Πόσες ακριβώς ώρες ύπνου χρειαζόμαστε: Επιστήμονες του Κέιμπριτζ δίνουν την απάντηση
Οι επιστήμονες μελέτησαν μισό εκατομμύριο άτομα 38-73 ετών για να καταλήξουν σε ένα σχετικά ασφαλές συμπέρασμα.
ΚΟΣΜΟΣ. Oσες φορές έχουμε διαβάσει άρθρα για τον «καλό ύπνο», συχνά καταλήγουν στη σύσταση «να κοιμάστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ». Πόσο βάσιμη είναι όμως επιστημονικά, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε και οι ανάγκες μας για ξεκούραση αλλάζουν;
Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα επιχείρησε να δώσει μια ομάδα ειδικών από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σε συνεργασία με το κινεζικό Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη. Οι επιστήμονες, αφού μελέτησαν τα στοιχεία μισού εκατομμυρίου ατόμων, 38-73 ετών, και πραγματοποίησαν νευροαπεικονιστικές εξετάσεις σε 40.000 εθελοντές, κατέληξαν στο «χρυσό αριθμό»: επτά ώρες ανεμπόδιστου ύπνου κάθε βράδυ, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι όχι μόνο οι λιγότερες αλλά και οι περισσότερες ώρες ύπνου φαίνεται να συνδέονται με εξασθένιση νοητικών λειτουργιών όπως η μνήμη και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων αλλά και με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων, για παράδειγμα άγχος και κατάθλιψη.
«Παρόλο που δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι υπερβολικά πολύς ή υπερβολικά λίγος ύπνος προκαλεί νοητικά προβλήματα, η ανάλυσή μας, που έγινε σε συγκεκριμένα άτομα για μεγάλες χρονικές περιόδους, φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία» σχολίασε σχετικά ένας από τους ερευνητές, ο Jianfeng Feng, προσθέτοντας: «Οι λόγοι για τους οποίους έχουν χειρότερη ποιότητα ύπνου οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται να είναι περίπλοκοι, καθώς διαμορφώνονται από ένα συνδυασμό γενετικού υλικού και δομής του εγκεφάλου».
Δεν είναι, ωστόσο, μόνο η διάρκεια του ύπνου αλλά και η ποιότητά του που παίζει ρόλο στην επαρκή ξεκούραση και την αναζωογόνηση του οργανισμού μας: Ιδιαίτερα σημαντικά είναι η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο ύπνος χωρίς διακοπές στη διάρκεια μιας νύχτας.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις