ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Τα χωριά της ορεινής Πελοποννήσου είναι μια ιδανική (και αρκετά εύκολα προσβάσιμη) επιλογή για ένα χειμερινό Σαββατοκύριακο που συνδυάζει φυσική ομορφιά, ποιοτικό φαγητό και δυνατότητες για δραστηριότητες.

Ακολουθούν τέσσερα χωριά, λιγότερο «κοσμικά» από τα πασίγνωστα Τρίκαλα Κορινθίας ή χωριά-στολίδια της ορεινής Αρκαδίας όπως η Δημητσάνα, είναι όμως εξίσου όμορφα και αξίζει να τα εντάξετε στα επόμενα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

Kαστάνιτσα, Αρκαδία

Η Καστάνιτσα, σε υψόμετρο 840 μέτρων στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα, μοιάζει μία γεωγραφική ανορθογραφία. Τα λευκά σπίτια του οικισμού θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι τον ξεκόλλησαν από κάποιο νησί του Αιγαίου Πελάγους και τον «βίδωσαν» σε αυτή την πλευρά της Πελοποννήσου.

Χαρακτηριστικό τρίπατο σπίτι στην Καστάνιτσα/Photo: Shutterstock

Στο χωριό υπάρχουν περίπου 250 πετροχτιστα σπίτια τα περισσότερα με δύο ορόφους, ασπρισμένα με ασβέστη (παλαιότερα φημισμένο προϊόν της περιοχής) καθώς και στέγες από σχιστόλιθο. Υπάρχουν και μερικά τρίπατα σπίτια ηλικίας εκατοντάδων ετών. Άλλο χαρακτηριστικό του είναι οι λουλουδιασμένες αυλές καθώς και πολλά περιποιημένα ασπρισμένα πλακόστρωτα. Είναι αυτοί μερικοί λόγοι που το χωριό είναι εδώ και 45 χρόνια χαρακτηρισμένο ως διατηρητέος οικισμός με ιδιαίτερο φυσικό και αρχιτεκτονικό κάλλος. Στην Καστάνιτσα υπάρχει ένας περιποιημένος ξενώνας με έντονο ξύλινο στοιχείο και μια παραδοσιακή ταβέρνα με το highlight της να είναι το χοιρινό με κάστανο.

Τα καστανοδάση γύρω από το χωριό (που του δίνουν και το όνομά του) εκτείνονται σε 4.500 στρέµµατα. Photo: Shutterstock
O ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο κέντρο της Καστάνιτσας. Photo: Πολιτιστικός Σύλλογος Καστάνιτσας
Η Καστάνιτσα διαθέτει καλές επιλογές για διαμονή και φαγητό. Photo: Γιώργος Ν. Καρποντίνης/Πολιτιστικός Σύλλογος Καστάνιτσας

Άλλωστε το κάστανο είναι από τα signature προϊόντα της περιοχής, με τη γιορτή αφιερωμένη σε αυτό να διοργανώνεται κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Στην Καστάνιτσα θα έρθετε για να χαλαρώσετε ή για να κάνετε πεζοπορία καθώς το χωριό διασχίζουν (ή ξεκινούν από αυτό) μια σειρά από μονοπάτια που προσφέρουν μια υπέροχη εμπειρία επαφής με τη φύση. Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψετε είναι να ανεβείτε στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκονται τα ερείπια ενός παλιού βυζαντινού πύργου. Όχι τόσο για το αρχαιολογικό ενδιαφέρον όσο για να απολαύστε τη θέα που περιλαμβάνει το χωριό, πυκνά δάση από έλατα πεύκα και καστανιές, ακόμα και θάλασσα, δηλαδή τον αργολικό κόλπο.

Aνδρίτσαινα/ Photo: Shutterstocck

Ανδρίτσαινα, Ηλεία

Για τους περισσότερους ταξιδιώτες, η Ηλεία ως εκδρομικός προορισμός είναι συνδυασμένη με τις -όντως- εκπληκτικές παραλίες της και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Όμως, και το ορεινό κομμάτι της περιοχής έχει τη χάρη του. ίσως το ομορφότερο χωριό για να γνωρίσετε τις ομορφιές της ορεινής Ηλείας είναι η Ανδρίτσαινα, χτισμένη στις πλαγιές του Λυκαίου Όρους σε υψόμετρο 700 μέτρων. Είναι το πλέον τουριστικά ανεπτυγμένο χωριό της ορεινής Ηλείας κι αυτό έχει να κάνει και με την αρχιτεκτονική του μορφή. Η Ανδρίτσαινα είναι γεμάτη επιβλητικά αρχοντικά, βρύσες και πηγές καθώς και λιθόστρωτα δρομάκια.

Ναός του Επικουρείου Απόλλωνα/ Photo: Shutterstock

Η αμφιθεατρική μορφή του οικισμού ανάμεσα σε φαράγγια, βουνά και δάση, κάνει την εικόνα του ακόμα ομορφότερη. Σημείο αναφοράς του χωριού είναι η πλατεία του με τον μεγάλο πλάτανο, ιδανικό σημείο για να απολαύσετε τον καφέ σας. Αυτοί που θα αγαπήσουν ιδιαίτερα την Ανδρίτσαινα είναι οι φίλοι των σπορ περιπέτειας καθώς εδώ μπορείτε να κάνετε κανό στον ποταμό Λούσιο (τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες), πεζοπορία στο φαράγγι της Νέδας, ορεινή ποδηλασία αλλά και εντυπωσιακές οff road διαδρομές με το αυτοκίνητο αν διαθέτετε 4×4. Επίσης σε απόσταση 20 λεπτών με το αυτοκίνητο, βρίσκεται ο Ναός του Επικουρείου Απόλλωνα, ο λεγόμενος και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου» ένας από τους επιβλητικότερους ναούς της αρχαιότητας.

Πύργος της Ζαρούχλας/ Photo: Facebook

Ζαρούχλα, Αχαϊας

Σε απόσταση 180 χιλιομέτρων και περίπου δυόμιση ωρών από την Αθήνα, βρίσκεται αυτό το πανέμορφο χωριό, σε υψόμετρο περίπου 1.100 μέτρων στο όρος Κράθις. Είναι πνιγμένο στα δέντρα, δηλαδή έλατα, καστανιές και μαυρόπευκα και όχι μακριά από δημοφιλείς προορισμούς όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων (22 χιλιόμετρα). Η Ζαρούχλα άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά όταν ανακαινίστηκε ο Πύργος της Ζαρούχλας, ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως ξενώνας. Αυτό σταδιακά οδήγησε και στην ανακαίνιση και άλλων πυργόσπιτων. Σήμερα το χωριό συγκεντρώνει αρκετό κόσμο τα Σαββατοκύριακα, χάρη και στο εξαιρετικό φαγητό που σερβίρουν οι ταβέρνες του.

Ευρισκόμενη στους πρόποδες του Χελμού, η Ζαρούχλα είναι ένα ορεινό χωριό «πνιγμένο» στα έλατα και στις καστανιές. Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock

Επίσης, ακόμα και αν δεν κάνετε σκι ή αν έρθετε εδώ σε εποχή χωρίς χιόνι, υπάρχει δυνατότητα για δραστηριότητες. Από τη Ζαρούχλα, ξεκινά ένα όχι πολύ δύσκολο μονοπάτι που μετά από 5-6 ώρες θα σας φέρει στην κορυφή Λιβαδάκι. Από το υψόμετρο των 1.836 μέτρων, η θέα είναι μοναδική. Ένα άλλο σημείο που αξίζει να επισκεφθείτε απέχει 13 χιλιόμετρα από το χωριό και είναι η Λίμνη Τσιβλού. Η εκπληκτική ομορφιά της «αποκρύπτει» το γεγονός ότι η ύπαρξή της οφείλεται σε μια καταστροφική κατολίσθηση πριν 109 χρόνια.


Το γεφύρι του Ξερίλα με τα 3 τόξα κατασκευάστηκε το 1890 και βρίσκεται 2 χιλιόμετρα έξω από το Λεοντάρι. Photo: Shutterstock

Λεοντάρι Αρκαδίας

Η ορεινή Αρκαδία δεν στερείται πια τουριστικής ανάπτυξης, παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα χωριά που διατηρούν χαμηλό προφίλ χωρίς να υπολείπονται σε ομορφιά. Ένα από αυτά είναι το Λεοντάρι, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων στην καταπράσινη βορειοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου. Το Λεοντάρι υπήρξε σημαντικό χωριό στο παρελθόν και αυτό αντικατοπτρίζεται και στα σημαντικά αξιοθέατα που θα δει κανείς εδώ, περισσότερα από όσα θα περίμενε. Στην βορειοανατολική πλευρά του χωριού υπάρχει το ερειπωμένο κάστρο, τυπικό δείγμα οχύρωσης της εποχής της Φραγκοκρατίας, το οποίο καταστράφηκε όταν το χωριό κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς το 1460. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό θα δείτε το παραδοσιακό γεφύρι με τα τρία τόξα.

Ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Photo: Shutterstock

Αλλά αυτό που ξεχωρίζουμε εμείς είναι ο ναός των Αγίων Αποστόλων. Είναι έργο του 14ου αιώνα και θεωρείται από τα κορυφαία αρχιτεκτονήματα της ύστερης βυζαντινής περιόδο. Μάλιστα η τοπική παράδοση θέλει να αναγγέλλεται εκεί στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, ως τότε Δεσπότη του Μυστρά, η ανακήρυξή του σε αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ένα άλλο αξιοθέατο είναι ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός ηλικίας περίπου 120 ετών και από τους πιο καλοφτιαγμένους στην Πελοπόννησο.

Πηγή: travel.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις