Πορτοκαλόπιτα με σιρόπι σοκολάτας
Υλικά για το γλυκό ταψιού – πορτοκαλόπιτα
- 350 γρ φύλλο κρούστας (3/4 περίπου από το πακέτο των 450 γρ)
- 5 αυγά
- 200 γρ ζάχαρη
- 200 γρ ηλιέλαιο
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- μερικούς κόκκους από στικ βανίλιας
- 1 κγ μπέκιν πάουντερ
- 200 γρ στραγγιστό γιαούρτι
Υλικά για το σιρόπι
- 1 λίτρο νερό
- 500 γρ ζάχαρη
- χυμό από 5 πορτοκάλια
- 1 αστερία γλυκάνισο
- 125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
Παρασκευή _ σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα να βράσουν
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις το σιρόπι φτάσει στα μισά του υγρά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
Παρασκευή πορτοκαλόπιτας
- Ξεχωρίζουμε κρόκους από ασπράδια στα αυγά και με τα ασπράδια κάνουμε μαρέγκα που την κρατάμε στο ψυγείο
- Ψιλοκόβουμε το φύλλο κρούστας ώστε να βγάλουμε πολλά μικρότερα φύλλα και αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ
- Προσθέτουμε λάδι, ξύσμα, μπέκιν, βανίλια και γιαούρτι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα
- Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα με μια κουτάλα ή με το χέρι μας προσεκτικά για να μη χάσουμε τον αέρα της μαρέγκας
- Τέλος προσθέτουμε το φύλλο και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν ομοιόμορφα όλα μας τα υλικά
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο
- Ελέγχουμε με τον ίδιο τρόπο που ελέγχουμε και τα κέικ βυθίζοντας στο μείγμα μια οδοντογλυφίδα ή ένα στεγνό μαχαίρι. Ποτέ όμως πριν περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από την ώρα που βάλαμε το γλυκό στον φούρνο
Μόλις βγάλουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο, αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά να «κάτσει» και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Για το σερβίρισμα, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (ένα ανοξείδωτο σκεύος μέσα σε ένα μεγαλύτερο ή μία κατσαρόλα με ζεστό νερό) και περιχύνουμε την πορτοκαλόπιτα.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις