Για όλους εμάς που αγαπάμε το shopping, οι εκπτώσεις (καλοκαιρινές και μη) σημαίνουν κυρίως ένα πράγμα: την ανανέωση της γκαρνταρόμπας μας! Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσουμε όλα εκείνα τα κομμάτια που έχουμε από καιρό βάλει στο μάτι, σε τιμές που δεν θα «εξοντώσουν» το πορτοφόλι μας. Ωστόσο, έχουμε δει πολλές φορές το σενάριο, οι δελεαστικές προσφορές να μας παρασύρουν, με αποτέλεσμα να ξοδέψουμε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα υπολογίζουμε και να πραγματοποιήσουμε αρκετές «συναισθηματικές» αγορές, καταλήγοντας με πολλά πράγματα που δεν χρειαζόμαστε.

Επειδή όμως οι παρορμητικές αγορές και τα ρούχα που κρέμονται στην ντουλάπα μας για χρόνια έχοντας ακόμη πάνω τους την ετικέτα, δεν είναι η καλύτερη επιλογή, είναι προτιμότερο φέτος να κινηθούμε με πιο έξυπνο τρόπο. Τα καλά νέα είναι ότι στην ατζέντα της μόδας έχουν από καιρό μπει ζητήματα βιωσιμότητας, διαχρονικού στυλ και τάσεων, βοηθώντας το ευρύ κοινό να προβαίνει σε καλύτερες και πιο συνειδητές αγορές.

Και μία δημοφιλής τάση είναι η μέθοδος των «τριών ερωτήσεων» της στυλίστριας Allison Bornstein. Συγκεκριμένα, η ειδικός μας εξηγεί πώς μπορούμε να διακρίνουμε αν ένα ρούχο έχει διαχρονική αξία ή απλώς εμπίπτει σε κάποια εφήμερη τάση, κάνοντας απλώς 3 ερωτήσεις. Και για να είμαστε ειλικρινείς, η πρότασή της φαίνεται μία εξαιρετική ιδέα, ειδικά αν προσπαθούμε να χτίσουμε μία βιώσιμη γκαρνταρόμπα αποτελούμενη από κλασσικά κομμάτια που θα μας εξυπηρετήσουν για πολλές σεζόν.

Πριν λοιπόν ξεχυθείτε στα καταστήματα (φυσικά και online) για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις και αγορές, κάντε στον εαυτό σας αυτές τις 3 ερωτήσεις:

Ερώτηση 1: Θα φορούσα αυτό το ρούχο πέρυσι;

Πολλές φορές έχουμε την τάση να αγοράζουμε ένα κομμάτι επειδή το βλέπουμε παντού στο Instagram, νομίζοντας ασυναίσθητα πως πραγματικά μας αρέσει. Η συγκεκριμένη ερώτηση αποσκοπεί συνεπώς στο να συνειδητοποιήσουμε αν θα θέλαμε να φορέσουμε ένα ρούχο πριν κάνει την εμφάνισή του στα social media και κατά συνέπεια να διακρίνουμε ανάμεσα σε μία τάση και σε ένα διαχρονικό ρούχο.

Ερώτηση 2: Θα φορούσα αυτό το ρούχο του χρόνου;

Ένας εναλλακτικός τρόπος για να διατυπώσουμε αυτή την ερώτηση θα ήταν: «Ακόμα κι αν δεν φοράει κανείς άλλος αυτό το ρούχο, θα ήθελα να συνεχίσω να το φοράω;». Αυτό μας βοηθά να καταλάβουμε αν θέλουμε πραγματικά να «δεσμευτούμε» απέναντι σε ένα κομμάτι και να το εντάξουμε διαχρονικά στη γκαρνταρόμπα μας. Αν αμφιβάλλουμε πως η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση θα ήταν «ναι», πιθανόν μιλάμε για μία παρορμητική αγορά ή μία εφήμερη τάση που δεν θα μας εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα.

Ερώτηση 3: Αν η τάση επιστρέψει, θα ήθελα να ξαναφορέσω αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι;

Ένα πολύ εύλογο ερώτημα, δεδομένου ότι οι τάσεις της μόδας κάνουν κύκλους. Σκεφτείτε λοιπόν: Αν δεν φορέσετε ένα ρούχο για λίγο καιρό και επανέλθει στη μόδα, θα θέλετε να φορέσετε αυτό ακριβώς το κομμάτι; Ή θα θέλετε να αποκτήσετε μια πιο «ενημερωμένη» εκδοχή του; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε ίσως είναι σημάδι πως το ρούχο που έχετε μπροστά σας δεν διαθέτει την απαραίτητη διαχρονικότητα και είναι προτιμότερο να αναζητήσετε κάποια πιο ευέλικτη εναλλακτική του.

Σκοπός της μεθόδου των «τριών ερωτήσεων» είναι να προσανατολιστούμε σε όσο το δυνατόν πιο έξυπνες αποφάσεις και αγορές. Και οι καλοκαιρινές εκπτώσεις που κατέφθασαν είναι η ιδανική ευκαιρία για να την βάλουμε σε εφαρμογή, χτίζοντας επιτέλους μια λειτουργική και διαχρονική γκαρνταρόμπα και ταυτόχρονα κάνοντας πιο συνειδητές και βιώσιμες επιλογές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις