 μέτρων και να σκάει πάνω σε βαρέλια που βρίσκονταν στο πάρκινγ μιας βίλας». Οι γείτονες τρέχουν στο αυτοκίνητο. Ούτε η Γκρέης ούτε η Στεφανί φορούσαν ζώνες.
Η Στεφανί βγήκε από το δυστύχημα ελαφρά τραυματισμένη. Η Γκρέης βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της, πίσω από το αυτοκίνητο. Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και έχασε τη ζωή της την επόμενη ημέρα.
Αρχίζουν αμέσως οι θεωρίες συνωμοσίας. Οδηγούσε η Στεφανί και το κρύβουν; Επαθε εγκεφαλικό η Γκρέης; Σε κάθε περίπτωση όλοι παρατηρούν την ειρωνεία της τύχης: Η Γκρέης πέθανε στο σημείο όπου γύρισε μια από τις μυθικές σκηνές της καριέρας της: το 1954 είχε γυρίσει την ταινία «La main au collet» στον ίδιο αυτόν επαρχιακό δρόμο 37 που οδηγεί στο Μονακό, δίπλα στον Κάρι Γκραντ.
Μια σειρά μυστηριωδών συμπτώσεων ακολουθεί: ανοίγει έρευνα για το δυστύχημα, αλλά τα αποτελέσματα δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. Η εφημερίδα Le Monde έγραψε στις 17 Σεπτεμβρίου 1982, 3 ημέρες μετά το δυστύχημα: «Εγινε γνωστό ότι η πριγκίπισσα Γκρέης και η κόρη της Στεφανί βρίσκονταν μόνες στη Rover, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιά από τις δύο οδηγούσε. Η αμφιβολία παραμένει. Η Libération εκφράζει επίσης αμφιβολίες για το δυστύχημα και έγραψε ότι το μοιραίο αυτοκίνητο αποσύρθηκε από το γκρεμό κάτω από τη μύτη των αστυνομικών.
Ωστόσο ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο οποίος πραγματοποιεί την έρευνα για τον θάνατο της Γκρέης, ανέφερε ότι το αυτοκίνητο αποσύρθηκε γρήγορα ώστε να μην μπορούν οι παπαράτσι να το φωτογραφίζουν. Ενας ειδικός αυτοκινήτων εκλήθη στον τόπο του δυστυχήματος και αποφάνθηκε για τα αίτια.
Η αστυνομία έφτασε στο σημείο μισή ώρα μετά το τροχαίο. Κατέγραψε την κατάσταση του ανεστραμμένου αυτοκινήτου και ανέκρινε τους γείτονες που είχαν βγει για να βοηθήσουν την Στεφανί. Οι γείτονες διηγήθηκαν ότι η Στεφανί βγήκε από την αριστερή πόρτα, την θέση του οδηγού. Η αστυνομία υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να είχε βγει από άλλη πόρτα γιατί ήταν αποκλεισμένη.
Αλλά το αυτοκίνητο είχε αποσυρθεί άρον άρον και κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει. Η αμφιβολία κυριαρχεί. Ποιός ήταν στο τιμόνι; Μόνο ένας αστυνομικός βάρδιας στην Τούρμπια δήλωσε ότι είδε μια Rover με πινακίδες Μονακό και ότι με κάθε βεβαιότητα μπορεί να ισχυριστεί ότι η Γκρέης οδηγούσε. Το 1982 δεν υπήρχαν ειδησεογραφικά κανάλια, ούτε ίντερνετ στο Μονακό. Υπήρχαν μόνο κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί και πέντε καθημερινές εφημερίδες. Δεν δίνονταν καν συνεντεύξεις τύπου.
Ωστόσο ο πλανήτης θέλει να μάθει πώς ένα ιστορικό και μυθικό πρόσωπο όπως η Γκρέης Κέλι σκοτώθηκε. Ο Τύπος κατηγορεί την Στεφανί ότι σκότωσε τη μητέρα της -κατηγορία από την οποία η Στεφανί Γκριμάλντι δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει. Το πριγκηπάτο δεν μπόρεσε ποτέ να απαντήσει στα ερωτήματα. Πολλοί λένε ότι δεν ενδιαφέρθηκε κιόλας. Γιατί αυτό που ενδιέφερε δεν ήταν τόσο οι συνθήκες του θανάτου, όσο ο ίδιος ο χαμός της Γκρέης Κέλι. Η σταρ ενσάρκωνε την ανανέωση του πριγκιπάτου και ήταν παγκόσμιος θρύλος.
Η κηδεία της έγινε με τιμές αρχηγού κράτους και ηγέτες από όλο τον κόσμο την συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία. Στην στροφή που σημειώθηκε το τροχαίο της Γκρέης Κέλι φαν της αφήνουν ακόμη λουλούδια. Βιογράφοι της διάσημης σταρ αναφέρουν ότι το πλατύ κοινό δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι ο θάνατος ενός θρύλου μπορεί να είναι συνηθισμένος, από την απώλεια ελέγχου σε μια στροφή. Προσθέτουν ότι υπάρχει πάντα ένα κομμάτι ανορθολογικότητας στην απώλεια των σταρ, όπως έγινε στην περίπτωση της Νταϊάνα και της Μέριλιν Μονρό.