Δέκα μύθοι και αλήθειες για μια σωστή διατροφή
Updated on:
«8 ώρες ύπνο και πρέπει να φας πρωινό»: Η αλήθεια πίσω από 10 πράγματα που πιστεύουμε για την υγεία
Η επιστήμη αλλάζει συνεχώς γνώμη για τα θέματα που αφορούν τη διατροφή και την υγεία. Στην πραγματικότητα, οι νέες επιστημονικές μελέτες μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην αλήθεια για το τι είναι καλό για το σώμα μας. Ακολουθούν ορισμένες ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις και τι λέει η επιστήμη τώρα γι’ αυτές, σύμφωνα με τον Guardian.
1. «Τα βάρη σε κάνουν ογκώδη»
Αυτό προφανώς δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να γίνει κάποιος δυνατός: ή να αυξήσει το μέγεθος μεμονωμένων μυϊκών ινών ή να ενεργοποιήσει πολλές από αυτές ταυτόχρονα. Οι bodybuilders στοχεύουν στο πρώτο, κάνοντας πολλές επαναλήψεις σε κάθε σετ ασκήσεων μέχρι να αποτύχουν οι μύες τους και χρησιμοποιώντας κόλπα για να τις φέρουν στα άκρα των δυνατοτήτων τους. Οι αθλητές στοχεύουν στο δεύτερο, σηκώνοντας μεγαλύτερα βάρη και κάνοντας λιγότερες επαναλήψεις. Επίσης, η κατανομή των μυών και τα επίπεδα ορμονών είναι διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες: οι άνδρες έχουν πολύ περισσότερη μυϊκή μάζα στο πάνω μέρος του σώματος και υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πηγαίνουν στο γυμναστήριο δυσκολεύονται να κερδίσουν τόσο μυϊκό όγκο όσο θα ήθελαν.
2. «Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας»
Αν και δεν υπάρχει κάτι που να κάνει το πρωινό ιδιαίτερο, ο χρόνος μεταξύ των γευμάτων αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως πολύ σημαντικός παράγοντας για την απώλεια βάρους, παράλληλα με τη μεταβολική και την καρδιαγγειακή υγεία. Μια μελέτη σε υπέρβαρες εθελόντριες διαπίστωσε ότι όσες έτρωγαν πλούσιο πρωινό είδαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μείωση της περιφέρειας τους από μια άλλη ομάδα που έτρωγε πρωινό με λίγες θερμίδες αλλά μεγαλύτερο δείπνο, ακόμη και όταν οι συνολικές θερμίδες ελέγχονταν. Το πρωινό είναι σημαντικό εάν είναι κάτι που σας αρέσει ή σας βοηθά να ακολουθήσετε μια καλά ισορροπημένη διατροφή και αν η παράλειψή του μπορεί να έχει ποικίλες επιπτώσεις στην όρεξη, το βάρος και την σωματική σας ενέργεια.
3. «Πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα»
Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, αυτός ο αριθμός δεν βασίστηκε σε καμία επιστημονική μελέτη, αλλά δεν είναι τελείως άκυρος. Μια μελέτη που κυκλοφόρησε το 2022 διαπίστωσε ότι το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, με τα ποσοστά να μειώνονται μετά τα 10.000 βήματα. Μια άλλη μελέτη βρήκε παρόμοια αποτελέσματα για την άνοια, με μόλις 3.800 βήματα την ημέρα να αποδεικνύονται αρκετά αποτελεσματικά. Η μελέτη για την άνοια έδειξε ότι εκτός από τον αριθμό των βημάτων, μεγάλη σημασία έχει και ο γρήγορος ρυθμός.
4. «Χρειαζόμαστε οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα»
Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται οκτώ ώρες, ενώ άλλοι μπορούν να τα βγάλουν πέρα και με επτά. Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες ύπνου που ξεκίνησε το 2017, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν επτά έως οκτώ ώρες είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις από εκείνους που κοιμόντουσαν περισσότερο ή λιγότερο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Όσοι κοιμόντουσαν τέσσερις ώρες ή λιγότερες έδειχναν σχεδόν εννέα χρόνια μεγαλύτεροι. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 λέει επίσης ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.
5. «Πρέπει να τρώμε ως και πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα»
Άσχημα νέα αν δεν το κάνετε ήδη: πέντε γεύματα είναι στην πραγματικότητα το ελάχιστο. Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι αυτός ο αριθμός σχετίζεται με βελτιωμένη υγεία, αλλά υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι έως και 10 μερίδες ημερησίως από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι ευεργετικά. Γενικά, όσοι καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια και διαβήτη, ενώ μπορεί ακόμη και να εμφανίσουν μειωμένα επίπεδα στρες. Αν δυσκολεύεστε να πετύχετε το ελάχιστο, αξίζει να έχετε κατά νου ότι δεν χρειάζεται να είναι όλες οι μερίδες ίσες.
6. «Πρέπει να πίνουμε δύο λίτρα νερό την ημέρα»
Η ενυδάτωση είναι πολλή σημαντική, αλλά η σύσταση να πίνουμε δύο λίτρα νερό την ημέρα δεν βασίζεται στην επιστήμη. Το 1945, το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών των ΗΠΑ συνέστησε: «Η κατάλληλη ποσότητα νερού για τους ενήλικες είναι 2,5 λίτρα ημερησίως. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας βρίσκεται σε παρασκευασμένα τρόφιμα». Και το 1974, ο κορυφαίος Αμερικανός διατροφολόγος Dr Frederick J Stare έγραψε: «Πόσο νερό κάθε μέρα; Αυτό συνήθως εξαρτάται από διάφορους μηχανισμούς, αλλά για τον μέσο ενήλικα, αρκούν περίπου έξι έως οκτώ ποτήρια το 24ωρο. Μπορεί να είναι με τη μορφή καφέ, τσαγιού, γάλακτος, αναψυκτικών, μπύρας κ.λπ. Φρούτα και λαχανικά είναι επίσης καλές πηγές ενυδάτωσης».
7. «Ένα ποτήρι κρασί τη μέρα κάνει καλό»
Η παλιά συμβουλή να πίνουμε ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ βασίζεται σε μελέτες που δείχνουν ότι τα άτομα που αυτοκατατάσσονται ως «μέτριοι πότες» φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες – αν αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Γενικά, οι μέτριοι πότες τείνουν να είναι πλουσιότεροι, πιο μορφωμένοι και να ζουν σε πιο καλές περιοχές, γι’ αυτό και μια μελέτη από τη Νέα Ζηλανδία που έλαβε υπόψη και τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες έδειξε ότι «σε αυτή την περίπτωση τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ εξαφανίζονται σχεδόν εντελώς. Θα πρέπει να πίνετε αρκετά λίτρα κρασί κάθε μέρα για να πετύχετε την ποσότητα που φαίνεται να είναι ευεργετική στα ζώα. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η τακτική, μικρής κλίμακας κατανάλωση αλκοόλ δεν κάνει καλό, ενώ μια μελέτη σε 36.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι ακόμη και ένα ή δύο ποτά την ημέρα μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα υγιούς γήρανσης αλλά και το μέγεθος του εγκεφάλου.
8. «Με τους κοιλιακούς θα αποκτήσεις six-pack»
Είναι λογικό ότι αν θέλεις να χτίσεις κοιλιακούς θα πρέπει να κάνεις ασκήσεις κοιλιακών, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι κοιλιακοί έχουν να κάνουν περισσότερο με τα επίπεδα λίπους στο σώμα παρά με την άσκηση. Πολλοί λένε ότι πρέπει να έχεις γύρω στο 10-15% του σωματικού λίπους για να αρχίσεις να βλέπεις το περίγραμμα των κοιλιακών σου εάν είσαι άνδρας ή 15-20% εάν είσαι γυναίκα. Όσο για το αν μπορείτε να στοχεύσετε συγκεκριμένες περιοχές για να μειώσετε το λίπος, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ορμόνες μπορεί να παίζουν ρόλο στο πού αποθηκεύεται. Αλλά μια από τις μεγαλύτερες πρόσφατες μελέτες έδειξε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ.
9. «Η δίαιτα επιβραδύνει τον μεταβολισμό»
Ακούμε συχνά ότι οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων, ή ακόμα και η νηστεία, ενεργοποιούν τη «λειτουργία πείνας», όπου το σώμα επιβραδύνει το μεταβολισμό για να μας εμποδίσει να χάσουμε κιλά. Τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει, μπορεί να υπάρξουν όμως μικρές αλλαγές στο μεταβολικό ρυθμό κάποιου όταν χάσει βάρος. Ονομάζεται προσαρμοστική θερμογένεση – μια διαδικασία κατά την οποία το σώμα μειώνει την παραγωγή θερμότητας για να εξοικονομήσει ενέργεια. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να εξηγήσει και γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν το βάρος τους ή ακόμα και να ξαναπάρουν βάρος μετά από δίαιτα. Παρόλο που η αλλαγή μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη – περίπου 100 θερμίδες την ημέρα – μπορεί να κάνει τη διαφορά μακροπρόθεσμα. Για να μειώσετε τις πιθανότητες επιβράδυνσης του μεταβολισμού σας λόγω δίαιτας ή απώλειας βάρους, θα πρέπει να αποφύγετε τη γρήγορη απώλεια βάρους.
10. «Το κόκκινο κρέας κάνει κακό»
Γενικά το κόκκινο κρέας δεν συνιστάται επειδή περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ υψηλότερης πρόσληψης κόκκινου κρέατος και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη και καρδιακών παθήσεων, αλλά πλέον είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και κινδύνου ασθένειας μπορεί να συγχέονται, επειδή πολλές μελέτες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ επεξεργασμένου (μπέικον, λουκάνικα, μπιφτέκια και αλλαντικά) και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Βασικά, μπορείτε να πάρετε πολλές βιταμίνες και μέταλλα από το σωστό είδος κρέατος, αλλά οι Inuit, οι Maasai και άλλες φυλές που συχνά αναφέρονται ως απόδειξη για τα οφέλη του τρόπου ζωής τους τρώνε ζώα ελευθέρας βοσκής και εργοστασίου. Επομένως, επιλέξτε κρέας που είναι όσο το δυνατόν μη επεξεργασμένο.
Πηγή: mikropragmata.lifo.gr
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις