Τυλιχτό μοσχαράκι με κεφαλοτύρι και ελιές
Υλικά (για 4 άτομα):
• 8 μοσχαρίσια σνίτσελ
• 8 φέτες ζαμπόν
• 500 γρ. κεφαλογραβιέρα
• ½ ποτήρι ελαιόλαδο
• 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβα
• 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
• 1 ποτήρι ζωμός κότας
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 σκελίδες σκόρδο
• 3 κ.σ. μουστάρδα
• 100 γρ. πράσινες ελιές
• 100 γρ. μαύρες ελιές
• 1 φύλλο δάφνη
• 1 ξύλο κανέλα
• 1 κ.γ. βασιλικός ψιλοκομμένος
• 1 κ.γ. μαντζουράνα
• 1 κ.σ. θυμάρι
• αλάτι, πιπέρι
• οδοντογλυφίδες
• ή καλαμάκια και σπάγκος
Παρασκευή:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας σνίτσελ μοσχαρίσια από μπούτι ή σπάλα, χτυπημένα κανονικά σαν σνίτσελ, υπολογίζοντας ότι σε κάθε μερίδα είναι δύο κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε τα σνίτσελ, αλείφουμε με μουστάρδα και βάζουμε από μία φέτα ζαμπόν και ένα μπαστουνάκι από την κεφαλογραβιέρα. Διπλώνουμε το σνίτσελ σε ρολό και το καρφώνουμε με οδοντογλυφίδες ή καλαμάκια ή τα δένουμε με σπάγκο. Κλείνουμε τις άκρες με οδοντογλυφίδα για να μη βγει το τυρί.
Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε καλά τα ρολά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για να βγάλουν τα αρώματά τους και να καραμελώσουν. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε την ντομάτα πολτοποιημένη και τον ζωμό (υπολογίζουμε να σκεπάζονται περίπου κατά 4 δάχτυλα, οπότε, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό). Βράζουμε για 45 λεπτά και προσθέτουμε τα αρωματικά βότανα, την κανέλα και τις ελιές. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το κρέας να είναι πολύ μαλακό.
Συμβουλές: Είναι ένα εύκολο μαγειρευτό πιάτο. Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να χτυπήσει το κρέας με το ειδικό για τα σνίτσελ σφυράκι, γιατί με αυτόν τον τρόπο σπάνε οι ίνες του κρέατος, γίνεται πιο μαλακό και μαγειρεύεται γρηγορότερα. Αν δεν κλείσουμε πολύ καλά τις άκρες από τα ρολάκια και βγει λίγο τυρί, δεν πειράζει! Θα δώσει γεύση στη σάλτσα του φαγητού. Αν δεν βρούμε μαντζουράνα, την αντικαθιστούμε με δυόσμο.
Αν δεν μας αρέσουν οι ελιές, μπορούν να αφαιρεθούν. Αν το φαγητό έχει πολλά υγρά, αφαιρούμε τα ρολά και βράζουμε τη σάλτσα να κατέβει όσο θέλουμε.
Προτείνουμε το φαγητό να βράζεται πάντοτε με ένα νερό (δηλαδή μην συμπληρώνουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος νερό) για να γίνεται πιο νόστιμο και το κρέας πιο μαλακό.