Ο κόσμος του καφέ: Ο Ελληνικός
1922 – 2022: 100 χρόνια καφές Βεκράκος!
Ο Ελληνικός καφές είναι μία ποικιλία συνυφασμένη με την παράδοσή μας, με μία ιστορία που ταξιδεύει πολλούς αιώνες πίσω. Ο καφές αυτός έγινε γνωστός στην Κωνσταντινούπολη κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του 16ου αιώνα, με τα πρώτα καφενεία να ανοίγουν τις πόρτες τους το 1554-1555. Ο χαρακτηρισμός ελληνικός καφές αναφέρεται τόσο στον τρόπο παρασκευής, όσο και στην τελετουργία σερβιρίσματος.
Η κουλτούρα του παραδοσιακού καφενείου, από τη μία πλευρά, το οποίο για πολλά χρόνια αποτέλεσε βασικό άξονα αδιάκοπης κοινωνικής συναναστροφής και συνάθροισης και ο σπιτικός ελληνικός καφές, από την άλλη, αλάθητο δείγμα ζεστού καλωσορίσματος και σπιτικής φιλοξενίας, συγκροτούν μία μακρά γαστριμαργική παράδοση που παραμένει ζωντανή έως και σήμερα.
Πώς παρασκευάζεται ο τέλειος ελληνικός καφές:
Για 1 φλιτζάνι – Προετοιμασία: 10 λεπτά
Απαραίτητος εξοπλισμός: χάλκινο μπρίκι, φαρδύ στο κάτω μέρος που στενεύει προς τα επάνω, με μακριά λαβή / 1 φλιτζανάκι του καφέ ή 1 μεταλλικό ποτηράκι
- Μετράτε την ποσότητα νερού που χρειάζεστε με το φλιτζανάκι. Το ρίχνετε στο μπρίκι και αν θέλετε προσθέτετε ζάχαρη. Αφήνετε να βράσει.
- Αποσύρετε το μπρίκι από τη φωτιά και ρίχνετε 1 γεμάτη κουταλιά του γλυκού καφέ, πολύ λεπτά αλεσμένο. Ανακατεύετε και βράζετε ξανά. Μόλις το υγρό φτάσει στο χείλος του σκεύους, αποσύρετε αμέσως από τη φωτιά και σερβίρετε.
Tips για… μερακλήδες
- Αν θέλετε τον καφέ σας πιο δυνατό, αφήνετε το καϊμάκι να κατακαθίσει μακριά από τη φωτιά και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 3 φορές. Στην συνέχεια μεταφέρετε αργά και προσεκτικά τον καφέ στο φλιτζάνι, ώστε το καϊμάκι να μοιραστεί ομοιόμορφα.
- Για πιο εξωτική γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στον καφέ φιστίκι (όπως κάνουν σε περιοχές της Τουρκίας) ή σπόρους από κάρδαμο (όπως συνηθίζεται στη Συρία και τη Σαουδική Αραβία).
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις