Χρυσοβίτσι: Ο άγνωστος ορεινός προορισμός της Αρκαδίας
Δεν έχει τη φήμη της Βυτίνας ή της Στεμνίτσας, αλλά φωλιάζει κι αυτό στο επιβλητικό Μαίναλο
ΑΡΚΑΔΙΑ. Αν και είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας δεν απολαμβάνει της διασημότητας που συνοδεύει κοντινούς προορισμούς σαν τη Βυτίνα, τη Στεμνίτσα ή τη Δημητσάνα. Προσφέρει ωστόσο τις ίδιες ομορφιές, όπως και την ευκαιρία χαλάρωσης μακριά από τα πιο πολυσύχναστα μέρη στο Μαίναλο.
Το Χρυσοβίτσι είναι εύκολα προσβάσιμο από την Τρίπολη, από την οποία απέχει μόλις 21 χιλιόμετρα. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.073 μέτρων, σε μια πλαγιά του Μαινάλου κατάφυτη από έλατα, έχει πληθυσμό 33 μόνιμων κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Από το 1998 συγκαταλέγεται και επισήμως ανάμεσα στους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου.
Παρά το μικρό του μέγεθος, το Χρυσοβίτσι ανήκει στα πιο ιστορικά χωριά της Αρκαδίας. Θεωρείται ότι χτίστηκε τον 15ο αιώνα, έχοντας από την αρχή το όνομα αυτό, καθώς σε φορολογικό κατάλογο των Βενετών γύρω στο 1700 αναγράφεται ως Chrissovizzi.
Την ιστορική του φήμη, ωστόσο, τη χρωστά στην ιδιαίτερη διασύνδεσή του με την Επανάσταση του 1821: εκεί έδρευε το γραφείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (ο οποίος καταγόταν από το γειτονικό Λιμποβίτσι), το οποίο λειτουργούσε με γραμματέα τον Αναγνώστη Ζαφειρόπουλο –επίσης αγωνιστή και αργότερα πολιτικό.
Διαβάστε περισσότερα στο travel.gr
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις