Αρκαδία: Τα άγνωστα στολίδια της ορεινής Κυνουρίας
Ανατολικός Πάρνωνας: Ενας ιδανικός προορισμός για να χαρείς τις ομορφιές της βουνίσιας φύσης, να νιώσεις τη θαλπωρή του χωριού, να απολαύσεις χαλαρούς περιπάτους σ’ ένα βουνό γνωστό για την ήπια γεωμορφολογία του.
Γράφει ο Θοδωρής Αθανασιάδης
Το viewsofgreece.com παρουσιάζει τοποθεσίες και μέρη τα οποία μπορεί ο καθένας να επισκεφθεί με ευκολία, πραγματοποιώντας μια ευχάριστη και ασφαλή περιήγηση με τους φίλους ή την οικογένειά του στην καρδιά μιας όμορφης, βουνίσιας φύσης.
Με αφετηρία το γνωστό κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου θα περιπλανηθούμε μέσα από φαράγγια και ραχούλες, δάση και γκρεμοτόπια, για να ανακαλύψουμε τα άγνωστα χωριά του ανατολικού Πάρνωνα.
Ο Πάρνωνας, γνωστός και ως Μαλεβός, είναι ένα ιδιαίτερο βουνό που εντυπωσιάζει με την εξαιρετικά μακρόστενη κορμοστασιά του, τους πολυποίκιλους οικοτόπους και τα εκτεταμένα δάση του. Ομως παράλληλα είναι και βουνό των ανθρώπων, αφού η ήπια τοπιογραφία σε πολλές περιοχές του άφησε χώρο στις κοινότητες των ανθρώπων να ριζώσουν και να ακμάσουν.
Έτσι, στη ράχη του βουνού θα δούμε σήμερα να απαγκιάζει ένας μεγάλος αριθμός από γνωστά και άγνωστα χωριά, μερικά από τα παλαιότερα του Μοριά, τα οποία έχουν καταγράψει τον δικό τους ιστορικό κύκλο στην πορεία των αιώνων.
Πολλά από αυτά, όπως είναι η Καστάνιτσα, η Καρυά (Αράχοβα), η Βαμβακού και το Πολύδροσο καθώς διαθέτουν καλές υποδομές, γίνονται ιδανικοί προορισμοί για το Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο υπάρχουν και πολλά άλλα, εξίσου όμορφα, ωστόσο χαμηλού ακόμα προφίλ, που δηλώνουν σιωπηλά την παρουσία τους στον τουριστικό χάρτη της ορεινής Πελοποννήσου.
Ξεκινώντας από το τρανό χωριό του Αγίου Πέτρου, θα κατευθυνθούμε νοτιοανατολικά προς Μελιγού, Αϊ Γιάννη, Πλάτανο και Σίταινα για να ιχνηλατήσουμε αυτήν την πιο άγνωστη ίσως πλευρά του βουνού.
Με αφετηρία τον Αγιο Πέτρο
Από την Τρίπολη θα ακολουθήσετε τον επαρχιακό δρόμο για Αγιο Πέτρο όπως δείχνουν οι ταμπέλες (35 χλμ.). Ο Αγιος Πέτρος είναι από τα μεγαλύτερα του Πάρνωνα και, καθώς βρίσκεται επάνω στους δρόμους που συνδέουν το υψίπεδο της Αρκαδίας με τα παράλια της Κυνουρίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για ενδιαφέρουσες εκδρομές.
Ξεκινώντας από τον Αγιο Πέτρο θα κατηφορίσετε με αρκετές στροφές προς το Αστρος. Θα περάσετε το όμορφο χωριό του Αϊ Γιάννη και στο ύψος του χωριού Ορεινή Μελιγού θα στρίψετε προς Πλάτανο, Σίταινα και Καστάνιτσα.
Η διαδρομή είναι εντυπωσιακή από την αρχή καθώς ξετυλίγεται σε επιβλητικό βραχώδες τοπίο που αυλακώνεται από μικρά φαράγγια.
Πλάτανος παραδοσιακός οικισμός
Στην πορεία μας θα δούμε το χωριό του Πλάτανου που ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της ορεινής Κυνουρίας και απέχει από την Τρίπολη –μέσω Αγίου Πέτρου– 60 χιλιόμετρα.
Ο Πλάτανος είναι χτισμένος σε ύψος 500 μέτρων και είναι ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες οικισμούς των ανατολικών παρυφών του βουνού, καθώς έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Επιπλέον είναι ένα ευλογημένο από την παρουσία του τρεχούμενου νερού χωριό, καθώς ο ορεινός ποταμός Βρασιάτης διατρέχει με μικρούς καταρράκτες τις γειτονιές του. Γύρω από τον Πλάτανο θα βρείτε ενδιαφέροντα σημεία με εύκολη πρόσβαση που αξίζει να να προσεγγίσετε ακολουθώντας σύντομα μονοπάτια. Ακόμη μπορείτε να επισκεφτείτε τον παλιό νερόμυλο-νεροτριβή, αλλά και την εκκλησία της Αγ. Αννας, πολιούχου του χωριού, χτισμένη το 1835.
Ανάμεσα στα χωριά Αϊ Γιάννης και Πλάτανος κρύβονται οι καταρράκτες της Λεπίδας. Αν και υπάρχουν πινακίδες, ζητήστε από τους ντόπιους στο χωριό να σας καθοδηγήσουν, για να μην ταλαιπωρηθείτε.
Σίταινα στα ριζά του Πάρνωνα
Μόλις 8 χιλιόμετρα πιο μακριά από τον Πλάτανο, στον δρόμο που οδηγεί προς Καστάνιτσα και σε υψόμετρο 700 μέτρων συναντάμε τις γειτονιές της Σίταινας να κουρνιάζουν κάτω από τη Μεγάλη Τούρλα, την ψηλότερη κορφή του Πάρνωνα.
Η Σίταινα, μαζί με το Λεωνίδιο, τον Τυρό, τον Πραστό και την Καστάνιτσα, είναι ένα από τα ονομαστά Τσακωνοχώρια, στα οποία οι γηραιότερο κάτοικοι μιλάνε ακόμα την τσακώνικη διάλεκτο. Στο χωριό διατηρούνται αρκετά πετρόκτιστα σπίτια και μερικές από τις πιο όμορφες παραδοσιακές κρήνες της Αρκαδίας, όπως του Θεολόγου και του Λεκάση. Από τις ψηλότερες γειτονιές του χωριού ξεκινά το πυκνόφυτο ελατόδασος του Πάρνωνα, ιδανικό για να πραγματοποιήσετε αρκετές σύντομες πεζοπορικές διαδρομές.
Για πιο απαιτητικές ορειβατικές εμπειρίες, αναζητήστε πληροφορίες για το φαράγγι της Λιούτας και το φαράγγι του Λούλουγκα με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, προσβάσιμα μόνο το καλοκαίρι. Ορειβατικό μονοπάτι οδηγεί στο ναΐδριο του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται σε ύψος 1650 μέτρων.
Στον δρόμο προς Καστάνιτσα, στα ριζά απόκρημνου βράχου υπάρχει η οχυρωμένη εκκλησία της Παναγίας Ζαγγόλης ή κατά άλλους του Κάστρου της Ζαγγόλης, όπου κατέφυγαν οι κάτοικοι της Σίταινας όταν το 1826 ο Ιμπραήμ πυρπόλησε τον οικισμό. Από τη Σίταινα η πανέμορφη Καστάνιτσα απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα.
Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα - Ενας ανεκτίμητος τόπος
Από την ψευδοαλπική ζώνη των κορυφογραμμών μέχρι τα εκτεταμένα δάση ορεινών κωνοφόρων και από εκεί στους μεσογειακούς φρυγανότοπους που κατηφορίζουν τις ανατολικές παρυφές του βουνού έως τη θάλασσα, ο Πάρνωνας παρουσιάζει μια εκπληκτική ποικιλία χλωριδικών ειδών και δίκαια θεωρείται βοτανολογικός παράδεισος. Στις βόρειες πλαγιές γύρω από τη μονή Μαλεβής –κοντά στον Αγιο Πέτρο– εκτείνεται το μοναδικό στο είδος του για την Ελλάδα δάσος από δενδρόκεδρα (ή δρυπώδης άρκευθος - Juniperus drupacea). Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η ορνιθοπανίδα η οποία περιλαμβάνει 250 είδη, ενώ από τα θηλαστικά να αναφέρουμε πως ο Πάρνωνας είναι ένα από τα λίγα πια μέρη της Ελλάδας, όπου ζει το απειλούμενο με εξαφάνιση τσακάλι.
Δυστυχώς και αυτό το πολύ ιδιαίτερο βουνό απειλείται από την αδηφάγα όρεξη της αιολικής βιομηχανίας η οποία, παρ’ όλη την αντίθετη θέση των τοπικών κοινωνιών και φορέων, σχεδιάζει να εγκαταστήσει σε πολλά σημεία του τις βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες (ΒΑΠΕ).
Είναι γεγονός ότι από τη Μακεδονία έως την Κρήτη και από τον Εβρο έως τον Κάβο Μαλιά, το ένα μετά το άλλο τα ορεινά μας οικοσυστήματα αφανίζονται από πολυεθνικές εταιρείες στο όνομα της κακώς αποκαλούμενης «πράσινης ανάπτυξης».
Εκποιώντας με περίσσια μάλιστα ευκολία το μόνο πραγματικό εθνικό μας κεφάλαιο που δεν είναι άλλο από την υπέροχη, άγρια φύση μας, είναι σαν στερούμε για μερικές ακόμη κιλοβατώρες ενέργειας το ίδιο το μέλλον από τα παιδιά μας! Αξίζει άραγε το τίμημα;
Προτεινόμενα σημεία για διαμονή
- Αγιος Πέτρος
«Ο Μαλεβός», τηλ. 694-5377328
Ξενοδοχείο «Πάρνωνας», τηλ. 27920-31196 - Πλάτανος
Ξενώνας «Αννα», τηλ. 27550-51768 - Αγιος Γιάννης
Ξενώνας «Φούντας», τηλ. 27550-52022 - www.viewsofgreece.com
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις