ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Η Καλαμάτα ανανεώνει το καθιερωμένο ραντεβού της με το χορό, φιλοξενώντας για 28η φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, από τις 15-24 Ιουλίου. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει 26 παραγωγές από 11 χώρες, ανάμεσά τους και το «Neighbours» την πρώτη διεθνή της συμπαραγωγή με το Sadler’s Wells του Λονδίνου, καθώς και δύο παγκόσμιες πρεμιέρες. Οι 14 ξένες ομάδες προέρχονται από τις εξής 10 χώρες: Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Μοζαμβίκη, Ελβετία, Ιταλία, Ουγγαρία και Κύπρο. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από 12 ομάδες.

Η αυλαία ανοίγει την Παρασκευή 15 Ιουλίου με την παράσταση «Triptych» των Peeping Tom στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού και κλείνει την Κυριακή 24 Ιουλίου με τη νέα παραγωγή του Γιάννη Μανταφούνη «Scarbo» στο Black Box του Μεγάρου. Παρουσιάζονται αναλυτικά τρεις μεγάλες παραγωγές στην κεντρική σκηνή, 9 στο Black Box, 13 στην κεντρική πλατεία της πόλης και μία παραγωγή στο πρόγραμμα «Χορός σε άλλες πόλεις». Σημαντική είναι φέτος η παρουσία Ελλήνων χορογράφων ενώ για μια ακόμη χρονιά έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα για επαγγελματίες, για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, κατοίκους και επισκέπτες της Καλαμάτας.

Λίντα ΚαπετανέαElina Giounanli/Elina Giounanli/nophoto.gr

Τίτλος του φετινού φεστιβάλ, που φέρνει ως υπότιτλο, «A Land for Dance» (Ένας τόπος Χορού) είναι «Ωδή στην ομορφιά». Όπως επισημαίνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεσμού, Λίντα Καπετανέα: «Το φεστιβάλ μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η ομορφιά είναι μόνος τρόπος που έχουμε για να αντισταθούμε σε οτιδήποτε συναντούμε καθημερινά ως το ακραίο αντίθετό της: δηλαδή σε κάθε μορφή βίας, πράξης ή λόγου των ανθρώπων που οδηγεί όχι μόνο στον πόνο και τη ματαίωση, αλλά και στη διάλυση κάθε δεσμού μας με τον κόσμο. Θεωρώ ότι η ομορφιά αποκαλύπτεται ως έργο μέσα στο χρόνο, άλλοτε ως στιγμιότυπο, εκεί που δεν την περιμένει κανένας».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος: «Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι η κορυφαία και πιο σημαντική διοργάνωση χορού στη χώρα μας και ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ στον τομέα του με διεθνή απήχηση. Εξαιτίας της υψηλής ποιότητας του, έχει και ένα πολύ πιστό και αφομοιωμένο κοινό. Στην Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια εξαιρετική επιλογή της παγκόσμιας πολιτιστικής πρωτοπορίας, γεγονός το οποίο, εκτός από τη σημαντικότητά του στον τομέα του πολιτισμού, δίνει και μία ιδιαίτερα σημαντική αναπτυξιακή δυνατότητα στην ίδια την πόλη της Καλαμάτας».

Συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης:

«Η λέξη «διεθνές» στον τίτλο του συγκεκριμένου φεστιβάλ δεν είναι πλεονασμός ούτε υπερβολή, καθώς στις δέκα ημέρες που θα διαρκέσει, θα φιλοξενήσει καλλιτέχνες από 10 χώρες σε 26 συνολικά παραγωγές, την πρώτη διεθνή συμπαραγωγή του και δύο παγκόσμιες πρεμιέρες. Το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος που το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει σταθεί και φέτος αρωγός του σπουδαίου αυτού εγχειρήματος, σημαντικού όχι μόνο για την πόλη της Καλαμάτας και τη χώρα μας, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα του χορού.

Το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα αυτό φεστιβάλ έχει καταφέρει μέσα στα 28 του χρόνια να εδραιωθεί και να αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό και να υπηρετεί και να προωθεί την τέχνη του χορού διευρύνοντας κάθε χρόνο το κοινό του και δίνοντας ευκαιρίες συμμετοχής σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλες τις κατηγορίες κοινού, σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία, καθώς παραμένει δραστήριο στον τομέα της εκπαίδευσης καθόλη τη διάρκεια του έτους.»

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Ε. Νίκα:

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι ένας σπουδαίος θεσμός. Ως Δήμαρχος της Καλαμάτας, τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ως Περιφερειάρχης, αισθάνομαι την υποχρέωση ότι όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε ηθικά και οικονομικά στην ανάπτυξή του. Το 2021, με τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Φεστιβάλ, για πρώτη φορά, εξακτινώθηκε και έτσι υπήρξε η δυνατότητα να απολαύσουμε μιας εξαιρετικής ποιότητας παράσταση στο Σαϊνοπούλειο θέατρο στη Σπάρτη. Φέτος, συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια και στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν δωρεάν παραστάσεις για το κοινό σε κεντρικές πλατείες στο Ναύπλιο, την Κόρινθο και την Τρίπολη.»

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Π. Βασιλόπουλος:

«Ως Δήμος επενδύουμε στον πολιτισμό. Είναι μια επιλογή διαχρονική, μία επιλογή που έχει υπηρετηθεί με συνέπεια. Μέσα από τις σπουδαίες καλλιτεχνικές σχολές της Φάρις, μέσα από τη στήριξη κάθε πολιτιστικής έκφρασης. Με δράσεις εξωστρεφείς, με δράσεις που προσθέτουν στο πολιτιστικό ψηφιδωτό της Πατρίδας μας. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αποτελεί αναμφισβήτητα το καμάρι μας.

Το φετινό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί 15 - 24 Ιουλίου, βρίσκει την πόλη μας μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, καθώς η επιλογή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ένταξή μας στο δίκτυο των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030 έχει δημιουργήσει ήδη μια επιπλέον δυναμική.»

Σύμφωνα με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Παναγιώτη Νίκα, τον Δήμαρχο Καλαμάτας κο Θανάση Βασιλόπουλο, τον Πρόεδρο της ΦΑΡΙΣ κο Παντελή Δρούγα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΡΙΣ.

Σε δύο χρόνια από τώρα θα γιορτάσουμε την τριακοστή επέτειο θέσπισης αυτού του μεγάλου θεσμού του σύγχρονου χορού για τη χώρα μας. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να έχουμε ένα συνεχώς εξελισσόμενο και δυναμικό Φεστιβάλ Χορού που να εμπνέει και να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και να αποτελεί φορέα αξιών στην εποχή που διανύουμε. Σας περιμένουμε και φέτος στην Καλαμάτα, τον τόπο του χορού, για να μοιραστείτε μαζί μας την ομορφιά της κίνησης του ανθρώπινου σώματος, την ομορφιά της ζωής.»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Μέγαρο Χορού - Κεντρική Σκηνή

Peeping TomVirginia Rota

PEEPING TOM-TRIPTYCH: The missing door, The lost room and The hidden floor

Παρασκευή 15/7, 21:00 & Σάββατο 16/7, 19:00

Στην τριλογία Triptych, οι χαρακτήρες, χαμένοι στον χωροχρόνο, απομακρύνονται και αναζητούν ο ένας τον άλλο στο διηνεκές, εκδηλώνοντας μία μελαγχολική νοσταλγία για το μέλλον. Ένα τριπλό παιχνίδι «κεκλεισμένων των θυρών», στο οποίο οι συμμετέχοντες προσπαθούν μάταια να δημιουργήσουν μια νέα εκδοχή της απατηλής τους πραγματικότητας.

Η Γκαμπριέλα Καρίτσο και ο Φρανκ Σαρτιέ πειραματίστηκαν με εναλλαγές κινηματογραφικών πλατό από τη μία σκηνή στην επόμενη, προκειμένου οι μεταβάσεις να διατηρήσουν αυτούσια τη δραματουργική τους δύναμη. Αυτή η διαμεσολαβητική δραματουργία αποτελεί θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της δαιδαλώδους περιπλάνησης του Triptych στο παρελθόν και το μέλλον.

Το Triptych είναι το αποτέλεσμα της νέας επεξεργασίας τριών έργων συνολικής διάρκειας δύο ωρών που δημιούργησε η ομάδα για το Nederlands Dans Theatre. Η Gabriela Carrizo σκηνοθέτησε την πρώτη ενότητα με τίτλο «The Missing Door», ενώ ο Franck Chartier σκηνοθέτησε τις δύο επόμενες, «The Lost Room» και «The Hidden Floor».

BRIGEL GJOKA, RAUF “RUBBERLEGZ” YASIT & RUŞAN FILIZTEK:«NEIGHBOURS»Julien Benhamou/

BRIGEL GJOKA, RAUF “RUBBERLEGZ” YASIT & RUŞAN FILIZTEK:«NEIGHBOURS»

Τρίτη 19/7, 22:00

Το «Neighbours», η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με έναν από τους σημαντικότερους οργανισμούς του σύγχρονου χορού παγκοσμίως, το Sadler’s Wells αποτελεί μια πολυεπίπεδη, δυναμική συνεργασία μεταξύ τριών πολύ σημαντικών καλλιτεχνών, των χορευτών Ραούφ “ΡάμπερΛεγκς” Γιασίτ και Μπριγκέλ Γκιόκα και του μουσικού και συνθέτη Ρουσάν Φιλιζτέκ, καθένας από τους οποίους είναι φορέας μιας ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο πρωτοποριακός χορευτής του abstract breaking Yasit και ο διακεκριμένος ερμηνευτής του σύγχρονου χορού Gjoka άρχισαν να αυτοσχεδιάζουν από κοινού κινητικά μοτίβα εμπνευσμένοι από μια πρόταση του William Forsythe κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του A Quiet Evening of Dance.

Οι δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αντικειμένου τους, έχουν δημιουργήσει ένα έργο που αξιοποιεί την πολύπλευρη εμπειρία τους και αντλεί επιρροές από τις κουρδικές και αλβανικές ρίζες τους. Υπό τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Ruşan Filiztek, μία νέα χορογραφική γλώσσα διαμορφώνεται καθώς οι δύο δημιουργοί εξερευνούν στιγμές μεταμόρφωσης και στοχασμού στο μεταίχμιο urban, κλασικού και σύγχρονου χορού. Μέσα από την κοινή τους εμπειρία προκύπτει μια απλή αλήθεια: Ότι ο χορός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

LA VERONAL: SONOMAAlfred Mauve

LA VERONAL: SONOMA

Παρασκευή 22/7, 22:00 & Σάββατο 23/7, 19:00

Στο Sonoma, μια ομάδα δέκα γυναικών μας μιλά στη γλώσσα της τελετουργίας και δημιουργεί από μια κραυγή μία ατέλειωτη καταιγίδα. Οι δέκα ερμηνεύτριες, κατά τη διάρκεια του τελετουργικού, απαγγέλουν μια μακρά λιτανεία Μακαρισμών, ξεκινώντας από εκείνους των Ευαγγελίων και φτάνοντας συνειρμικά στην άγνωστη περιοχή της αποκάλυψης των δικών τους δυνάμεων οι οποίες τις μεταμορφώνουν σε πολεμίστριες έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη ζωή και να δώσουν μάχη.

Μέγαρο Χορού BLACK BOX - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

PIERGIORGIO MILANO: W H I T E O U T - The conquest of the uselessAndrea Macchia

Παρασκευή 15 Ιουλίου, 19:30

PIERGIORGIO MILANO: W H I T E O U T - The conquest of the useless

Το White Out είναι ένας φόρος τιμής σε όλους τους ορειβάτες που έχουν εξαφανιστεί ή έχουν αναμετρηθεί με αυτό το επίπεδο κινδύνου, στο απέραντο λευκό των ψηλών βουνών: Σε εκείνους που κατακτούν το μάταιο. Η παράσταση είναι μία συναρπαστική, αστεία και δραματική διαδρομή, όχι μόνο στο φυσικό τοπίο που δημιουργείται επί σκηνής, αλλά και στην ίδια την ανθρώπινη φύση.

Σάββατο 16 Ιουλίου, 22:00

EDIVALDO ERNESTO: BRACE

Εμπνευσμένος από τους Ζουλού και τους Μουενεμουτάπα πολεμιστές, ο Εντιβάλντο Ερνέστο μας παρουσιάζει την ιστορία ενός ταξιδιώτη στην οποία διαφυλάσσεται η δική τους κληρονομιά και το δικό του παρόν. Η ποίηση των λαών αυτών είναι σπάνια αλλά εύληπτη, οι πληροφορίες του ταξιδιώτη για την ύπαρξη των προγόνων του προέρχονται από μύθους. Ταξιδεύοντας σε ένα αχανές τοπίο γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες, έρχεται αντιμέτωπος με ένα ημιτελές παρελθόν. Ή μάλλον, με ένα παρελθόν που θεωρεί ότι δεν είναι σωστά γραμμένο.

ALEXANDRA WAIERSTALL: VENUS un/seen© Katja Illner/ Katja Illner

Κυριακή 17 Ιουλίου, 19:30

ALEXANDRA WAIERSTALL: VENUS un/seen

Ένα σώμα προσπαθεί να υπάρξει μέσα σε ένα νέο περιβάλλον, να προσαρμοστεί σε αυτό και να ορίσει εκ νέου τον εαυτό του. Στη διαδικασία αυτής της αναγέννησης, το σώμα φέρει όσα του άφησε το μέχρι τώρα ταξίδι του, αναμνήσεις, εικόνες, εντυπώσεις, σχέσεις. Η καταξιωμένη χορογράφος Αλεξάνδρα Βάιερσταλ έχει δημιουργήσει ένα ποιητικό και συγκινησιακά φορτισμένο πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να εμπλακούμε σε συναισθηματικές καταστάσεις που σε πρώτο επίπεδο μοιάζουν αντιφατικές και αντιστέκονται στον προσδιορισμό. Μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες της, δημιουργεί έναν έντονα βιωματικό μικρόκοσμο που μας οδηγεί στην αφύπνιση.

Τετάρτη 20 Ιουλίου, 19:30

ΜΑΡΙΑ ΔΟΥΛΓΕΡΗ: ΕΝΑ ΚΑΔΡΟ ΑΚΟΜΑ

Ένα Σόλο. Μια Γυναίκα. Ένα εργαστήρι ως εικαστικό τοπίο. Ένα έργο που πραγματεύεται τη δημιουργική διαδικασία, στο οποίο ο ερμηνευτής γίνεται ταυτόχρονα ο δημιουργός και το έργο, δημιουργώντας ένα αέναο κάδρο. Στην διαδικασία αυτή όπου το σώμα σμιλεύεται και σμιλεύει, η αγωνία, η συγκίνηση και η αφοσίωση εναλλάσσονται και συνυπάρχουν μεταξύ χάους και τάξης. Και έτσι δημιουργείται «ένα κάδρο ακόμα». Μία ακόμα προσπάθεια. Μία ακόμα ιστορία.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΥ: EVER AFTERAlina Lefa

Τετάρτη 20 Ιουλίου, 19:30

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΥ: EVER AFTER

Το έργο Ever After ξεκίνησε ως αναστοχασμός της έννοιας, εμπειρίας και ιστορίας του θανάτου μέσα από τον μακάβριο χορό (danse macabre) της ύστερης μεσαιωνικής αλληγορικής εικονογραφίας, τον χορό στους πίνακες του Πίτερ Μπρέγκελ, τον μεταθανάτιο χορευτικό θρήνο στα ρομαντικά μπαλέτα, τον αργό θάνατο μπροστά στη διάψευση των σύγχρονων ουτοπιών, το σκοτεινό του απόηχο στο τέλος των μεγάλων αφηγήσεων. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε διαδικτυακά στο Arc for Dance Festival τον Μάιο του 2021.

Πέμπτη 21 Ιουλίου, 19:30

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ: W REST L ING

Με αμείωτο ενδιαφέρον στο εννοιολογικό περιεχόμενο καταστάσεων του σώματος, η χορογράφος Αναστασία Βαλσαμάκη μας παρουσιάζει το νέο της έργο θέτοντας στο επίκεντρο τους διαφορετικούς τρόπους να εννοήσει κανείς την πάλη. Σ’ αυτή την ιδιότυπη πάλη, πέντε χορευτές δοκιμάζουν να φέρουν κοντά στοιχεία εξαρχής αποκλίνοντα: την εκρηκτικότητα της σκηνικής εισόδου με την αμηχανία της παύσης, την ανανέωση του σωματικού παροξυσμού με το αδιέξοδο της εκτόνωσης, την ολοκλήρωση ενός χορογραφικού μοτίβου που διαρκώς ανασυντίθεται αλλάζοντας τους όρους συναρμολόγησής του.

Παρασκευή 22 Ιουλίου, 19:30

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΩΡΟΥΤ - CROSS IMPACT: THE BOX || that dead space between us

Το THE BOX || that dead space between us μας παρασύρει σε ένα υπόγειο ταξίδι μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού, του φωτός και της σκιάς, των βαθύτερων επιθυμιών μας και των χειρότερων φόβων μας. Ανάμεσα στη θύμηση και τη λησμονιά, αυτή η παράσταση αποτελεί μία αναζήτηση αυτοπροσδιορισμού και μια ανάκτηση της αίσθησης ενός σκοπού, του χρόνου, της ανθρώπινης φύσης μέσω της απτής επικοινωνίας.

LALI AYGUADÉ COMPANY: HIDDENMeri Varo

Σάββατο 23 Ιουλίου, 22:00

LALI AYGUADÉ COMPANY: HIDDEN

Το Hidden ολοκληρώνει την τριλογία, μετά τα Kokoro (2015) και iU an Mi (2017), που επικεντρώνεται στην αναζήτηση της ταυτότητας. Αυτό το τελευταίο μέρος διερευνά τα πράγματα εκείνα που μας καθορίζουν, αλλά τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, έχουν καλυφθεί από το πέπλο του ασυνείδητου. Στηρίζεται στην ιδέα ότι το παρόν θολώνει το παρελθόν μας. Εξερευνά το πώς η ζωή, η οποία δεν σταματά και μας σπρώχνει αδιάκοπα μπροστά, αφήνει ίχνη αναμνήσεων στις διαδρομές της. Και το πώς οι αναμνήσεις αυτές συσσωρεύονται στις πτυχές του εγκεφάλου, όπως η σκόνη κάτω από τα έπιπλα. Και μένουν στη σκιά, κρυμμένες κάτω από ένα τεχνητό τούλι, του ονείρου, της υποκειμενικής ψευδαίσθησης.

Κυριακή 24 Ιουλίου, 19:30

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΦΟΥΝΗΣ - CIE IOANNIS MANDAFOUNIS:SCARBO

Στο Scarbo, η χορεύτρια Manon Parent αποκαλύπτεται στο κοινό, με τρόπο ρευστό, οργανικό και άμεσο, χωρίς διάμεσους ή αυτολογοκρισία. Η δυνατότητα να παρουσιάζουμε τους εαυτούς μας σε κάθε πιθανή συνθήκη (είτε ψυχική είτε σωματική), μία ελευθερία που σπάνια μας δίνεται, αποτελεί τον πυρήνα του Scarbo. Μια προσωπική ιστορία αποκαλύπτεται μέσω του χορού. Το Scarbo αμφισβητεί έτσι τη θέση της παραδοσιακής αφήγησης στον σύγχρονο χορό, προσφέροντας μια εκδοχή της που είναι ταυτόχρονα άκρως αφηρημένη και εντελώς συγκεκριμένη, με την ερμηνεύτρια πάντα στο επίκεντρο.

PIERGIORGIO MILANO: DENTIDonato Aquaro/Donato Aquaro

DANCE IN THE CITY - ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Από το Σάββατο 16 Ιουλίου έως το Σάββατο 23 Ιουλίου, οκτώ βραδιές με δεκατρείς παραστάσεις χορού παρουσιάζονται σε σταθερό βραδινό ραντεβού, κάθε μέρα στις 21:00, στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας. Όλες οι παραστάσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.

Σάββατο 16 Ιουλίου

PIERGIORGIO MILANO: DENTI

ELELEI COMPANY, RAFA JAGAT & SABRINA GARGANO: BLINDLY

Κυριακή 17 Ιουλίου

ΞΕΝΙΑ ΣΤΑΘΟΥΛΗ: ΝΕΡΤΙ

ARIAS FERNANDEZ / THE JOKERZ COMPANY: ‘US’

Τρίτη 19 Ιουλίου

ΜΑΡΙΑ ΔΟΥΛΓΕΡΗ: ΦΑΡΑ

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΩΡΟΥΤ: NADEZHDA

Τετάρτη 20 Ιουλίου

ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΟΥΤΣΟΠΕΤΡΟΥ: SO IT GOES

ΝΕΦΕΛΗ ΑΣΤΕΡΙΟΥ: ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Πέμπτη 22 Ιουλίου

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΑΡΔΑΚΑ: ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ

ΦΕΝΙΑ ΧΑΤΖΑΚΟΥ & CSENGER K. SZABÓ: STILL LOVE

Παρασκευή 22 Ιουλίου

LALI AYGUADÉ & AKIRA YOSHIDA: GIZAKI

Σάββατο 23 Ιουλίου

FABIAN THOMÉ / FULL TIME COMPANY: IMPERMANENCE

ΜΑΡΙΑΝΑ ΤΖΟΥΔΑ: ΛΑΧΤΑΡΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

DANCE IN OTHER CITIES - ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο «Χορός σε άλλες πόλεις» που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστούν στις 17, 19, και 20 Ιουλίου σε δημόσιους χώρους των πόλεων της Κορίνθου, του Ναυπλίου και της Τρίπολης τα έργα BLINDLY της ομάδας Εlelei Company των Rafa Jagat και Sabrina Gargano, NADEZHDA της Πηνελόπης Μωρούτ και της ομάδας Cross iMPact και το έργο Hito των Akira Yoshida και Chey Jurado.

Τα έργα BLINDLY της ομάδας Εlelei Company και NADEZHDA της Πηνελόπης Μωρούτ και της ομάδας Cross iMPact θα παρουσιαστούν στις 15 Ιουλίου και στην Costa Navarino στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας σε διεθνή δίκτυα επισκεπτών.

Akira YoshidaBARLAS SAHINOGLU/BARLAS SAHINOGLU

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Τo Φεστιβάλ παραμένει δραστήριο στον τομέα της εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Ιούνιο, με σεμινάρια χορού για μαθητές, οικογένειες και μεγαλύτερες ηλικίες στο πλαίσιο του προγράμματος Keep Dancing, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας. Με εννέα προσκεκλημένους καθηγητές και 360 συμμετέχοντες, το φετινό Keep Dancing αποτελεί ένα δυναμικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για την προώθηση του χορού και της κίνησης στην πόλη της Καλαμάτας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ από τις 8 μέχρι τις 24 Ιουλίου, αναπτύσσεται σε δύο άξονες: ο ένας αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και ο δεύτερος την εκπαίδευση διαφόρων ομάδων κοινού που αγαπούν τον χορό.

Ο πρώτος άξονας στοχεύει στην εντατική και σε βάθος έρευνα μέσω ολοκληρωμένων προσεγγίσεων ανάπτυξης τεχνικής από διεθνούς κύρους δασκάλους του σύγχρονου χορού. Επιπλέον, ενσωματώνει σύγχρονες τάσεις, κυρίως μέσω των masterclasses.

Το πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελείται φέτος από 4 σεμινάρια και 1 masterclass στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, τα οποία θα καλύψουν συνολικά 54 ώρες διδασκαλίας:

• Depth Movement (27 ώρες) με τον Edivaldo Ernesto από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου.

• Τρίωρο masterclass με τον Arias Fernandez aka Joker στις 15 Ιουλίου πάνω στην τεχνική του Krumping.

• 1000 ways to hold (6 ώρες) με τους Χριστίνα Γουζέλη και Paul Blackman στις 16 και 17 Ιουλίου.

• Up, but down, but fast, but slow, but wild, but sensitive (12 ώρες) με τον Akira Yoshida από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου.

• From gravity to lightness (6 ώρες) με την Lali Ayguadé στις 23 και 24 Ιουλίου.

Χριστίνα Γουζέλη και Paul BlackmanΔημήτρης Νασιάκος

Τα εργαστήρια για το κοινό έχουν στόχο να ενδυναμώσουν τη σχέση του Φεστιβάλ με την πόλη και κυρίως να εκπαιδεύσουν το κοινό πάνω στον σύγχρονο χορό και την κίνηση. Περιλαμβάνουν ένα εργαστήριο για παιδιά και εφήβους, ένα για γονείς και παιδιά, ένα για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και ένα σεμινάριο κίνησης για ΑμεΑ, και είναι τα εξής:

• Το Δάσος - Εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά και εφήβους από την Βιτόρια Κωτσάλου, από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Παρουσίαση της χορογραφίας τους στις 12 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου.

• Ι SEE YOU SEE ME YOU ή O ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΑΠΟΔΑ – Εργαστήρι χορού για γονείς και παιδιά από την Βιτόρια Κωτσάλου στις 9 και 10 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

• Εργαστήρι κίνησης «50+» από την Πηνελόπη Μωρούτ για ενήλικες. Από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

• Εργαστήρι κίνησης για ΑμεΑ από την Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και την Ειρήνη Κουρουβάνη, από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Θόδωρος Αγγελόπουλος, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.)

Επιπλέον στις 18 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα διοργανωθεί, σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, εικαστικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους με τίτλο ΚΑΛΛΟΣ: Για Εμένα αυτό είναι Ομορφιά. Το εργαστήρι πραγματοποιείται με αφορμή την ομώνυμη ψηφιακή έκθεση με τα έργα των παιδιών από το νομό Μεσσηνίας. Τα παιδιά θα συνθέσουν με τα έργα τους ένα μεγάλων διαστάσεων παζλ στους τοίχους του Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, δημιουργώντας μια ζωγραφική εγκατάσταση.

Peeping TomAlbert Vidal

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις