ΚΟΣΜΟΣ. Τα αποτελέσματα των βραβείων φωτογραφίας Nature inFocus ανακοινώθηκαν στο φεστιβάλ Nature inFocus που πραγματοποιήθηκε στο Jayamahal Palace στο Bengaluru της Ινδίας, τη Δευτέρα 31 Ιουλίου.

Τα βραβεία τιμούν φωτογράφους που καταγράφουν μοναδικές στιγμές της φυσικής ιστορίας και κρίσιμα ζητήματα διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και δημιουργούν κάθε χρόνο έναν εντυπωσιακό κατάλογο ευφάνταστων και καλλιτεχνικών εικόνων.

Νικητής στην κατηγορία «Άγριο τοπίο & Ζώα στο βιότοπό τους»

Amit Eshel, The Things You Do for Love

Μπορεί να μοιάζει με το σκηνικό της επόμενης "Mission Impossible", αλλά για τα ibexes της Νουβίας, τα βραχώδη εδάφη σε μεγάλο υψόμετρο είναι το σπίτι τους. Το ευάλωτο αυτό είδος είναι γνωστό για τα μεγάλα ημικυκλικά κέρατά του, την ικανότητά του να σκαρφαλώνει βουνά με ευκολία και τις μάχες μεταξύ των αρσενικών κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Οι επιδείξεις κυριαρχίας ξεκινούν με την επίδειξη των εντυπωσιακών κεράτων τους. Αν αυτό το κόλπο δεν πιάσει, έρχεται η ώρα να κλιμακώσουν την κατάσταση σπρώχνοντας τον αντίπαλο και κυριολεκτικά να κλειδώσουν τα κέρατά τους.

Φωτ.: Amit Eshel/2023 Nature inFocus Photography Awards

Νικητής στην κατηγορία «Άγριο τοπίο & Ζώα στο βιότοπό τους»

Dileep SS, Worlds Apart

Όταν σκέφτεται κάποιος το Ντουμπάι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι αρχιτεκτονικά θαύματα που φαίνεται να αγγίζουν τον ουρανό. Τα ψηλά κτίρια μπορεί να είναι το σήμα κατατεθέν του Ντουμπάι, αλλά ένας άλλος κόσμος συνυπάρχει παράλληλα με τη λάμψη, όπου η άγρια ζωή ευδοκιμεί στην έρημο. Η εικόνα αντιπαραβάλλει αυτούς τους δύο κόσμους: τους πανύψηλους ουρανοξύστες με την ατελείωτη άμμο, και αποτελεί υπενθύμιση στον άνθρωπο να κοιτάξει πέρα από το τσιμέντο.

Φωτ.: Dileep SS/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Άγριο τοπίο & Ζώα στο βιότοπό τους»

Amit Vyas, The Land of Stripes

Αν η ουσία του Ranthambore θα μπορούσε να αποτυπωθεί σε ένα καρέ, τότε θα ήταν αυτό. Tο τοπίο γίνεται τόσο ομιχλώδες στο Ranthambore πάρα πολύ σπάνια. Και όταν μια τίγρη επιλέγει την κατάλληλη στιγμή για να εμφανιστεί, είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Φωτ.: Amit Vyas/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Άγριο τοπίο & Ζώα στο βιότοπό τους»

Sergey Gorshkov, The Rarest of Them All

Μια από τις σπανιότερες γάτες στον κόσμο, η λεοπάρδαλη Αμούρ σίγουρα κερδίζει την προσοχή. Το απειλούμενο με εξαφάνιση αιλουροειδές αντιμετωπίζει διάφορες απειλές, συμπεριλαμβανομένης της λαθροθηρίας για τη γούνα του. Ενώ υπάρχουν κατάλληλοι βιότοποι σε όλη τη Ρωσία και την Κίνα, αυτές οι λεοπαρδάλεις απειλούνται από την έλλειψη θηράματος.

Φωτ.: Sergey Gorshkov/2023 Nature inFocus Photography Awards

Νικητής στην κατηγορία «Πορτρέτα Ζώων»

Christian Ziegler, The Bonobo and His Pet

Το μπονόμπο είναι το τελευταίο είδος μεγάλου πιθήκου που έχει ταυτοποιηθεί και είναι ένας από τους πλησιέστερους ζωντανούς συγγενείς μας. Εδώ, ένα άγριο μπονόμπο που έπιασε ένα κουτάβι μογγόζας το φροντίζει σαν κατοικίδιο. Αργότερα απελευθέρωσε το ζώο σώο και αβλαβές. Αυτή η συμπεριφορά έχει καταγραφεί μόνο μία φορά στο παρελθόν από την καθηγήτρια Barbara Fruth σε αυτή την τοποθεσία.

Φωτ.: Christian Ziegler/2023 Nature inFocus Photography Awards

Νικητής στην κατηγορία «Πορτρέτα Ζώων»

Suliman Alatiqi, Inspector Booby

Οι καφέ σούλες περνούν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους στον ανοιχτό ωκεανό. Η αδέξια φύση τους στην ξηρά τους χάρισε το όνομά τους (booby), το οποίο προέρχεται από την ισπανική λέξη bobo, που σημαίνει ηλίθιος ή χαζός. Είναι εξαιρετικοί τροφοσυλλέκτες της θάλασσας και βουτούν για να τραφούν με οτιδήποτε, από γαύρο και σαρδέλες μέχρι καλαμάρια και γαρίδες. Ο φωτογράφος παρακολούθησε αυτό το πουλί να βουτάει το κεφάλι του κάτω από το νερό σε μικρά χρονικά διαστήματα και πήρε θέση για να απαθανατίσει ένα κοντινό πορτρέτο του πουλιού από την οπτική γωνία του θηράματός του.

Φωτ.: Suliman Alatiqi/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Πορτρέτα Ζώων»

Tom Shlesinger, A Face in the Crowd

Οι σφυρίδες Γολιάθ του Ατλαντικού είναι τεράστια ψάρια που μπορούν να ζήσουν δεκάδες χρόνια. Το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα και το βάρος τους τα 360 κιλά. Κατά τη διάρκεια μιας από τις καταδύσεις του, ο φωτογράφος διαπίστωσε ότι οι σφυρίδες περιτριγυρίζονταν από ασημένια κοπάδια μεγαλόφθαλμων, τα οποία αγνοούσαν για χάρη μεγαλύτερων θηραμάτων. Όπως ο Γκιούλιβερ έφτασε στη Λιλιπούπολη και πρόσεχε να μην πατήσει τους μικροσκοπικούς Λιλιπούτειους, έτσι και οι σφυρίδες κολύμπησαν μέσα από το στροβιλισμένο τούνελ των μικρότερων ψαριών, δημιουργώντας αυτό το μοναδικό πορτρέτο.

Φωτ.: Tom Shlesinger/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Πορτρέτα Ζώων»

Bharath Kumar V, Easy Like a Sunday

Ζήσε τη ζωή σου βασιλικά, λένε. Αν λοιπόν είστε ο βασιλιάς της ζούγκλας, τι άλλο κάνετε μετά από ένα πλούσιο γεύμα από το να ξαπλώσετε και να χαλαρώσετε; Αγνοείστε τις μύγες που τριγυρίζουν και προσπαθούν να σας χαλάσουν τη σιέστα.

Φωτ.: Photograph: Bharath Kumar V/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Συμπεριφορά των Ζώων»

Afroj Sheikh, A Love Like No Other

Στο στόχαστρο μιας πεινασμένης λεοπάρδαλης, η ευάλωτη μητέρα και το μωρό λαγκούρ είχαν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης. Το κυνήγι και η καταδίωξη είχαν οδηγήσει τον θηρευτή και το θήραμα σε ένα δέντρο πριν η μητέρα υποκύψει στην ασφυκτική αγκαλιά της μεγάλης γάτας. Αλλά αγκαλιάζοντας το θάνατο, η μητέρα κατάφερε να σώσει τον απόγονό της...

Φωτ.: Afroj Sheikh/2023 Nature inFocus Photography Awards

Νικητής στην κατηγορία «Συμπεριφορά των Ζώων»

Sankhesh Dedhia, Shell I Eat You?

Αυτό το εκπληκτικό πλάνο δράσης αποτυπώνει μια σπάνια στιγμή φυσικής ιστορίας, όπου η θρυλική τίγρης του Ranthambhore ψαρεύει μια ινδική χελώνα από τη λίμνη για μεσημεριανό γεύμα. Η διατροφή μιας τίγρης στην άγρια φύση μπορεί να είναι ποικιλόμορφη, καθώς το αιλουροειδές μπορεί να θηρεύσει σχεδόν τα πάντα στην περιοχή του, ακόμη και μια χελώνα, όπως αποδεικνύεται!

Φωτ.: Sankhesh Dedhia/2023 Nature inFocus Photography Awards

Νικητής στην κατηγορία «Συμπεριφορά των Ζώων»

Avinash PC, A Sappy Alliance

Οι συμβιωτικές σχέσεις είναι άφθονες στον φυσικό κόσμο. Καμία όμως δεν είναι τόσο γλυκιά και ζαχαρένια όσο η αμοιβαία σχέση μεταξύ μυρμηγκιών και αφίδων. Οι αφίδες είναι μικροσκοπικά έντομα που ρουφάνε χυμούς και είναι σοβαροί εχθροί των φυτών. Εκκρίνουν ένα υγρό πλούσιο σε ζάχαρη που ονομάζεται μελίτωμα, αγαπημένη τροφή των μυρμηγκιών. Σε τέτοιο βαθμό που τα μυρμήγκια προστατεύουν αυτά τα έντομα από άλλα αρπακτικά και μάλιστα τα οδηγούν στα πιο υγιή μέρη του φυτού για να διατηρούν μια σταθερή ροή γλυκού μελιτώματος.

Φωτ.: Avinash PC/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Συμπεριφορά των Ζώων»

Karthik Mohan Iyer, It’s a Cat-eat-cat World

Παρόλο που οι τίγρεις και οι λεοπαρδάλεις μοιράζονται την ίδια λεία, τείνουν να μην έρχονται σε αντιπαράθεση και ως επί το πλείστον μένουν μακριά η μία από την άλλη. Όταν όμως απειλούνται από τον ανταγωνισμό, οι τίγρεις μπορούν να εξοντώσουν άλλα αρπακτικά στην περιοχή τους, όπως οι λεοπαρδάλεις.

Φωτ.: Karthik Mohan Iyer/2023 Nature inFocus Photography Awards

Νικητής στην κατηγορία «Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος»

Hiren Pagi, Cry Me a River

Κάθε τόσο, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι ένας νεκρός κροκόδειλος βρέθηκε στον ποταμό Vishwamitri, μια φευγαλέα αναγνώριση των 270 κροκοδείλων-κακοποιών του υδάτινου σώματος. Η εικόνα δείχνει τις συνθήκες υπό τις οποίες τα ερπετά αυτά συνυπάρχουν με τον άνθρωπο. Το ποτάμι έχει γίνει χωματερή για τις κοντινές εγκαταστάσεις και σε διάφορα σημεία λύματα χύνονται επίσης στον ποταμό.

Φωτ.: Hiren Pagi/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος»

Madhusudhana SR, The Anatomy of a Conflict

Μέσα σε μια θάλασσα από θεατές, ένας ελέφαντας kumki έπαιξε τον μεσολαβητή μεταξύ των δασικών υπαλλήλων και του άγριου ελέφαντα που είχε μπει στο χωριό.

Φωτ.: Madhusudhana SR/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος»

Joshua Barton, Luck by Chance

Μια θαλάσσια χελώνα προσπαθεί να ξεφύγει κολυμπώντας από τα δεσμά της. Ο φωτογράφος που τη συνάντησε κατάφερε να την απελευθερώσει με επιτυχία.

Φωτ.: Joshua Barton/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Διατήρηση του Φυσικού Περιβάλλοντος»

Liton Paul, Taking on the Grey Ghost

Μετά από ένα επιτυχημένο κυνήγι, η λεοπάρδαλη του χιονιού γευόταν το θήραμά της όταν μια αγέλη άγριων σκύλων προσπάθησε να κλέψει το γεύμα της. Η εικόνα αποτυπώνει τη στιγμή που το αιλουροειδές προχώρησε προς ένα από τα σκυλιά κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης. Τα άγρια σκυλιά έχουν γίνει συνηθισμένο θέαμα στην κοιλάδα Spiti, όπου συχνά επιτίθενται σε ζώα όπως τα μπλε πρόβατα και οι κόκκινες αλεπούδες. Οι άγριοι σκύλοι μειώνουν τη λεία για τις λεοπαρδάλεις του χιονιού και μπορούν να εξαπλώσουν θανατηφόρες ασθένειες μεταξύ των άγριων ζώων.

Φωτ.: Liton Paul/2023 Nature inFocus Photography Awards

Νικητής στην κατηγορία «Δημιουργική Φωτογραφία στη Φύση»

Arkaprava Ghosh, Symmetry in Mimicry

Ο μιμητισμός είναι η υψηλότερη μορφή κολακείας, λένε. Αλλά στον κόσμο των ζώων, είναι από τους καλύτερους μηχανισμούς άμυνας. Εδώ, κάποιες λιβελούλες τοποθετούνται σωστά πάνω στο πολυετές αναρριχώμενο φυτό Phanera vahlii για να καλυφθούν.

Φωτ.: Arkaprava Ghosh/2023 Nature inFocus Photography Awards

Νικητής στην κατηγορία «Δημιουργική Φωτογραφία στη Φύση»

Anirban Dutta, That Glitters Are Spores

Τα τριχίδια είναι οι έντονα χρωματιστές προστατευτικές τρίχες των προνυμφών του σκώρου. Το εφέ που μοιάζει με λάμψη οφείλεται στα μανιτάρια που απελευθερώνουν σπόρια. Όταν ο φωτογράφος βρήκε τις προνύμφες τοποθετημένες ακριβώς δίπλα στα μανιτάρια με τα σπόρια, δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία να απαθανατίσει το δραματικό καρέ.

Φωτ.: Anirban Dutta/2023 Nature inFocus Photography Awards

Νικητής στην κατηγορία «Δημιουργική Φωτογραφία στη Φύση»

Kai Kolodziej, Chiaroscuro

Αυτή η φωτογραφία είναι μια υπενθύμιση ότι η φωτογράφηση του φυσικού κόσμου δεν είναι μόνο η καταγραφή της μεγαλοπανίδας, αλλά και η μεγέθυνση στο στίγμα ενός χόρτου για να αποκαλύψει το κιαροσκούρο μιας μύγας.

Φωτ.: Kai Kolodziej/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Δημιουργική Φωτογραφία στη Φύση»

Padmanava Santra, Skimmer Love

Οι ατμοσφαιρικές γαλάζιες πινελιές, η ζεστή λάμψη του ηλιοβασιλέματος στα πορτοκαλί ράμφη των παπαγάλων της Ινδίας και το εφέ του διαφράγματος στο σώμα του νερού- τι δεν μπορεί να μην αγαπήσει κανείς σε αυτή την εικόνα;

Φωτ.: Padmanava Santra/2023 Nature inFocus Photography Awards

Νικητής στην κατηγορία «Νέοι Φωτογράφοι»

Pranav Mahendru, Raiders of Hives

Στα πυκνά δάση της Satpura, ένα ζευγάρι όρνεων εισβάλλει σε μια κυψέλη. Αυτά τα αρπακτικά κυνηγούν για τροφή σε κυψέλες μελισσών και σφηκοφωλιές, αλλά, αντίθετα με ό,τι υποδηλώνει το όνομά τους (oriental honey buzzards), προτιμούν τις προνύμφες μελισσών και σφηκών από το πραγματικό μέλι.

Φωτ.: Pranav Mahendru/2023 Nature inFocus Photography Awards

Νικητής στην κατηγορία «Νέοι Φωτογράφοι»

Arnav Deshpande, Slender in the Night

Όπως και οι αράχνες με τις οποίες συνήθως συγχέονται, έτσι και τα φαλάγγια (opiliones) έχουν οκτώ πόδια - τα περισσότερα μακριά και λεπτά σε αντίθεση με το σώμα τους. Μια βροχερή νύχτα, ο νεαρός φωτογράφος εντόπισε αυτό το φαλάγγι να κρύβεται σε μια σχισμή, με τις σταγόνες της βροχής να γυαλίζουν στα άκρα του.

Φωτ.: Arnav Deshpande/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Νέοι Φωτογράφοι»

Jomtup Charoenlapnumchai, The Sky Keeps Score

Οι πελαργοί της Ασίας μεταναστεύουν μεταξύ της νότιας και της νοτιοανατολικής Ασίας και συχνά βρίσκονται σε σμήνη, τα οποία ανεβαίνουν στον ουρανό κατά τη διάρκεια του θερμότερου μέρους της ημέρας και πετούν στα θερμικά ρεύματα. Σε αυτή την εικόνα ο φωτογράφος αποτυπώνει την κομψότητα αυτών των πουλιών καθώς στροβιλίζονται και γεμίζουν τον ουρανό.

Φωτ.: Jomtup Charoenlapnumchai/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Νέοι Φωτογράφοι»

Vidyun Hebbar, Gecko’s Garage

Ο γκέκο Αντάμαν ή ο πράσινος σμαραγδένιος γκέκο είναι ένας ενδημικός γκέκο με έντονα χρώματα στα νησιά Αντάμαν. Ο φωτογράφος βρισκόταν σε διακοπές όταν εντόπισε αυτό το ντροπαλό πλάσμα να παραμονεύει.

Φωτ.: Vidyun Hebbar/2023 Nature inFocus Photography Awards

Ειδική μνεία στην κατηγορία «Συμπεριφορά των Ζώων»

Merche Llobera

Ένα κοπάδι δελφινιών βουτάει στα φωτισμένα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, δημιουργώντας αυτή την εκπληκτική σκηνή. Ένα από τα δελφίνια φαίνεται να κοιτάζει το φακό της κάμερας, προσθέτοντας μια πινελιά περιέργειας και σύνδεσης στο καρέ.

1_0_0.jpg
Φωτ.: Merche Llobera/2023 Nature inFocus Photography Awards

Πηγή: lifo.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις