Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν: Σαν σήμερα πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας
O άγγλος φιλόλογος και συγγραφέας Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν (J. R. R. Tolkien) έγινε γνωστός από την πρωτότυπη επική τριλογία του «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», ένα από τα κορυφαία έργα της φανταστικής λογοτεχνίας, που είχε μεγάλη απήχηση τόσο στο νεανικό αναγνωστικό κοινό όσο και σε όσους την προσέγγισαν μέσω της μεταφοράς της στον κινηματογράφο από τον νεοζηλανδό σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον (2001-2003).
ΚΟΣΜΟΣ. Με γερμανικές ρίζες, ο Τζον Ρόναλντ Ρουλ Τόλκιν γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1892 στο Μπλουμφοντέιν της Νοτίου Αφρικής, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος. Σπούδασε στην Οξφόρδη και διετέλεσε καθηγητής Αγγλοσαξονικής Γλώσσας (1925-1945) και Αγγλικής Φιλολογίας (1945-1959) στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Συνεργάστηκε στην έκδοση του αγγλικού ποιήματος του 14ου αιώνα «Ο Σερ Γκάουεϊν και ο Πράσινος Ιππότης» («Sir Gawain and the Green Knight», 1925) κι εξέδωσε τη μελέτη «Μπέογουλφ: Τα τέρατα και οι κριτικοί» («Beowulf: The Monsters and the Critics», 1936).
Ήταν Άγγλος φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής και ακαδημαϊκός, σήμερα ιδιαίτερα γνωστός ως ο συγγραφέας των ακόλουθων έργων φανταστικής λογοτεχνίας: Χόμπιτ, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (τρεις τόμοι) (και τα δύο βρίσκονται στη λίστα: Βιβλία με περισσότερα από 100 εκατομ. αντίτυπα) και Το Σιλμαρίλλιον.
Από το 1925 ως το 1945 δίδαξε την αγγλοσαξονική γλώσσα και από το 1945 έως το 1959 δίδαξε αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Υπήρξε για ένα διάστημα στενός φίλος του Κ.Σ. Λιούις. Ήταν και οι δυο μέλη μιας άτυπης ομάδας λογοτεχνικών συζητήσεων, γνωστής ως Inklings, η οποία συναντιόταν σε παμπ της Οξφόρδης κατά τις δεκαετίες 1930 και 1940. Στις 28 Μαρτίου 1972 στέφθηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.
«Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»
Η συγγραφή της τριλογίας «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» («The Lord of Rings») ξεκίνησε όταν ήταν ακόμη φοιτητής και διάρκεσε πολλά χρόνια. Η δράση της εκτυλίσσεται σ’ ένα μυθικό παρελθόν και αποτελείται από τα μυθιστορήματα «Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού («The Fellowship of the Ring», 1954), «Οι Δύο Πύργοι» («The Two Towers», 1954) και «Η Επιστροφή του Βασιλιά» («The Return of the King», 1955). Το 1937 είχε δημοσιεύσει ένα είδος εισαγωγής στην τριλογία με τίτλο «Το Χόμπιτ» («The Hobbit»), που το είχε γράψει για τα παιδιά του.
Ο Τζον Τόλκιν πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 1973 στο Μπόρνμουθ της Νοτίου Αγγλίας, σε ηλικία 81 ετών. Μετά τον θάνατο του, ο γιος του, Κρίστοφερ Τόλκιν (Christopher Tolkien), δημοσίευσε μια σειρά από έργα, βασισμένα στις εκτενείς σημειώσεις και τα αδημοσίευτα χειρόγραφα του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένου του «Σιλμαρίλλιον» («The Silmarillion», 1977) και «Ημιτελείς Ιστορίες» («Unfinished Tales», 1980).
Τα βιβλία αυτά, μαζί με το Χόμπιτ και το Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, δημιουργούν ένα σώμα παραμυθιών, ποιημάτων, φανταστικών ιστοριών και επινοημένων γλωσσών, που διαδραματίζονται σε έναν φανταστικό κόσμο επινόησης του συγγραφέα και ονομάζεται Άρντα (Arda) και τη Μέση-Γη (Middle-Earth), που βρίσκεται σε αυτήν. Στον κόσμο αυτόν, που θυμίζει τη Μεσαιωνική Ευρώπη, υπάρχει η μαγεία, καθώς και άλλες φυλές πέρα από τους ανθρώπους, και μυθικά πλάσματα όπως ξωτικά και δράκοι. Μεταξύ του 1951 και 1955, ο Τόλκιν χρησιμοποίησε τον όρο legendarium για να αναφερθεί σε όλο το φανταστικό σύμπαν που δημιούργησε μέσα από τα γραπτά του.
Αν και υπήρχαν και άλλοι συγγραφείς που έγραψαν έργα φαντασίας πριν από τον Τόλκιν, η μεγάλη επιτυχία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ οδήγησαν σε μία πρωτοφανή αναγέννηση του είδους, καθιστώντας το πολύ δημοφιλές. Αυτό κατέστησε τον Τόλκιν, ευρέως γνωστό, ως τον «πατέρα» της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας ή, πιο συγκεκριμένα, της υψηλής φαντασίας (high fantasy). Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Το 2008, η βρετανική εφημερίδα The Times, τον κατέταξε 6ο σε μία λίστα με τους «50 κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς από το 1945». Το αμερικανικό περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 5ο πιο κερδοφόρο «διάσημο μετά θάνατον» το 2009.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις